Arie van Bellen (Algemeen Directeur – ECP) begeleidt het plenaire programma als uw dagvoorzitter.

Eppo van Nispen tot Sevenaer deelt zijn ervaring als nieuwe voorzitter van ECP en geeft een knapperige keynote presentatie. Vervolgens zal Zsolt Szabó, staatssecretaris van Digitalisering en Koninkrijksrelaties, zijn visie delen op de creatie van één digitale overheid.

Valerie Frissen, directeur van het SIDN Fonds, neemt ons in het kader van het 10-jarige bestaan van het SIDN fonds mee in een reflectie op tien jaar bouwen aan een open en vrij internet dat voor iedereen toegankelijk is, waarop mensen kunnen vertrouwen en bouwen, waar ze zich vrij en veilig kunnen voelen.

Prof.dr. Sitskoorn zal u in haar interactieve optreden laten voelen hoe we digitaal onze hersenen en die van andere kunnen hacken. U zult in korte tijd leren hoe de hersenen in interactie met de (digitale) wereld voortdurend veranderen en hoe dat de toekomst van ons allemaal beïnvloedt. Het wordt duidelijk dat digitalisering niets iets is dat buiten ons plaatsvindt maar ons in de kern van onze hersenen en ontwikkeling raakt.

Arie van Bellen zal het gehele plenaire programma begeleiden als dagvoorzitter.

Break out sessies

13.15 – 14.10

Digitalisering is een belangrijk politiek onderwerp. Omdat het onze wereld verandert: allerlei bestaande kaders, regels en wetten kunnen niet meer afdoende de dynamiek van het digitale tijdperk bedienen en beschermen. Dat vergt keuzes, en een visie op onze digitale samenleving en economie. 

Op het ECP Jaarfestival vind het politiek debat ‘Digitalisering: hot topics in politiek perspectief!’ plaats met inbreng van prominente politici en beleidsmakers. Zodat we standpunten uitwisselen en beslissingen beoordelen en samen nemen. Want de gevolgen zijn belangrijk voor bedrijven, instellingen en alle mensen in Nederland. 

Organisatie: ECP
Sprekers:
Barbara Kathmann – GL/PvdA
Queeny Rajkowski – VVD

De verspreiding van nepnieuws en polariserende algoritmes op internet hebben grote gevolgen, zoals het beïnvloeden van politieke verkiezingen en het aanwakkeren van gewelddadige protesten. 

SIDN fonds heeft veel projecten ondersteund die dit onderzoeken en aanpakken. Op het ECP Jaarfestival organiseren zij de sessie ‘Hoe krijgen we grip op polarisatie en desinformatie?’ waarin experts Marc Faddoul en Jelle Postma vertellen hoe zij dit gedaan hebben.

Organisatie: SIDN fonds
Sprekers: 
Jelle Postma – Uitvoerend Directeur Justice for Prosperity Foundation
Marc Faddoul – Director AI Forensics
Claes de Vreese – Universiteitshoogleraar AI & Society – Universiteit van Amsterdam

De afgelopen decennia digitaliseert de samenleving steeds meer, waarbij er nieuwe kansen en mogelijkheden ontstaan, maar ook uitdagingen: digitalisering verandert ons leven én wij veranderen digitalisering. 

Op het ECP Jaarfestival organiseert Forum Standaardisatie de sessie ‘Digitale afhankelijkheid is niet zonder gevolgen’. Meerdere sprekers zullen ingaan op de gevolgen van digitale afhankelijkheid van grote multinationale platformbedrijven voor de autonomie, soevereiniteit en democratische sturingskracht van zowel onze overheid alsook van het Nederlandse bedrijfsleven.

Organisatie: Forum Standaardisatie
Sprekers:
Claire Stolwijk – Principal Consultant TNO (ICT, Strategie & Beleid)
Mathieu Paapst – Coördinerend Juridisch Adviseur Bureau Forum Standaardisatie
Mariette van Huijstee – Coördinator Rathenau Instituut

Digitale weerbaarheid is een cruciaal thema voor de Nederlandse overheid. De aankomende Europese Digitale Wetgeving beoogt de weerbaarheid en autonomie te vergroten en soevereiniteit te herwinnen op het gebied van waarden, innovatie en duurzaamheid. 

Op het ECP Jaarfestival wordt de integrale, effectieve en proactieve aanpak die de OTC heeft ontwikkeld tijdens de sessie ‘Directies aan zet: grip op EU wetgeving’ uit een gezet. Marc Welters vertelt graag meer over het NOREA Reporting Initiative. 

Organisatie: Online Trust Coalitie en NOREA
Sprekers:
Michiel Steltman – Managing Director DINL
Rob Polderman – Lid NOREA werkgroep NRI
Marc Welters – Vicevoorzitter NOREA

Hoe kunnen we ervoor zorgen dat burgers meer grip kunnen krijgen op hun eigen gegevens? In deze workshop zal Danny Lämmerhirt van Waag Futurelab het onderzoek ‘Grip op gegevens’ presenteren. Vanuit het ministerie van BZK geeft coördinerend beleidsadviseur Sabine Geerdes haar reactie en visie voor de toekomst. Daarna is het woord aan Marianne van den Anker, ombudsman in Rotterdam Rijnmond. Zij kent als geen ander de ervaringen van de ouders die getroffen zijn door de Toeslagenaffaire en die nog steeds soms gevangen zitten in een ‘digitale kooi’: Computer says no. Uiteraard is er ruimte voor discussie met het publiek. De sessie wordt georganiseerd door de maatschappelijke coalitie Over Informatie Gesproken.

