Dinsdag 28 maart staat wereldwijd in het teken van de eerste ‘’Universal Acceptance Day”. Universal Acceptance (UA) is een technische naleving die ervoor zorgt dat alle geldige domeinnamen en e-mailadressen, ongeacht script, taal of tekenlengte, in gelijke mate kunnen worden gebruikt door alle internettoepassingen apparaten en systemen.
“Universele acceptatie is een fundament voor een echt wereldwijd, meertalig internet”, aldus Sally Costerton, interim-president en CEO van ICANN. “De allereerste UA-dag zal helpen dit tot bloei te brengen door bewustzijn van UA te creëren en de tools te bieden die nodig zijn om ervoor te zorgen dat alle internettoepassingen, apparaten en systemen werken met alle geldige domeinnamen en e-mailadressen.”
Belang van uniformiteit
Ooit is besloten om tekens te coderen zodat deze vindbaar en leesbaar waren op het toen nog vooral Engelstalige internet. Maar woon je bijvoorbeeld in een gebied met andere leestekens, dan ontkom je tot de dag van vandaag niet aan verbasterde omschrijvingen in vertaling, of als je pech hebt heb je zelfs opeens een andere naam online. Door zo’n verbastering is terugzoeken vervolgens nog veel ingewikkelder, laat staat als je systemen met elkaar wilt laten communiceren qua data-uniformiteit. Onderweg naar een meer inclusief en meertalig internet zijn nog een aantal hobbels te nemen en wij dragen natuurlijk graag bij aan de bewustwording van deze opdracht.
Geïnteresseerd?
Wil je hier meer over weten? Neem dan contact op met ECP-er Esther Van den Neste, onder andere betrokken bij Platform Internet Standaarden, of Stephanie Teeuwen, betrokken bij NL Internet Governance Forum.