15-12-2021

Ontwikkelingen rondom Gaia-X hub NL

Van de Gaia-X Hub NL programmamanager – Peter Verkoulen.

Sinds de start van de Gaia-X hub in Nederland is er veel gebeurd. Regelmatig is er aandacht voor Gaia-X in de pers. Daar zijn we blij mee. Ook als de toon kritisch is – dat houdt ons scherp. Al hoort daar wel een nuance bij. Feitelijk is Gaia-X een internationale scale-up. Twee jaar geleden begonnen met 11 Franse en 11 Duitse bedrijven – nu met meer dan 300 deelnemers en hubs in 15 landen waaronder Zuid-Korea. “Korea?”, hoor ik u zeggen, “Gaia-X was toch een Europees initiatief?” Jazeker, binnen Gaia-X werken we aan mechanismen om Europese normen en waarden te borgen rondom digitale soevereiniteit. Maar dat houdt niet op bij de Europese grenzen. Ook veel Nederlandse bedrijven en organisaties doen immers zaken over de hele wereld. Ook niet-Europese spelers kunnen dus gebruik maken van Gaia-X diensten of Gaia-X compliant diensten leveren. Daarvoor is onder andere het labelling concept bedacht: een categorisering van cloud- en data sharing diensten waarbij je als gebruiker weet dat zo’n dienst aan bepaalde eigenschappen voldoet. Een belangrijk onderwerp voor Nederland ook, dat zich met de Online Trust Coalitie specifiek richt op dit soort vraagstukken. De eerste versie van het labelling document is gepubliceerd. Commentaar en suggesties zijn welkom [hub@gaia-x.nl]– wij nemen dat als Nederlandse hub weer mee naar het internationale team dat hier aan werkt.

Gaia-X summit en meer

En zo gebeurt er nog veel meer! Zoals het een snel groeiende scale-up betaamt. De Gaia-X summit medio november, waarbij het hele speelveld aan ontwikkelingen rondom Gaia-X de revue gepasseerd is. Ons eigen community event twee weken later. Vorige week een hackathon waarin gewerkt is aan onderwerpen als confidential computing. En zo kan ik nog wel even doorgaan – maar lees daarvoor vooral de Gaia-X hub NL- nieuwsbrief! Gaat het allemaal perfect? Nee, waar gehakt wordt vallen spaanders. Maar als we samen de schouders eronder zetten dan hebben we een unieke kans om zelf weer een stukje regie te krijgen over onze data en tegelijkertijd waarde te halen uit het combineren van data uit verschillende bronnen op een schaal die niet eerder mogelijk was. Economische waarde maar zeker ook maatschappelijke waarde, in allerlei domeinen.

In dit licht wens ik u vast hele fijne feestdagen in de hoop dat we in januari wellicht samen aan de start staan om de volgende etappe van deze spannende reis uit te stippelen en af te leggen. Wilt u ons rechtstreeks volgen? Dat kan via de nieuwsbrief. Heeft u een andere vraag, neem dan vooral contact met ons op via hub@gaia-x.nl.

 

Gerelateerde links