Organisatie: Maatschappelijke coalitie Over Informatie Gesproken
Sprekers: Danny Lämmerhirt, Sabine Geerdes, Marianne van den Anker

Stel u een wereld voor waarin AI niet alleen slim is, maar ook zorgzaam en eerlijk. Een wereld waarin technologie uw leven ondersteunt, verrijkt en waarin iedereen gelijke kansen krijgt.   Op het ECP Jaarfestival organiseert de NL AIC de sessie ‘Mensgerichte AI: Samen zorgen we voor versterking van Democratie en de Samenleving’ waarin u ontdekt hoe we deze toekomst samen creëren. Een toekomst met Mensgerichte AI. Want ja, dit kan echt!

Organisatie: NL AIC

Sprekers: Judith Zoë Blijden – Senior Adviseur Hooghiemstra & Partners Eltjo Poort – Vice President, Consulting Expert CGI Marieke Peeters – Lid Strategische Adviesraad NL AIC

Topic Based Networking

13.15 – 14.10

Themahuisje: Artificial Intelligence

Digitale dienstverlening heeft de afgelopen decennia bijgedragen aan het ontstaan van nieuwe kansen en uitdagingen. De opkomst van (generatieve) AI is hier het toonaangevende voorbeeld van. Het biedt nieuwe kansen in veel sectoren, maar introduceert ook uitdagingen voor bijvoorbeeld cybersecurity. In deze sessie geven we een overzicht van de kansen en uitdagingen op het raakvlak van cybersecurity en AI als inleiding op de discussie over recente ontwikkelingen, en nog ontbrekend beleid. Het gaat zowel over AI ten behoeve van cybersecurity (AI for cybersecurity) als over de veiligheid van AI (security of AI). Specifiek willen we met u bespreken wat er nodig is om innovatie op deze gebieden te stimuleren.

De tafelvoorzitter van deze sessie is Bart Gijsen. Bart is werkzaam als senior consultant bij TNO met de continuïteit en cyberveiligheid van kritieke ICT-systemen als zijn kernexpertise. Bart leidt sinds 2020 meerdere onderzoeken op het raakvlak van cybersecurity en AI, die interessante inzichten bieden voor het gesprek aan tafel.

Themahuisje: Infrastructuur en Technologie

Onder toenemende cyberdreigingen en geopolitieke spanningen staat onze soevereine digitale infrastructuur onder druk. Er gaat al veel aandacht uit naar de wens voor een digitale soevereiniteit, maar wat als die gehele soevereine infrastructuur kan worden aangevallen op één kwetsbaar punt? Tijd is een kritische factor voor de digitale economie. Wordt de tijdsregistratie verstoord, dan vallen veel kritische netwerken uit. Die angst was groot tijdens Y2K (de ‘millenniumbug’) maar de kwetsbaarheid is niet veranderd in een tijd dat onze digitale economie afhankelijk is geworden van GPS voor een uniforme tijdregistratie.

Aan de andere kant maakt een kloppende digitale tijdsregistratie ook het verschil in cyberonderzoeken, economische processen en strafrecht. Tijd staat aan de basis van onze economie en democratie. Maar hoe beschermen we een soevereine digitale infrastructuur voor dit single point of failure? En welk belang heeft digitale tijd voor onze processen, van justitie tot economie? Verken de wereld van tijd en de kansen en bedreigingen voor onze soevereiniteit tijdens deze ronde tafel, mogelijk gemaakt door AMS-IX.

Themahuisje: 

Het ministerie van Buitenlandse Zaken ontwikkelt op verzoek van de Tweede Kamer een Nederlandse strategie voor AI-diplomatie. Doel is om voor de komende jaren een doorkijk te geven op welke onderwerpen rond AI Nederland internationaal zou moeten inzetten. De strategie is nog volop in ontwikkeling, maar belangrijke onderwerpen die mogelijk een plek zullen krijgen zijn:

  • Waarden (hoe waarborgen we internationaal mensenrechten bij de toepassingen van AI, hoe komen we tot effectieve internationale afspraken en normen over AI);
  • Weerbaarheid (hoe beschermen we Nederland tegen ongewenste autonome systemen, hoe voorkomen we ongewenste afhankelijkheden van derde landen);
  • Welzijn/Welvaart (hoe geven we AI een plek in de Nederlandse economische diplomatie, wat kunnen daarbij Nederlandse niches zijn);
  • Ontwikkeling (hoe kunnen we de ‘digital divide’ op het gebied van AI met landen in het plurale Zuiden verkleinen, hoe kunnen we de negatieve klimaatimpact van AI-systemen verkleinen).

Dit alles kan alleen maar tot stand komen als er ook goede Samenwerking plaatsvindt, zowel tussen verschillende Nederlandse ministeries die op dit thema internationaal actief zijn als met bedrijven en het maatschappelijk middenveld.

In deze fase halen we van een brede groep stakeholders informatie en ideeën op. Graag gaan we daarom met u in gesprek. Welke elementen mogen in de Nederlandse AI-diplomatie niet ontbreken? Waar liggen volgens u kansen voor Nederland om internationaal het verschil te maken, of juist risico’s die we (beter) moeten afdekken?

