De O van open – een kickoff met een meditatie

De o van open overheid, open standaarden, open source en open data. Wij zijn Marieke Schenk (min BZK/ programma open overheid), Désirée Castillo Gosker (Forum Standaardisatie/ open standaarden), Koos Steenbergen (min BZK/ open source) en Jan van der Burgt (Open State Foundation/ open data) en nodigen u uit voor onze learning table. Wij werken de komende tijd samen hoe we openheid- ieder vanuit ons eigen perspectief – samen meer en beter onder de aandacht kunnen brengen. Deze learning table op het ECP jaarcongres is ons eerste gezamenlijke evenement. We willen hier invulling aan geven met een korte meditatie. Want hoewel over openheid veel te zeggen valt, spreekt openheid zélf misschien wel het beste door te zwijgen.

Hoe gaan we dit doen?

We gaan dus mediteren. Niet zoals gebruikelijk, dat wil zeggen alleen, stil en met je ogen dicht maar juist in tweetallen (er passen maximaal 6 in de ruimte) met je ogen open en met ruimte om iets te zeggen als je wilt. Daarbij spreken we af dat wat in vertrouwen gedeeld wordt vertrouwelijk blijft. What happens in de kas, stays in de kas.

We beginnen door iemand te kiezen binnen de groep met wie je dit wilt doen. Iemand van ons houdt de tijd bij. Bij deze meditatie zit je tegenover elkaar. We spreken van tevoren af wie begint met delen en wie met luisteren.

Dan gaat de tijd lopen. Drie minuten en daarna nog een keer drie minuten.
Je kijkt je in elkaars ogen en bent daarbij zo veel mogelijk als je wilt en kunt aanwezig.
De eerste keer kan je praten (delen wat er op dat moment in je opkomt) en luistert/ zwijgt de ander. De tweede keer luister je/ zwijg je en kan de ander praten.
Na de eerste zes minuten doen we het nog een keer. In totaal is het dus een meditatie van 12 minuten.

Praten/ delen mag, (over hoe prettig of onprettig je dit vindt bijvoorbeeld) maar hoeft zeker niet. Samen stil zijn en elkaar in de ogen kijken is ook goed. Mocht het je te veel zijn om in elkaars ogen te blijven kijken, dan kijk je weg, of sluit je je ogen. Het hoeft niet te ongemakkelijk voor je te worden of uit te draaien op staren “alleen maar om het vol te houden”. Jezelf afsluiten is ook goed.

Na afloop is er tijd om onze ervaringen te delen. Sta je open voor deze meditatie? Wees dan van harte welkom!