Daniël Tijink

Managementteam lid, Programmaleider Begeleidingsethiek

Daniël is sinds 2014 lid van het Managementteam van ECP. Zijn focus ligt op visie, zorg en ethiek.

Daniël leidt het programma ethiek en digitalisering. Belangrijk onderdeel is de aanpak begeleidingsethiek (ABE), waarmee op een constructieve, participatieve manier ethiek in de innovatie praktijk wordt gebracht.

Er zijn rond de 100 sessies met ABE geweest over zeer verschillende technologische toepassingen ((generatieve)AI, robots, camera’s, (big) data, quantum etc) in zeer verschillende omgevingen (ziekenhuizen, gemeentes, scholen, politie, energieleveranciers, mediabedrijven, ouderenzorginstellingen etc.). De aanpak geeft een waardevol gesprek en waardengerichte handelingsopties voor de organisatie en praktische wijsheid als input voor beleid. Op de site www.begeleidingsethiek.nl zijn rapportages van de sessies, nieuws en publicaties over ABE vinden. Meer dan 200 mensen volgden de basistraining voor ABE.

Samen met prof dr ir Verbeek (rector UvA) is Daniël (dr ir Tijink) voorzitter van het ECP-platform ethiek en digitalisering. Ook schreven zij in 2019 de ECP-publicatie over de aanpak begeleidingsethiek en in 2023 het door uitgever Boom uitgegeven boek: De techniek staat voor iets waar theorie, lessen uit de praktijk en een uitzicht naar de mogelijkheden van begeleidingsethiek staan beschreven.

Daniël onafhankelijk lid (naast werkgevers en werknemers) van de SER-cie digitale transitie en lid van de ethische commissie van Eindhoven, Den Bosch en Helmond.

Daniël Tijink betrokkenheid voor de maatschappelijke effecten van technologie is ontstaan tijdens zijn ingenieursstudie Wijsbegeerte van Wetenschap, Technologie en Samenleving (UT). Tijdens zijn promotie bij Technische Bestuurskunde (TUD) heeft hij de technische en filosofische manier van kijken aangevuld met die over het functioneren van de publieke sector. Hij werkte vijftien jaar als strateeg en coördinator bij de rijksoverheid rond onderwerpen als internet en telecom, privacy en de maatschappelijke mogelijkheden en gevolgen van ICT. Rond 2014 maakte hij de overstap naar ECP.