Cybersecurity Escaperoom

Oefenen is essentieel voor cybersecure-gedrag op de werkvloer. Alert Online biedt u tijdens het ECP Jaarfestival een leerzame en interactieve ervaring!

In 30 minuten ervaart u samen met 7 andere bezoekers dat uw persoonlijke gedrag, en dat van uw collega’s, het verschil kan maken. U leert onder druk de juiste beslissingen te nemen en niet te trappen in de valkuilen die cybercriminelen voor u opzetten.

Ga met uw gelegenheids-collega’s de strijd aan tegen cyberdreigingen! Aansluitend leert u van een cybersecurityexpert wat goed ging en wat beter kon.

Break out sessies

14.30 – 15.25

De Europese Unie is zeer actief op het gebied van regelgeving die digitalisering adresseert of raakt. Denk aan de AI Act, de Digital Markets Act en de Digital Services Act. Andere (nieuwe) wetten hebben ook met ‘digitaal’ te maken zoals bijvoorbeeld de Data Act, de Cybersecurity Act, de NIS2 Directive en de CSRD voor verplichte rapportage over duurzaamheid, waarin digitaal ook een belangrijke rol speelt. 

Het Ministerie van Economische Zaken organiseert op het ECP Jaarfestival de sessie ‘EU wet- en regelgeving op het gebied van digitale markten en diensten – het bredere perspectief’. Een deskundige zal een beeld geven van de actuele stand van zaken en nabije toekomst wat betreft de relevante regelgeving. Daarbij zullen enkele actuele dossiers de revue passeren die juist ook voor Nederlandse bedrijven en instellingen belangrijk zijn. 

Organisatie: Het Ministerie van Economische Zaken en ECP
Sprekers:

Onze maatschappij is enorm afhankelijk van digitale diensten; denk aan DigiD, iDEAL, en diverse communicatie- en zorgsystemen. Helaas zijn er ook langdurige storingen. Een reden hiervoor is dat de onderliggende internetinfrastructuur, het fundament waar deze diensten gebruik van maken, vaak instabieler is dan men denkt. 

Op het ECP Jaarfestival brengt SIDN tijdens de sessie ‘Kan digitaal Nederland tegen een stootje?’ de weerbaarheid van kritieke en vitale online diensten in Nederland in kaart. 

Organisatie: SIDN Labs
Sprekers: 
Caspar Schutijser – Research Engineer SIDN Labs
Moritz Müller-Brus – Onderzoeker SIDN Labs

In een duurzaamheidstransformatie van een bedrijf komt alles samen, net zoals bij een digitale transformatie. Combineer deze twee maatschappelijke transformaties en het wordt echt interessant. IT is cruciaal voor het realiseren van duurzaamheidsdoelen, maar heeft ook een negatieve impact op mens en milieu. Deze impact kan en moet kleiner worden. 

Hoe pakt u dat aan? Waar begint u? 

Er is al veel mogelijk en de Nationale Coalitie Duurzame Digitalisering deelt graag hun ervaringen tijdens deze sessie. Maar er valt nog veel te ontdekken! Het is pionieren met een multidisciplinaire aanpak. Start met deze sessie uw verkenning naar het verduurzamen van IT! 

Organisatie: Nationale Coalitie Duurzame Digitalisering en TNO
Sprekers: 
Maaike Maranus – van de Vrande – Director Sustainability & Support Services
Gijs van Houwelingen – TNO Vector
Ilse Hellemans – Consultant TNO

Medicijnen en andere pakketten per drone vervoeren? Het komt eraan, maar er moet nog veel voor gebeuren. Een hoog volume aan autonoom vliegende en landende drones vraagt veel van een communicatienetwerk en vereist allerlei nieuwe regelgeving. De langste dronevlucht is onderdeel van het zeer toepassingsgerichte Future Network Services (FNS) programma dat nieuwe 6G technologieën en toepassingen ontwikkelt. 

Op het ECP Jaarfestival vertelt TNO tijdens de sessie ‘Hoe 6G de langste dronevlucht in Nederland mogelijk maakt (BVLOS)’ wat de opzet is van het Future Network Services innovatie programma. Daarna komen de ondernemer Drone Delivery Service en een beleidsmedewerker van een provincie aan het woord. 

Organisatie: Future Network Services en TNO
Sprekers:
Egbert Swierts – Entrepreneur in Unmanned Aviation
Paul Wijngaard – Alliance Director 6G Future Network Services Program Board
Sjouke van der Vlugt – Beleidsadviseur Mobiliteit Provincie Drenthe

In samenwerking met het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft ECP waardengedreven dialogen gehouden over zaken die nu spelen: algoritmes bij de overheid, de impact van Generatieve AI en toekomstige technologieën als immersive tech en neurotech. De Aanpak Begeleidingsethiek (ABE) werd gebruikt voor het houden van de dialogen. 

Op het ECP Jaarfestival organiseert de Aanpak Begeleidingsethiek de sessie ‘Waardengedreven dialogen voor nu en de toekomst’ waarin u hoort over de verzamelde praktische wijsheid en wat dat betekent voor betrokkenen en beleid. 

Organisatie: Aanpak Begeleidingsethiek en het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
Sprekers:

Met de snelle ontwikkelingen van kunstmatige intelligentie is de kwaliteit en het gebruik van deepfake technologieën enorm gestegen, en daarmee ook het misbruik. Geavanceerde technologieën maken het mogelijk om realistische nepvideo’s, -afbeeldingen en -audio te creëren. Verschillende BN’ers en politici werden in 2024 slachtoffer van deepfake porno. Het expertisecentrum online misbruik Offlimits ontvangt steeds meer meldingen over deze vorm van misbruik. 

