Samenvatting
“Mogen mensen na mijn dood mijn whatsappberichten lezen” met deze vraag startte de sessie en werd direct het dilemma duidelijk. Digitaal nalatenschap is meer dan regelen dat alles wat je nalaat aan foto’s, video’s, accounts, in wallets een erfgenaam krijgt. Minstens zo belangrijk is de keuze die je maakt over alles wat je digitaal nalaat na je overlijden. “Nogal een heftig onderwerp maar ook belangrijk om hierover na te denken” met deze woorden gaf Donatello Piras het woord aan Brandon Kwey. Kwey startte met de definitie van Digitaal Nalatenschap namelijk alle data die je achterlaat als je overlijdt: van je foto’s, podcasts en je e-mailaccount in de cloud, tot bitcoins in je wallet. Tegenwoordig laten we minder fysiek na dan digitaal. Maar hebben we daar meestal niets voor geregeld.
Brandon Kwey werkt bij Digital Life Legacy, zij ondersteunen nabestaanden bij het verkrijgen van toegang en inzicht krijgen in devices en accounts. Dat is vaak ingewikkeld. Als je niets hebt geregeld voor je digitale nalatenschap, zeggen tech-bedrijven eigenlijk altijd nee als je als nabestaande toegang wil tot het account. Techbedrijven zeggen daarmee de privacy van gebruikers te beschermen. Ze hebben namelijk een contract met de gebruiker en niet met de nabestaande.
Discussie
Vanuit de zaal ontstonden vragen over de ethische kwesties rondom alles wat je nalaat: “Mogen nabestaanden alles inzien?”, “Mogen nabestaanden mij digitaal ‘in leven houden’ door mijn stem te gebruiken of een hologram van me laten maken?” en “Hoe regelen we dit bij wet?”
Digitale nalatenschap is ook een ethische discussie. Wil diegene wel dat zijn of haar telefoon wordt open gemaakt door nabestaanden. In een video van de Digital Life Agency vertelt een moeder over haar twijfels, wil ik weten wat mijn zoon allemaal bekeek en opzocht op zijn mobiele telefoon? Ga ik hem dan heel anders zien? En verandert dit dan ook het beeld dat ik van hem heb? Vanuit de zaal komt ook de vraag of je daar wel recht op hebt en de nabestaande kan geen uitleg meer geven.
Kwey liet een video zien van een overleden meisje van 6 die met Virtual Reality is nagemaakt zodat haar moeder afscheid kan nemen. Sommige deelnemers vonden dit veel te ver gaan. Een aanwezige dramatherapeut vertelde dat dit gewoon een stap verder is in haar werk en dat ze denkt dat dit heel goed kan werken.
Vanuit de zaal werd door verschillende deelnemers aangegeven dat het goed is om eerst het gesprek met elkaar aan te gaan voordat alles in een wet wordt vastgelegd.
Quotes
‘Hoe krijg je mensen zover dat er aan de keukentafel gesproken wordt over digitaal nalatenschap’, Esther Mieremet, Veiliginternetten.nl
‘Als je geen erfgenaam bent van iets, kan je het ook niet overdragen. Dus officieel mag je niet eens je wachtwoord overdragen aan je nabestaanden om in te loggen op jouw accounts’, Brandon Kwey Digital Life Agency
Belangrijkste conclusies van de sessie
- Eerst maatschappelijke discussie dan wetgeving
- Met wetgeving komt er meer balans in de discussie maar ook in de onderhandeling met de tech-bedrijven
- Je digitale nalatenschap is groter dan je crypto-wallet en meer omvattend dan we in eerste instantie denken
Verslag door Netwerk Mediawijsheid
Tommy de Bruijn, webredacteur bij Netwerk Mediawijsheid, maakte een aansprekend en uitgebreid verslag van deze sessie.
Presentatie
Presentatie sessie: Digitale nalatenschap: doorleven als je dood bent.