Stichting Digisterker

Overheidsorganisaties verwijzen burgers meestal naar hun digitale diensten. Of het nu gaat om het aanvragen van huurtoeslag, om het zoeken van werk of om het doorgeven van een verhuizing. Om mensen met deze digitale diensten te leren werken, ontwikkelt Stichting Digisterker educatieve programma’s over de digitale overheid. Deze programma’s zijn geschikt voor mensen met beperkte digitale vaardigheden, maar ook voor mensen die meer willen leren van de diverse mogelijkheden van de digitale overheid en hun wettelijke regelingen.

De lesprogramma’s voor volwassenen worden meestal aangeboden in de vorm van een cursus in de bibliotheek. Zo leert een cursist in de cursus ‘Digisterker – Werken met de e-overheid’ stap voor stap om steeds meer zelf via internet te regelen. Hoe kun je informatie vinden bij de overheid? Maar ook, hoe kun je iets aanvragen, bijvoorbeeld een paspoort bij de gemeente, of zorgtoeslag bij Dienst Toeslagen. In de cursus ‘DigiVitaler – digitale zorg dichterbij’ worden cursisten op weg geholpen met het kennismaken met en gebruiken van digitale zorg. Met het Digisterker-cursusaanbod dragen bibliotheken bij aan een digitaal inclusieve samenleving. Voor bijzondere doelgroepen, zoals vluchtelingen en gedetineerden, heeft Stichting Digisterker aangepaste aanpakken ontwikkeld.

Voor jongeren heeft Stichting Digisterker het lesprogramma ‘Doe je digiding! Jongeren en de digitale overheid’ ontwikkeld. Dit lesmateriaal richt zich op jongeren in het praktijkonderwijs, vmbo en mbo. Aan de hand van verschillende thema’s maken jongeren kennis met digitale overheidsdiensten. Ze leren zelfstandig gebruik te maken van diensten zoals het aanvragen van DigiD, studiefinanciering en zorgtoeslag. Daarnaast is door Stichting Digisterker de website Digidingen-desk: informatiepunt voor jongeren ontwikkeld. Op Digidingen-desk vinden jongeren (14 – 21 jaar) duidelijke uitleg, stappenplannen, instructiefilmpjes, tips en hulpplekken bij het regelen van hun digitale overheidszaken .

Bent u nieuwsgierig naar (een van) onze programma’s? Loop dan even langs bij onze demo op het ECP Jaarfestival.