De publiek-private samenwerking Online Content Moderatie organiseert op het ECP Jaarfestival de sessie ‘Deepfakes: de Nieuwe Realiteit?’. In deze sessie wordt het gesprek aangegaan met betrokken partijen die worstelen met de aanpak van misbruik. 

Zaal 6
Organisatie: Publiek-private samenwerking Online Content Moderatie
Sprekers:

Topic Based Networking

14.30 – 15.25

Themahuisje: Veilig, weerbaar en vertrouwen

In Nederland melden 1 op de 10 jongeren zelf betrokken te zijn bij cyberaanvallen. Wij als samenleving antwoorden met steeds zwaardere straffen, maar deze jongeren zijn vaak ook slachtoffer. Doordat de rest van de wereld ze niet begrijpt, blijven hun talenten ongezien. Team CY83R571MU14N5 (Cyber Stimulans) ziet het potentieel. Zij geloven dat deze jongeren, met de juiste begeleiding, de sleutel kunnen vormen tot een veiligere digitale samenleving. Door samen met bedrijven deze jongeren uit te dagen om de veiligheid van hun systemen te testen, wordt IT-talent op een positieve manier ingezet. Met coaching van ervaren ethische hackers krijgen deze jongeren de kans om hun vaardigheden in te zetten voor het goede. Ze leren niet alleen om infrastructuren te beveiligen, maar worden ook uit hun isolement gehaald en krijgen een kans om zich te ontwikkelen tot waardevolle professionals. Team CY83R571MU14N5 is een multidisciplinair team, bestaande uit professionals van de Politie Nederland, het Openbaar Ministerie, gemeenten en CGI Nederland, en bundelt de krachten om onbenut IT-talent in te zetten voor de verdediging van onze digitale infrastructuur.

Om het project succesvol te maken, is steun nodig. Het team vraagt om steun van private partijen om mee te denken hoe we deze jongeren in beeld krijgen, begeleiden en aan het werk helpen. Wij nodigen u uit met ons team mee te denken en een steen in de vijver te gooien. Op die manier hopen we dat jongeren die vaak over het hoofd worden gezien, een platform krijgen om hun vaardigheden in te zetten voor het testen en beveiligen van vitale systemen, waarmee we zowel de jongeren verder helpen en onze samenleving versterken.

Themahuisje: Infrastructuur en Technologie

De zelfbeschikking over digitale infrastructuur staat in Nederland en Europa onder grote druk. Daarmee komen ook de economie en de democratie in het geding. Deze kwetsbaarheden zijn deels te wijten aan toenemende cyberdreigingen en geopolitieke spanningen, maar vooral voor wat betreft onze digitale infrastructuur aan de grote afhankelijkheid van een beperkt aantal dominante buitenlandse marktspelers. Digitale gemeenschapsgoederen bieden hier een uitkomst.

Zowel in Nederland alsook in het buitenland wordt geëxperimenteerd met het inzetten van digitale gemeenschapsgoederen in het voorzien van digitale publieke infrastructuur, zowel voor cloudbeheer en werkomgeving, als ook voor data management en een digital ID. Voor de Nederlandse overheid liggen hier nog veel kansen, bijvoorbeeld in de zorg en onderwijs. Hoe kunnen we hier mee verder? In deze Networking Table, aangeboden door Forum Standaardisatie, verkennen we vanuit het Ministerie van BZK en het Commons Network verschillende mogelijkheden aan de hand van verzamelde best practices in binnen en buitenland.

Themahuisje: Artificial Intelligence

Europa streeft naar groei en ziet kansen in nieuwe technologieën zoals kunstmatige intelligentie. Nederland zet in op mensgerichte AI,waarin technologische vooruitgang hand in hand gaat met privacy en ethische verantwoordelijkheid. Om deze doelen te realiseren, is toegang tot kwalitatieve en relevante data essentieel.

Tegelijkertijd zetten Nederland en Europese toezichthouders strenge kaders voor datagebruik. Deze regels, hoewel begrijpelijk, maken het moeilijker om gelokaliseerde AI-modellen te ontwikkelen. Daardoor dreigen we afhankelijk te worden van niet-Europese modellen, getraind op data die minder nauw aansluit op onze lokale context en behoeften.

Deze situatie roept vragen op: hoe kunnen we Europese ambities waarmaken zonder concessies aan privacy en ethiek? En hoe kunnen we de voordelen van mensgerichte AI benutten terwijl we tegelijkertijd voldoen aan onze regelgeving? Over deze dilemma’s gaan we graag tijdens het ECP Jaarfestival met u in gesprek

Themahuisje: Ethiek en Samenleving

Desinformatie is voor overheden een ingewikkeld thema om beleid op te ontwikkelen; in een liberale democratie wordt immers van hen verwacht dat zij zich terughoudend opstellen waar het het reguleren van het publieke debat betreft. Tegelijkertijd blijkt uit recente enquêtes steevast dat burgers desinformatie als groot probleem zien. Lokale overheden en samenlevingen worden bovendien regelmatig direct en indringend met de gevolgen van desinformatie geconfronteerd op een manier die op zijn minst noopt tot bestuurlijke reflectie, zo blijkt onder meer uit een recente mondiale rondgang in verschillende steden, waaronder Amsterdam en Utrecht.

