14-06-2018

Meld je werk aan voor de Icarus Award 2018

Staan kunst en technologie centraal in jouw werk? Stuur je werk dan nu in!

Icarus Award

Bouw jij als jonge technologie kunstenaar/ontwerper mee aan de digitale samenleving? Neem jij in je werk een kritische houding in tegenover technologie, bejubel en jaag je technische vooruitgang juist aan, zoals de futuristen dat deden in 1909? Zend dan je werk in en wie weet win jij de Icarus Award 2018! Dé prijs voor jonge kunstenaars en nieuwe makers die een kruisbestuiving tussen kunst en technologie creëren. En voor kunstenaars die via de kunst aandacht vragen voor de soms dunne lijn tussen technologie en ethiek. De Icarus Award wordt in 2018 voor het vierde jaar op een rij uitgereikt tijdens het jaarcongres van ECP | Platform voor de InformatieSamenleving. Het thema van het Jaarcongres ECP is dit jaar: Het verhaal van digitaal: beweging & verbinding. De Icarus Award wordt georganiseerd in samenwerking met online opinietijdschrift voor jonge denkers en makers deFusie.net, het internationale toekomstcongres Brave New World en innovatieaanjager en co-producent van artistieke prototypes In4Art.

Inzenden voor 1 september

Stuur vóór 1 september 2018 een afbeelding van je werk inclusief een korte toelichting en artist statement naar ellen.terbeek[@]ecp.nl o.v.v. ‘Inzending Icarus Award 2018’. Een deskundige jury zal je werk beoordelen. De drie finalisten worden op 20 september bekendgemaakt en mogen hun werk exposeren naast gerenommeerde kunstenaars op de technologie-kunstexpositie tijdens het Jaarcongres ECP, in de Fokker Terminal in Den Haag op 15 november 2018.

Uitreiking

De winnaar van de Icarus Award 2018 wordt op 15 november tijdens het Jaarcongres ECP bekendgemaakt. De prijs bestaat uit een geldbedrag van €1.000,-. Het winnende kunstwerk wordt daarnaast tentoongesteld in de kunstrubriek Het Beeld op deFusie.net.

Winnaar 2017

Vorig jaar ging de Icarus Award naar Roos Groothuizen met The Black Box Bellagio. In dit kunstwerk waan je je in een casino waar je niet om geld speelt, maar je privacy en data vergokt. Juryrapport: “Origineel en spannend vormgegeven spel met daarin centraal de vraag hoeveel we van onze privacy willen weggeven, en hoe het in sommige gevallen, zoals bij social media platforms, als betaalmiddel fungeert. Het is ook interessant hoe het spel in deze context refereert aan een belangrijk aspect van een vriendschap: het delen van geheimen. Vooral de humoristische manier waarop het geheel wordt gebracht spreekt tot de verbeelding.”