24-04-2020

ECP-nieuwsflits corona #5

Corona en initiatieven van onze partners en deelnemers

In deze nieuwsflits #5 geven we updates over de impact van het coronavirus op onze thema’s en sectoren rondom digitalisering en de samenleving. We delen wekelijks adviezen, tips en initiatieven van onze partners en deelnemers.

Heeft u suggesties, ideeën of goede ervaringen die onze aandacht kunnen gebruiken? Laat het ons vooral weten via info@ecp.nl. Samen gaan we voor een gezonde en veerkrachtige digitale samenleving.

Corona-app

Krijgt de corona-app een vervolg?

Het zal niemand zijn ontgaan dat er dit weekend veel gebeurde rond de ontwikkeling van de corona-app. Zelden is techniekontwikkeling zo zichtbaar geweest en waren er zoveel partijen bij betrokken. Niet alleen experts van verschillende achtergronden, ook het publiek heeft via YouTube mee kunnen kijken en vragen kunnen stellen over de app-in-wording.

Vanuit ECP waren adviseurs Jelle Attema en Daniël Tijink betrokken. Attema bij de preselectie op donderdag waar van 67 apps naar 7 werd gegaan. Het was een chaotisch verlopende dag, waarbij een (klein) deel van de experts later afstand nam van de uitkomsten.

Daniël Tijink was aanwezig bij de appathon, die het weekend plaatsvond, waarin de zeven teams hun voorstellen voor een corona-app presenteerden en konden verbeteren. Zij kwamen met hun voorstellen in drie groepen van experts, over veiligheid, privacy en doelmatigheid en gebruik. Als voorzitter van deze laatste groep mocht Tijink namens hen en met hen vragen stellen aan de app-bouwer.

De belangrijkste vragen bleken ook na het weekend later het publieke debat te bepalen. Of een app uiteindelijk een effectieve oplossing is voor het ondersteunen van de GGD bij het uitvoeren van contactonderzoek of het voorzien van informatie met betrekking tot de pandemie, is een vraag die nog onbeantwoord is gebleven. Lees verder.

i-bestuur

iBestuur Thuisdebat: ‘Er moet een ICT-crisisteam komen’

Onder begeleiding van Larissa Zegveld (algemeen directeur van Wigo4it) organiseerde iBestuur een thuisdebat over de kansen en risico’s van thuiswerken. Uit dit debat kwam naar voren dat thuiswerken het ‘nieuwe normaal’ moet worden, ook voor de overheid. Maar om dat versneld voor elkaar te krijgen, moet er nog wel het nodige gebeuren. Een speciaal daarvoor opgericht ICT-crisisteam zou daarbij geen overbodige luxe zijn.

Diederik van Leeuwen, programmadirecteur Innovatie Management bij Uitvoeringsorganisatie Bedrijfsvoering Rijk: “Op dit moment zie ik dat er allerlei consortia en crisisteams ontstaan, bijvoorbeeld rondom de inkoop van mondkapjes. Maar zo’n crisisteam is er niet rondom de ICT-voorzieningen, terwijl we allemaal weten dat ICT cruciaal is en centraal staat in de bedrijfsvoering en in de primaire processen van overheden.” Benieuwd naar het hele debat? U kunt het hier terugkijken.

Gamechangers

Gamechangers: houd jongeren weg bij cybercrime

Nu jongeren meer thuis zitten, bestaat het gevaar dat ze online iets strafbaars gaan doen: ze zijn online maar één klik verwijderd van cybercrime. Verveling ligt op de loer, waardoor ze sneller geneigd zijn om grenzen op te zoeken. Daarom startte op dinsdag de campagne ´Gamechangers´, waarbij jongeren tussen de 12 en 18 jaar voor online uitdagingen komen te staan. Via deze uitdagingen leren ze cybercrime te herkennen, met als doel te voorkomen dat zij (onbedoeld) dader worden.

Op www.changeyourgame.nl staan speciale games en challenges die moeten helpen om jongeren uit de cybercriminaliteit te houden. Door de challenges leren jongeren hun vaardigheden op een veilige manier te testen en waar mogelijk te verbeteren. Tegelijkertijd leren ze wat wel en niet strafbaar is op internet.

Digitale Identiteit

ECP Deelnemerspecial: ‘gedistribueerde digitale identiteit’

Op 11 mei vindt de ECP Deelnemersspecial ‘gedistribueerde digitale identiteit’ plaats. In deze periode, waarin Covid-19 een stevige grip op ons heeft en ons leven bepaalt, is ‘digitale identiteit’ een onderwerp dat meer dan ooit de aandacht verdient. Of het nu gaat om de corona-app, het internet of thingskunstmatige intelligentie, datadelen, blockchain, big data of andere digitale innovaties: we hebben ermee te maken. Het vaststellen van de identiteit van betrokkenen als via internet gebruik gemaakt wordt van diensten, is dan ook op 11 mei onderwerp van gesprek. Meld u nu aan!