Waar lokale overheden een strategie voor de omgang met desinformatie ontwikkelen, is evenwel van belang dat de gekozen instrumenten voldoende draagvlak binnen de (lokale) samenleving genieten, en zich daarnaast rekenschap geven van de stand van wetenschappelijk kennis op het terrein van gedragsinterventies.

In deze ronde tafel verkennen wij deze thematiek aan de hand van een lopend verkennend onderzoek naar deze vragen dat wordt gefinancierd door de Maatschappelijke Coalitie Over Informatie Gesproken.

Onderzoeker Maarten Hillebrandt van de Universiteit Utrecht presenteert de eerste bevindingen van een casusonderzoek naar de Utrechtse gemeentelijke context. Aan de hand daarvan verkennen we:

De beste methode voor het grondig in kaart brengen van desinformatie in lokale contexten. (Hoe weet je waar je tegen optreedt?)
De legitimiteits- als de effectiviteitsvoorwaarden voor een doortastende lokale omgang met desinformatie-risico’s. (Wat is een goede omgang met desinformatie?)

Themahuisje: Duurzaamheid

De digitale infrastructuur staat ogenschijnlijk op gespannen voet met onze duurzaamheidsdoelstellingen. Aangejaagd door publieke opinie, landschaps- en duurzaamheidswensen gaan sommige lokale overheden zelfs over tot een absolute stop op de bouw van nieuwe datacentra. Terwijl aan de andere kant de samenleving en economie steeds meer vraagt van diezelfde digitale infrastructuur en de lokale push-back zelfs leidt tot internationale desinvesteringen in Nederland. Hoe zijn deze tegenstrijdigheden te verenigen? Mits goed ingezet, kan de digitale infrastructuur zelfs ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid versnellen en duurzaamheidsinitiatieven aanjagen. Zo kunnen hele wijken duurzaam worden verwarmd door restwarmte van lokale datacentra en kan de digitale infrastructuur zelfs worden ingezet als energiebuffer om het elektriciteitsnetwerk te balanceren. Hoe kunnen we de digitale infrastructuur positief inzetten voor het bereiken van duurzaamheidsdoelen en welke risico’s neemt dit met zich mee?

Ontdek de verschillende kansen, innovaties en bedreigingen van een duurzame digitale infrastructuur samen met AMS-IX.

Cybersecurity Escaperoom

Oefenen is essentieel voor cybersecure-gedrag op de werkvloer. Alert Online biedt u tijdens het ECP Jaarfestival een leerzame en interactieve ervaring!

In 30 minuten ervaart u samen met 7 andere bezoekers dat uw persoonlijke gedrag, en dat van uw collega’s, het verschil kan maken. U leert onder druk de juiste beslissingen te nemen en niet te trappen in de valkuilen die cybercriminelen voor u opzetten.

Ga met uw gelegenheids-collega’s de strijd aan tegen cyberdreigingen! Aansluitend leert u van een cybersecurityexpert wat goed ging en wat beter kon.

Break out sessies

15.45 – 16.40

Begin dit jaar lanceerde de Europese Commissie het AI-innovatiepakket als belangrijke aanvulling op de AI-verordening om de ontwikkeling van verantwoorde AI te stimuleren. Met dit pakket richt de EU zich op het stimuleren van AI-onderzoek, -ontwikkeling, en -toepassingen en het ondersteunen van AI-startups om het AI-ecosysteem verder te versterken. 

Op het ECP Jaarfestival wordt tijdens de sessie ‘Het Europese AI-innovatiepakket: Wat betekent het voor Nederland?’ van het Ministerie van Economische Zaken stilgestaan bij de inhoud van het pakket, en de Nederlandse context en kansen voor Nederlandse belanghebbenden. 

Organisatie: Het Ministerie van Economische Zaken en ECP
Sprekers:

De komende jaren wordt een groot deel van de bestaande data zeekabels die in Nederland aanlanden uitgefaseerd. Op het geopolitieke forum lijken ook niet alle dataroutes even veilig. Wat bekent dat voor de Nederlandse positie als digitale hub? 

Vanuit verschillende deelnemers van de Zeekabel Coalitie wordt tijdens de sessie ‘Zeekabels het backbone op de bodem’ op het ECP Jaarfestival toegelicht waarom zij zich inzetten voor nieuwe kabels naar Nederland en wat voor trends zij zien die het landschap van digitale infrastructuur beïnvloeden.

Organisatie: Zeekabel Coalitie
Sprekers:
Martin Prins – Ambassadeur Zeekabel Coalitie
Alexander van den Hil – International Policy and Strategy Lead SURF

In de huidige geopolitieke arena speelt digitalisering een centrale rol en moeten we (blijven) vechten voor een open vrij en veilig internet. Digitalisering verbindt, verdeelt en juist in tijden van conflict en onrust tonen mensen veerkracht. In haar presentatie bespreekt Katsiaryna Pushkarova de rol van digitalisering tijdens protesten in Belarus na de verkiezingsuitslag in 2020. Ze schetst indringend de kracht van digitalisering in deze onrustige periode, maar ook de keerzijde. Zo konden mensen zich verenigen en werd er voor het eerst op grote schaal bewijs verzameld voor verkiezingsfraude. Die keerzijde werd in de verkiezingsperiode duidelijk met geblokkeerde toegang tot informatie door internet shutdowns. Sluit bij deze sessie aan voor een indrukwekkend en persoonlijk verhaal over de kracht en invloed van digitalisering in onrustige tijden.

