Eppo van Nispen tot Sevenaer

“ECP is de mooiste herberg waar ieder die iets met ICT en het streven naar een leefbare maatschappij samenkomt. Hier bomen en bouwen we, onder het genot van elkaar en alle passanten die de herberg bezoeken, aan hoe op een goede manier om te gaan met de digitaliserende wereld. En er is voor iedereen plaats in de herberg.”

Eppo van Nispen tot Sevenaer is een veelgevraagd meedenker en spreker vanwege de unieke verbindingen die hij weet te leggen tussen de digitale wereld en de menselijke maat. Daarnaast is hij geregeld te gast in programma’s als Op1.

Eppo is van oorsprong televisieprogramma-maker, maar heeft daarnaast altijd gewerkt aan zijn “maatschappelijke ding”, namelijk de impact van digitalisering met name op het gebied van informatievoorziening – met als eerste missie de modernste bibliotheek ter wereld te bouwen, DOK in Delft. In 2008 werd DOK in een Amerikaans onderzoek uitgeroepen tot modernste bibliotheek ter wereld. Daarnaast werd deze bibliotheek door een vakjury bekroond tot “Beste bibliotheek van Nederland”.

Van Nispen werd daarna directeur van de CPNB, de stichting die verantwoordelijk is voor de grootste leescampagnes in Nederland zoals de Kinderboekenweek, de Boekenweek en Nederland leest.

Op dit moment is Eppo directeur van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, het state-of-the-art mediacultuur instituut van Nederland dat over een van de grootste data-collecties van Nederland beschikt. Vanuit die rol is Van Nispen kwartiermaker Cultuur en Media van de Nederlandse AI Coalitie (NL AIC). Daarnaast is hij ambassadeur van de maatschappelijke coalitie Over Informatie Gesproken. 

Gestuurd door zijn College van Wijzen (zijn dierbaren en vanuit de hemel zijn oma van 102+) probeert hij op een inspirerende wijze, met een lach en een traan, allerlei verbindingen te leggen tussen de wereld van nu en die van de toekomst en vooral dat je daarin mee kan gaan zonder jezelf te verliezen.

Foto: Jorrit Lousberg