Datum: donderdag 22 april 2021
Vorm: webinar
Op 22 april 2021 organiseerden ECP en Living Lab Quantum and Society het opvolgende webinar over quantumtechnologie. Waar het vorige keer ging over wát quantumtechnologie nu precies is, werd op 22 april een blik geworpen in de toekomst. Voor welke concrete toepassingen is quantum geschikt? Hoe is de technologie verweven met andere technologieën? En hoe zit het met de ethische, juridische en maatschappelijke aspecten van deze technologie? Hierover gaan sprekers van ECP, Living Lab Quantum and Society, IBM, TNO en Stanford Law school met elkaar in gesprek.
Programma
Welkom en korte introductie
- Daniël Frijters, voorzitter ECP werkgroep Quantum en betrokken bij team Living Lab Quantum and Society
Concrete toepassingen; Energie & Quantum machine learning
- Dr. Cor van der Struijf, MBA, IBM Quantum Ambassador
Cor is als Quantum Ambassador werkzaam bij IBM. Zo leidt hij het IBM Benelux Quantum team. Met zijn team helpt hij organisaties om Quantum Computing te adopteren via open-source initiatieven, als Qiskit. Cor heeft een doctoraat in experimentele natuurkunde van Universiteit Utrecht, en een MBA van Warwick Business School. - Koen Groenland, Quantum Innovation Officer bij QuSoft
Koen Groenland is Quantum Innovation Officer bij onderzoeksinstituut QuSoft. In deze rol maakt hij de kennis en onderzoeksresultaten op het gebied van quantumsoftware bruikbaar en toegankelijk voor bedrijven en de maatschappij. Daarnaast vervult hij de rol van Community Manager bij Quantum.Amsterdam, welke als doel heeft om het ecosysteem rondom quantumtechnologie te versterken.
Verwevenheid met andere technologieën
- Mark Buningh, Cyber Security & Quantum Technology Specialist TNO ICT
Organisaties opereren in een steeds meer verbonden samenleving met behoefte aan betrouwbare digitale infrastructuren en netwerken, geavanceerde computing mogelijkheden en snelle en veilige informatie-uitwisseling. TNO begeleidt publieke en private organisaties in diverse samenwerkingsverbanden met het vertalen van (inter)nationale technologie- en innovatieagenda’s naar nieuwe technische oplossingen.
Ethische en juridische aspecten
- Mauritz Kop, Stanford Law School Fellow & Managing Partner at AIRecht
Mauritz Kop is een Stanford Law School TTLF Fellow, Directeur van MusicaJuridica en strategic intellectual property lawyer bij AIRecht, een leading 4th Industrial Revolution technology consultancy firm gevestigd in Amsterdam. Zijn werk over de regulering van AI, machine learning training data en quantumtechnologie is gepubliceerd aan zowel Stanford, Harvard als Yale. Mauritz is lid van de European AI Alliance (Europese Commissie), de Vereniging voor Auteursrecht (VvA), CLAIRE, de Nederlandse AI Coalitie (NL AIC) en ECP.
Introductie Living Lab Quantum and Society en governance vraagstukken op het gebied van cybersecurity
- Deborah Nas, innovation expert TU Delft
Deborah Nas is een technologieliefhebber, keynotespeaker en thought leader in technologiegedreven innovatie. Ze heeft 25 jaar hands-on ervaring in innovatie en werkt met startups en grote bedrijven aan projecten waar nieuwe technologieën de basis vormen voor nieuwe producten. Nas acteert op het kruispunt van technologie, business en psychologie. Ze is deeltijdhoogleraar ‘Strategic Design for Technology-Based Innovation’ aan de Technische Universiteit Delft, visiting professor aan Politecnico di Milano en bekleedt verschillende bestuursfuncties. - Joris van Hoboken, professor of Law at LSTS
Joris van Hoboken is hoogleraar aan de Vrije Universiteit Brussel en Universitair Hoofddocent aan het Instituut voor Informatierecht van de Universiteit van Anmsterdam. Hij werkt op het snijvlak van technologie en recht en is specialist in de regulering van online platformen en de bescherming van grondrechten in de digitale omgeving. Hij is voorzitter van de Legal & Societal Sounding Board van het Quantum Software Consortium en betrokken bij Quantum Delta Nederland.
Netwerken – vanaf 14.00u is er gelegenheid om in gesprek te gaan met de sprekers en andere deelnemers.
Achtergrondinformatie
Via onderstaande links kunt u zich alvast inlezen in het onderwerp:
- Eerder publiceerde ECP werkgroep Quantum een essay over quantumtechnologie: een ideale wegwijzer voor lezers zonder technische kennis.
- Vorig jaar organiseerde ECP een webinar over toepassingsgebieden en ethisch-juridische aspecten, tevens wordt quantum computing aan de kijker uitgelegd door Maran van Heesch, bekijk het terug via de website.
- In november 2020 schreef Mauritz Kop een artikel over intellectueel eigendom en quantum. U kunt het artikel lezen op de website van Stanford University.
- In februari 2021 schreef Mauritz Kop een stuk over een prototype juridisch-ethisch raamwerk voor quantum, dat is gepubliceerd door Yale Law School.
- Lees ook “Een Juridisch-Ethisch kader voor Quantum Technologie” op de ECP website geschreven door Mauritz Kop.
- Nu al meer weten over het Quantum Living Lab? Bekijk de website van Quantum Delta.