Abuse 2.0 / Botnets

Deze werkgroep onder het Platform Internetveiligheid heeft tot doel het activeren van de hostingsector op het gebied van abusebestrijding. Dit wordt gerealiseerd door middel van samenwerking, het delen van abusefeeds en het stimuleren van het gebruik van de opgestelde Code of Conduct waar ook praktische handvatten worden aangereikt.

AbusePlatform.nl is dé plek waar twee initiatieven voor abusebestrijding bij hosting- en cloudproviders samenkomen:

Beide initiatieven zijn onderdeel van het project Abuse 2.0; een project dat erop is gericht om de hoeveelheid abuse in netwerken van Nederlandse hosting- en cloudproviders drastisch te verminderen.

Niemand is immuun

Uit onderzoek van de TU Delft blijkt dat daardoor nu maar liefst zo’n 40% van online abuse afkomstig is van netwerken van hosters en cloudproviders. Botnetactiviteit, misbruik en CAM (Child Abuse Material, ofwel kinderporno). Lekke fileshares, niet-gepatchte servers en kwetsbaarheden in allerlei soorten platforms zijn hier meestal de oorzaak van. Zonder dat hosters het weten worden die exploits gebruikt voor het uploaden van onrechtmatige content, voor botnets en voor andere illegale online activiteiten.

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, wordt die abuse dus niet veroorzaakt door enkele rotte appels. Het komt overal voor. De meeste hosters zijn zich niet bewust van die situatie. Ondanks de feiten denken ze dat hun netwerken schoon zijn en dat het misbruik dus wel ergens anders vandaan moet komen. Maar de feiten liegen er niet om. Bijna niemand is immuun!

Er is daarom maar één mogelijk antwoord op dit probleem: onze prestaties als sector op het gebied van abusebestrijding moeten drastisch verbeteren. AbusePlatform.nl is hiertoe een gezamenlijke stap – voor en door de internetsector. ECP | Platform voor de InformatieSamenleving is facilitator van de werkgroep.

Anti Abuse Netwerk (AAN)

Op Valentijnsdag 14 februari 2020 kwamen verschillende partijen uit de internetsector samen om te kijken of er een basis is voor een gezamenlijke aanpak van abuse op het internet. Dit resulteerde in het Anti Abuse Netwerk (AAN). Daar wordt verder gewerkt aan het inzicht in wie wat doet bij de bestrijding van internet abuse en een stelsel van afspraken tussen deze partijen. Met als doel: een zo schoon en veilig mogelijk internet. De abuse 2.0-werkgroep is hier eigenlijk in op gegaan en daarmee verbreed naar een groter speelveld. Meer informatie over deelnemers en resultaten is te vinden op www.abuse.nl.

Digitaal Veilig

Veiligheid van onze samenleving vraagt meer dan politie op straat en dijken om het water buiten te houden. De Nederlandse maatschappij en economie zijn inmiddels volledig afhankelijk geworden van digitale middelen. Aanvallen op di... + Meer over Digitaal Veilig

Betrokken ECP'ers

Marjolijn Durinck

Betrokken Deelnemers