31-01-2020

Terugblik Nationale Privacy Conferentie 2020

Op 28 januari organiseerde ECP | Platform voor de InformatieSamenleving in samenwerking met Privacy First voor de derde keer de Nationale Privacy Conferentie. Op deze dag in 1981 werd het Dataprotectieverdrag ondertekend. In het kader hiervan heeft de Raad van Europa met steun van de Europese commissie deze dag als Europese dag van de Privacy (Data Protection Day) gekenmerkt. Overal in Europa vonden activiteiten plaats. ECP besteedt het hele jaar door aandacht aan privacy, maar deze dag in het bijzonder met de Nationale Privacy Conferentie.  

‘We hebben weinig te verbergen, maar veel te beschermen’

Marjolijn Bonthuis, adjunct-directeur van ECP, trapte af. Ze heette de aanwezigen welkom waarna dagvoorzitter Tom Jessen, presentator bij RTL Z en BNR, een korte introductie gaf over het programma. Daarna sprak hij met Monique Verdier van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) over de ontwikkelingen bij het AP, en in het bijzonder over de focus van de komende jaren. Monique Verdier: “Het is ongelooflijk jammer dat we veel mensen treffen die zeggen ‘we moeten voldoen aan de wet’. Ik zou willen dat men intrinsiek geïnteresseerd is om het goede te doen. We hebben heel weinig te verbergen, maar wel veel te beschermen”.

Upgrade van het lichaam

Vervolgens nam Richard van Hooijdonk, trendwatcher en futurist, ons mee in de wereld van Artificial Intelligence (A) tot privacy. In de wereld van morgen zijn er veel herhaalbare taken die zullen worden overgenomen door robots. Wat is daarin de beste keuze? Mensen, of robots die worden aangestuurd door AI? Van Hooijdonk is ervan overtuigd dat de zelfrijdende auto’s ons gaan redden en deze binnen een paar jaar foutloos zullen zijn. Ook stelt hij dat er een upgrade van het lichaam plaats kan vinden met behulp van neurotechnologie: “Hoe gaaf zou het zijn als we alles in onze hersenen kunnen uploaden?” Samen met Bas Filippini, oprichter en voorzitter van Privacy First, ging Van Hooijdonk in discussie over de ethiek van deze ontwikkelingen. Samen kwamen zij tot 10 geboden, die met veel enthousiasme in de zaal werden ontvangen.

Illusie van privacy

Tom Vreeburg, IT-auditor en onafhankelijk IT-risk- en assurance-professional, deed het publiek realiseren dat veel zaken rondom privacy vroeger ook geen geheim waren. Het verschil is alleen dat er nu aan de hand van big data koppelingen kunnen worden gemaakt en daar worden conclusies aan worden verbonden. Verder stelde hij dat je privacy van echt kritische zaken beter goed kan borgen dan voor alles een illusie van privacy hooghouden. 

Na de pauze nam Peter Fleischer van Google de aanwezigen mee in de privacywereld van Google. Fleischer vertelde over “privacy by design: leveraging new privacy-enhancing technologies” en de werkzaamheden die Google heeft verricht en waar ze nog altijd mee bezig zijn om te voldoen aan de GDPR vanuit het focuspunt van de gebruiker. 

Uitdagingen van AI

Sander Klous, hoogleraar Big Data Ecosystemen aan de Universiteit van Amsterdam, gaf daarna concrete voorbeelden van waar je met AI tegenaan kan lopen als je niet de juiste input geeft voor de ontwikkeling van algoritmes. Algoritmen hebben een fout-marge en deze moet zo minimaal mogelijk. Voor het verbeteren van een algoritme, en om deze zo eerlijk mogelijk te maken, is persoonlijke data nodig. Als we bijvoorbeeld willen dat een algoritme voor hypotheekverstrekking voor mannen en vrouwen gelijk is, moeten we genoeg juiste data invoeren zodat er geen bias ontstaat. Volgens Klous is dit een van de uitdagingen van AI. 

Nederlandse Privacy Awards

De middag werd afgesloten met de uitreiking van de Nederlandse Privacy Awards. Deze Awards bieden een podium aan bedrijven en overheden die privacy zien als een kans om zich positief te onderscheiden en privacyvriendelijk ondernemen en innoveren tot norm te maken. De winnaars van de Nederlandse Privacy Awards 2020 zijn Publicroam, NUTS en Candle.

Privacy

De hoeveelheid digitaal beschikbare data neemt met de dag toe. Steeds meer persoonlijke gegevens en bedrijfsgegevens worden in steeds meer databases opgeslagen. Databases die vaak via het web toegankelijk zijn. Bij een te losse ho... + Meer over Privacy

Gerelateerde links

Betrokken ECP'ers

Esther Mieremet