De afgelopen decennia digitaliseert de samenleving steeds meer, waarbij er nieuwe kansen en mogelijkheden ontstaan, maar ook uitdagingen: digitalisering verandert ons leven én wij veranderen digitalisering. Bent u klaar om de toekomst te omarmen? 

Kom dan naar de officiële lancering van het Actieplan NL_Digitaalvaardig op het ECP Jaarfestival! Het Actieplan, ontwikkeld door Stichting Nederland Onderneemt Maatschappelijk (NLOM!) en ECP, is niet zomaar een plan – het is een versnellingsplan voor de toekomst. Samen met de werkgroep ‘Kennis, Talent & Vaardigheden’ van de Nederlandse AI Coalitie wordt het Actieplan gelanceerd. 

Organisatie: NL OM
Sprekers:
Willeke Klinker – Coordinator Werkgroep Human Capital NL AIC
Iris Koolen – Founder and Co-owner I.AMDIGITAL

Europa zet in op Digital Product Passports (DPPs) als hét instrument voor de circulaire economie. Met adoptie van DPPs beoogt men versnelling van verduurzaming, meer veerkrachtige supply chains en potentieel nieuwe business modellen. Dit vereist focus op interoperabiliteit en cross-domein en cross-border samenwerking. 

Op het ECP Jaarfestival organiseert de Dutch Blockchain Coalition (DBC) de sessie ‘Digital Product Passports: een ecosysteem-aanpak’ waar wordt ingegaan op de uitdagingen en kansen van DPPs, en de actuele ontwikkelingen in Nederland om te komen tot een actief DPP ecosysteem, ondersteunt vanuit FIDES – Accelerating Digital Trust. 

Organisatie: Dutch Blockchain Coalition
Sprekers: 
Yvo Hunink – Lead Digitale Productpaspoorten Fides
Maarten Vergouwen – CIO GS1,

Vorig jaar waren 2,3 miljoen Nederlanders slachtoffer van een vorm van online criminaliteit (CBS). De financiële of emotionele schade kan enorm zijn. Cybercriminelen worden steeds professioneler, waardoor het steeds moeilijker wordt om nepsms’jes of nep-mailtjes te herkennen. Wie zijn de spelers achter cybercriminaliteit? Hoe kunnen we criminele(n) (activiteiten) herkennen en tegengaan?  

Organisatie: SIDN
Sprekers:
Tim Murck – Medeoprichter HackShield
Astrid Oosenbrug – Medeoprichter DIVD & DIVD Academy

Topic Based Networking

15.45 – 16.40

Themahuisje: Duurzaamheid

Sluit u aan bij onze inspirerende ronde tafel tijdens het ECP Jaarfestival, waar we de uitdagingen en kansen van duurzame digitalisering voor Nederlandse overheden bespreken? Onder leiding van Arnoud van Gemeren, hoofdredacteur van iBestuur, en Karen van der Zanden, voorzitter van de Nationale Coalitie Duurzame Digitalisering, verkennen we twee belangrijke struikelblokken:

  1. Handelingsverlegenheid rond data: Wat zijn de gevolgen van onduidelijke wet- en regelgeving, zoals de Archiefwet, voor het opschonen van data?
  2. Gebrek aan kennis en bewustwording: Hoe kunnen we de kloof dichten tussen digitale innovaties en duurzame praktijken binnen overheidsorganisaties?

Daarnaast bekijken we de kansen die voor ons liggen:

  1. Inkoopkracht van de overheid: Hoe kan samenwerking met het bedrijfsleven IT-leveranciers aanmoedigen om duurzamere praktijken te omarmen?
  2. Circulaire inkoop: Wat zijn de voordelen van circulaire inkoopstrategieën voor de overheid en hoe kunnen we deze implementeren?

Mis deze kans niet om actief deel te nemen aan het gesprek en bij te dragen aan een duurzame toekomst! We kijken ernaar uit je te verwelkomen op deze belangrijke ronde tafel.

Themahuisje: Ethiek en Samenleving

Stel je voor dat je een tiener bent: je probeert te ontdekken wie je bent en waar je thuishoort, maar alle mensen die je ontmoet vinden jou minder belangrijk dan de mensen op hun telefoon. Zo schetst de Amerikaanse psycholoog Jonathan Haidt de zingevingscrisis, waarin hele generaties jongeren terecht zouden komen door overmatig gebruik van hun smartphone. Ook in de Nederlandse context zijn dit soort geluiden te horen: psychiater Esther van Fenema luidt in allerlei media de noodklok en technofilosoof Rens van der Vorst vat het krachtig samen in de titel van zijn boek: ‘Appen is het nieuwe roken.’

Gezien de tijd die jonge én oudere generaties op hun smartphone doorbrengen, lijkt het zo klaar als een klontje: smartphones veroorzaken een zingevingscrisis. Maar klopt dat wel? Hoogleraren als Eveline Crone en Patti Valkenburg wijzen erop dat het bewijs verre van eenduidig is: smartphones hebben zowel positieve als negatieve effecten. De zingevingscrisis zou evengoed veroorzaakt kunnen worden door de prestatiedruk die jongeren ervaren in onderwijs en maatschappij, door onvoldoende steun in de thuisomgeving of door onderliggende psychische problemen. De smartphone is dan hooguit een manier om met deze problemen om te gaan.