ING Nederland fonds investeert in laptops, hotspots en hulpdocenten

Om onderwijs op afstand te kunnen volgen, kregen scholen in Amsterdam Zuidoost nieuwe laptops en hotspots geleverd voor leerlingen die hier niet over beschikten. Het ING Nederland fonds steunde deze noodmaatregel van de gemeente Amsterdam en stelde € 300.000 beschikbaar om aan deze behoefte van basis- en middelbare scholen in Amsterdam Zuidoost te voldoen. Naast digitale apparatuur en internet zijn digitale vaardigheden nodig om digitaal onderwijs goed te kunnen volgen. Voor sommige leerlingen is dit nog een uitdaging. Daarom investeert het ING Nederland fonds ook in het beschikbaar maken van hulpdocenten van Bomberbot in Zuidoost. Zij kunnen een paar uur per week kleine groepen leerlingen helpen met de werking van apparaten en digitale programma’s.
ING Nederland fonds zet zich in voor maatschappelijke vraagstukken en ondersteunt hierin diverse initiatieven rondom digitale inclusie. Zij maakt ook de Monitor Digitale Geletterdheid mogelijk die ECP sinds 2019 samen met partners uitbrengt. Door de coronacrisis en de druk op het onderwijs is de monitor die gepland stond voor het voortgezet onderwijs uitgesteld tot het najaar. Uitstel, geen afstel want het belang van gelijke kansen op digitale geletterdheid en leren op afstand is relevanter dan ooit!

SeniorWeb

SeniorWeb biedt digitale hulp in coronatijd

Nu heel Nederland aan huis is gekluisterd door de coronamaatregelen, kan digitalisering een grote hulp zijn. Voor schoolkinderen, thuiswerkers én mensen die nog niet zo digitaal vaardig zijn. Voor iedereen die het nodig heeft helpt SeniorWeb met ondersteuning en inspiratie via een nieuwe speciale omgeving: Thuis Online. Sinds 23 maart vindt men hier uitleg over bijvoorbeeld videobellen en online boodschappen doen. Ook heeft SeniorWeb een tijdelijk gratis telefoonnummer beschikbaar gesteld, waar iedere werkdag van 9.00 – 12.00 uur ervaren vrijwilligers klaar zitten om mensen te helpen met hun digitale vragen. Het nummer is: 0800 – 0506.

Updates

  • Cyberexperts in Nederland hebben zich verenigd in de coalitie Wij Helpen Ziekenhuizen om de Nederlandse zorginstellingen te beschermen tegen digitale aanvallen in tijden van de coronacrisis. Inmiddels doen er al meer dan 70 bedrijven mee.
  • Er is een sterk stijgende vraag naar websites en webshops, zo meldt SIDN. Waar voor maart 30% van alle domeinnamen voorzien werd van mail of website, melden aanbieders dat dit percentage bij nieuwe registraties nu tussen de 40 en 50% ligt. Daarbij gaat het vooral om webwinkels.
  • Eind maart vonden de Media Ukkie Dagen plaats. Ondanks de coronacrisis was het een groot succes. Juist tijdens de coronacrisis blijkt mediaopvoeding een belangrijk thema binnen jonge gezinnen. Tijdens de speciale online editie werden ouders en opvoeders digitaal op weg geholpen met talloze tips, tools en adviezen.

Overig nieuws

  • Simon Besteman, directeur van ISP connect, begint een serie podcasts over de impact van de coronacrisis op de digitale sector. Vindt u het leuk om mee te praten en uw visie en ervaringen te delen? Doe mee!
  • Jeannine Peek-Vissers is het nieuwe boegbeeld van Team dutch digital delta. Als boegbeeld en voorzitter van het Topteam ICT is Jeannine verantwoordelijk voor het mede vormgeven van de digitale transformatie en de impact van ICT-innovatie binnen het missiegedreven innovatiebeleid en de Nederlandse Digitaliseringsstrategie.
  • Werkgeversorganisaties, gemeenten, vakbonden en de landelijke overheid slaan de handen ineen om werkend Nederland zo goed mogelijk door de coronacrisis heen te helpen. Via de lancering van het platform NLWerktDoor brengen de organisaties vraag en aanbod op de arbeidsmarkt samen.
  • De registratie voor EuroDIG 2020 is nu geopend! U kunt zich tot en met 6 juni voor de conferentie inschrijven. In verband met de huidige situatie vindt de conferentie van 10 t/m 12 juni voor het eerst volledig online plaats. Bekijk hier het huidige programma.

Eventagenda