02-07-2020

Partners Veiliginternetten.nl zetten zich in tegen hulpvraagfraude

Sinds begin 2020 is de zogenaamde hulpvraagfraude of WhatsAppfraude enorm toegenomen. Via (meestal) WhatsApp ontvangen mensen een bericht waarin gevraagd wordt snel iets te betalen vanwege een noodsituatie. Partners van Veiliginternetten.nl werken samen om iedereen te waarschuwen.

De kern van een hulpvraagbericht is altijd dat zoon of dochter, vriendin of vriend in geldnood zit en snel geld van iemand wil lenen. Ook heeft de zogenaamde bekende een nieuw mobiel nummer en moet het geld via een betaalverzoek (tikkie) worden betaald of op het rekeningnummer van iemand anders worden overgemaakt. Vaak gaat er een behoorlijk echt lijkende WhatsApp-conversatie aan vooraf en is de profielfoto ‘echt’ van iemands (klein)kind of vriend.

Internetcriminelen verzamelen telefoonnummers en foto’s voor de profielfoto van internet. Daar gaan ze op onderzoek uit hoe iemands (klein)kind of vriend heet, hoe diegene wordt genoemd en wat diegene de afgelopen dagen hebt gedaan. Zo kunnen ze een WhatsApp-gesprek met iemand voeren dat bedrieglijk echt lijkt.

Waarschuwen

Een aantal partners van Veiliginternetten.nl werkt samen om iedereen te waarschuwen. De Fraudehelpdesk, de politie en de leden van de Betaalvereniging voeren een gezamenlijk campagne om mensen te waarschuwen tegen hulpvraagfraude. Facebook ondersteunt deze campagne.

Daarnaast is het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) samen met de politie, het ministerie van Justitie en Veiligheid en Scholieren.com een campagne begonnen om jongeren op te roepen hun ouders en grootouders te waarschuwen voor deze hulpvraagfraude.

Benieuwd naar de belangrijkste vuistregels van Veiliginternetten.nl voor online bescherming? VPNgids.nl sprak met ECP-projectadviseur Esther Mieremet over de explosieve stijging in cybercrime, waaronder hulpvraagfraude.

Digitaal Veilig

Veiligheid van onze samenleving vraagt meer dan politie op straat en dijken om het water buiten te houden. De Nederlandse maatschappij en economie zijn inmiddels volledig afhankelijk geworden van digitale middelen. Aanvallen op di... + Meer over Digitaal Veilig