Zijn smartphones nu een vloek of een zegen voor jongeren die hun plaats in de wereld en hun weg door het leven proberen te vinden? Is een smartphone-verbod op scholen een goed idee? Hoe geven we als volwassenen het goede voorbeeld? Hoe maken we van een smartphone een vindplaats van zingeving?  Over deze en andere vragen gaan we aan de hand van prikkelende stellingen in gesprek aan de Topic Based Network Table “Swipe left voor een portie zingeving? – smartphones en de zoektocht naar zin.”

Themahuisje: Artificial Intelligence

AI transformeert hoe we werken en leren. Voor overheidsorganisaties en onderwijsinstellingen rijzen er essentiële vragen. Hoe waarborgen we voldoende AI-geletterdheid binnen onze teams? Op welke manier implementeren we effectief AI-gereedschappen, zoals ChatGPT, binnen onze operationele kaders? Hoe garanderen we de privacy en ethische omgang met gegevens?

Bij het implementeren van AI is het cruciaal om heldere richtlijnen te ontwikkelen voor het gebruik van AI-tools, het beheren van privacygevoelige informatie en het verzekeren van menselijke controle over AI-processen. Deze vraagstukken vereisen doordachte antwoorden en strategieën die niet altijd direct voorhanden zijn

De Nederlandse AI Coalitie (NL AIC) heeft diverse cursussen ontwikkeld om organisaties te ondersteunen in hun streven naar AI-geletterdheid. Wij nodigen u uit om uw wensen en ervaringen te delen over het bevorderen van AI-geletterdheid binnen uw organisatie. We zijn benieuwd naar eventuele knelpunten, uw behoefte aan richtlijnen en hoe we gezamenlijk kunnen werken aan kennisuitwisseling.Laten we samenwerken om te verzekeren dat onze organisaties goed zijn voorbereid op de AI-gedreven toekomst.

Themahuisje: Infrastructuur en Technologie

We bespreken de verschillende uitdagingen en succesverhalen en gaan daarbij in op recente Rapport van de Auditdienst Rijk en de implementatie van het Rijksbrede cloudbeleid. Centrale vraag hierbij is: Wat gaat goed, en wat kan beter? En wat is daarvoor nodig?

Deze Topic Based Networking tafel wordt georganiseerd door Microsoft.

Themahuisje: Veilig, weerbaar en vertrouwen

Wie erft mijn digitale bestanden en accounts? In je testament beschrijf je wat je wilt dat er gebeurt met je bezittingen na je dood. Je geeft daarin aan wie wat erft en of je wil dat bijvoorbeeld je nabestaanden je dagboeken mogen inzien of dat deze na je dood vernietigd moeten worden.

Voor het digitale nalatenschap moet je vergelijkbare besluiten nemen. Wat gebeurt er met je socialmedia-accounts en waar ben je eigenlijk eigenaar van? Wie kan er bij jouw crypto-wallet, wie zegt je online abonnementen op, blijven jouw foto’s en documenten voorgoed bewaard in de cloud? Wat mogen mensen van je weten na je dood? En wat juist niet? Hoe wil je digitaal herdacht worden? Onze digitale nalatenschap is iets waar we allemaal over na moeten denken.

Cybersecurity Escaperoom

Oefenen is essentieel voor cybersecure-gedrag op de werkvloer. Alert Online biedt u tijdens het ECP Jaarfestival een leerzame en interactieve ervaring!

In 30 minuten ervaart u samen met 7 andere bezoekers dat uw persoonlijke gedrag, en dat van uw collega’s, het verschil kan maken. U leert onder druk de juiste beslissingen te nemen en niet te trappen in de valkuilen die cybercriminelen voor u opzetten.

Ga met uw gelegenheids-collega’s de strijd aan tegen cyberdreigingen! Aansluitend leert u van een cybersecurityexpert wat goed ging en wat beter kon.

Topic Based Networking

Er is dit jaar veel ruimte in het programma opgenomen om te netwerken. Ontmoeten uw vakgenoten gemakkelijk in een van de vijf verschillende netwerkgebieden op thema, te herkennen aan de kleuren op de netwerkvloer:

  • Veilig, Vertrouwen en Weerbaar – roze
  • Infrastructuur & Technologie – paars
  • Artificial Intelligence – petrol
  • Ethiek & Samenleving – lichtblauw
  • Duurzaamheid – groen

13.10 – 14.15

Themahuisje: Artificial Intelligence

Digitale dienstverlening heeft de afgelopen decennia bijgedragen aan het ontstaan van nieuwe kansen en uitdagingen. De opkomst van (generatieve) AI is hier het toonaangevende voorbeeld van. Het biedt nieuwe kansen in veel sectoren, maar introduceert ook uitdagingen voor bijvoorbeeld cybersecurity. In deze sessie geven we een overzicht van de kansen en uitdagingen op het raakvlak van cybersecurity en AI als inleiding op de discussie over recente ontwikkelingen, en nog ontbrekend beleid. Het gaat zowel over AI ten behoeve van cybersecurity (AI for cybersecurity) als over de veiligheid van AI (security of AI). Specifiek willen we met u bespreken wat er nodig is om innovatie op deze gebieden te stimuleren.

De tafelvoorzitter van deze sessie is Bart Gijsen. Bart is werkzaam als senior consultant bij TNO met de continuïteit en cyberveiligheid van kritieke ICT-systemen als zijn kernexpertise. Bart leidt sinds 2020 meerdere onderzoeken op het raakvlak van cybersecurity en AI, die interessante inzichten bieden voor het gesprek aan tafel.

