Gaia-X hub Nederland

Gaia-X is een Europees aangestuurd initiatief dat een data- en cloudinfrastructuur wil gaan ontwikkelen waarbij Europese waarden als data-soevereiniteit geborgd worden (www.gaia-x.eu). Om dit een gedragen initiatief te laten zijn, wordt gewerkt met een ledenstructuur. Het Europese projectbureau (AISBL) coördineert dit rond verschillende aandachtsgebieden, zoals het domein Zorg, Smart Industry etc.   

Een Nederlandse hub 

Om te zorgen dat het Nederlandse belang en nationale gezichtspunten ingebracht worden in de Europese overleggen, is er een Nederlandse hub gelanceerd. De coördinatie van deze hub ligt bij TNO; Peter Verkoulen is de programmamanager. De Nederlandse hub staat in nauw contact met AISBL en haar leden, maar zal op lokaal niveau initiatieven en organisaties verbinden die bij kunnen dragen aan het Europese initiatief.  

Rol ECP 

TNO had ECP gevraagd haar bij de organisatie van de Nederlandse hub te ondersteunen, vanwege het brede netwerk van ECP en haar kennis op het gebied van organisatie en communicatie rond coalities. Samen met TNO vormde ECP het programmabureau voor de Nederlandse Hub. Per 1 okt 2022, wordt de coordinatie en het programmabureau volledig door TNO gedaan.