De verspreiding van nepnieuws en polariserende algoritmes op internet kan grote gevolgen hebben, zoals het beïnvloeden van politieke verkiezingen en het aanwakkeren van gewelddadige protesten. Maar hoe verspreidt desinformatie zich, hoe veroorzaken de algoritmes van social mediaplatformen tot polarisatie, en wie zit hierachter? Door beter te begrijpen hoe online mechanismen de verspreiding van desinformatie en polarisatie stimuleren, kunnen we effectieve oplossingen ontwikkelen om de negatieve effecten te verminderen en de positieve te versterken.
SIDN fonds heeft veel projecten ondersteund die dit onderzoeken en aanpakken. Zij organiseren deze sessie waarin experts Marc Faddoul en Jelle Postma vertellen hoe zij dit gedaan hebben.
Marc Faddoul van AI Forensics
AI Forensics doet onderzoek naar polariserende politieke content op TikTok en YouTube in Nederland en de rol van algoritmes hierin tijdens de EU-parlementsverkiezingen 2024. Lees meer.
Jelle Postma van Justice for Prosperity Foundation
Voor het project WhoDis onderzoekt Justice for Prosperity Foundation polariserende berichten op het internet en de actoren daarachter. Daarnaast ontwikkelen zij een tool om online polarisatie op te sporen met behulp van taalanalyse en AI. Lees meer.