Themahuisje: Infrastructuur en Technologie

Onder toenemende cyberdreigingen en geopolitieke spanningen staat onze soevereine digitale infrastructuur onder druk. Er gaat al veel aandacht uit naar de wens voor een digitale soevereiniteit, maar wat als die gehele soevereine infrastructuur kan worden aangevallen op één kwetsbaar punt? Tijd is een kritische factor voor de digitale economie. Wordt de tijdsregistratie verstoord, dan vallen veel kritische netwerken uit. Die angst was groot tijdens Y2K (de ‘millenniumbug’) maar de kwetsbaarheid is niet veranderd in een tijd dat onze digitale economie afhankelijk is geworden van GPS voor een uniforme tijdregistratie.

Aan de andere kant maakt een kloppende digitale tijdsregistratie ook het verschil in cyberonderzoeken, economische processen en strafrecht. Tijd staat aan de basis van onze economie en democratie. Maar hoe beschermen we een soevereine digitale infrastructuur voor dit single point of failure? En welk belang heeft digitale tijd voor onze processen, van justitie tot economie? Verken de wereld van tijd en de kansen en bedreigingen voor onze soevereiniteit tijdens deze ronde tafel, mogelijk gemaakt door AMS-IX.

Themahuisje: Veilig, weerbaar en vertrouwen

Het ministerie van Buitenlandse Zaken ontwikkelt op verzoek van de Tweede Kamer een Nederlandse strategie voor AI-diplomatie. Doel is om voor de komende jaren een doorkijk te geven op welke onderwerpen rond AI Nederland internationaal zou moeten inzetten. De strategie is nog volop in ontwikkeling, maar belangrijke onderwerpen die mogelijk een plek zullen krijgen zijn:

  • Waarden (hoe waarborgen we internationaal mensenrechten bij de toepassingen van AI, hoe komen we tot effectieve internationale afspraken en normen over AI);
  • Weerbaarheid (hoe beschermen we Nederland tegen ongewenste autonome systemen, hoe voorkomen we ongewenste afhankelijkheden van derde landen);
  • Welzijn/Welvaart (hoe geven we AI een plek in de Nederlandse economische diplomatie, wat kunnen daarbij Nederlandse niches zijn);
  • Ontwikkeling (hoe kunnen we de ‘digital divide’ op het gebied van AI met landen in het plurale Zuiden verkleinen, hoe kunnen we de negatieve klimaatimpact van AI-systemen verkleinen).

Dit alles kan alleen maar tot stand komen als er ook goede Samenwerking plaatsvindt, zowel tussen verschillende Nederlandse ministeries die op dit thema internationaal actief zijn als met bedrijven en het maatschappelijk middenveld.

In deze fase halen we van een brede groep stakeholders informatie en ideeën op. Graag gaan we daarom met u in gesprek. Welke elementen mogen in de Nederlandse AI-diplomatie niet ontbreken? Waar liggen volgens u kansen voor Nederland om internationaal het verschil te maken, of juist risico’s die we (beter) moeten afdekken?

14.30 – 15.25

Themahuisje: Veilig, weerbaar en vertrouwen

In Nederland melden 1 op de 10 jongeren zelf betrokken te zijn bij cyberaanvallen. Wij als samenleving antwoorden met steeds zwaardere straffen, maar deze jongeren zijn vaak ook slachtoffer. Doordat de rest van de wereld ze niet begrijpt, blijven hun talenten ongezien. Team CY83R571MU14N5 (Cyber Stimulans) ziet het potentieel. Zij geloven dat deze jongeren, met de juiste begeleiding, de sleutel kunnen vormen tot een veiligere digitale samenleving. Door samen met bedrijven deze jongeren uit te dagen om de veiligheid van hun systemen te testen, wordt IT-talent op een positieve manier ingezet. Met coaching van ervaren ethische hackers krijgen deze jongeren de kans om hun vaardigheden in te zetten voor het goede. Ze leren niet alleen om infrastructuren te beveiligen, maar worden ook uit hun isolement gehaald en krijgen een kans om zich te ontwikkelen tot waardevolle professionals. Team CY83R571MU14N5 is een multidisciplinair team, bestaande uit professionals van de Politie Nederland, het Openbaar Ministerie, gemeenten en CGI Nederland, en bundelt de krachten om onbenut IT-talent in te zetten voor de verdediging van onze digitale infrastructuur.

Om het project succesvol te maken, is steun nodig. Het team vraagt om steun van private partijen om mee te denken hoe we deze jongeren in beeld krijgen, begeleiden en aan het werk helpen. Wij nodigen u uit met ons team mee te denken en een steen in de vijver te gooien. Op die manier hopen we dat jongeren die vaak over het hoofd worden gezien, een platform krijgen om hun vaardigheden in te zetten voor het testen en beveiligen van vitale systemen, waarmee we zowel de jongeren verder helpen en onze samenleving versterken.

Themahuisje: Infrastructuur en Technologie

De zelfbeschikking over digitale infrastructuur staat in Nederland en Europa onder grote druk. Daarmee komen ook de economie en de democratie in het geding. Deze kwetsbaarheden zijn deels te wijten aan toenemende cyberdreigingen en geopolitieke spanningen, maar vooral voor wat betreft onze digitale infrastructuur aan de grote afhankelijkheid van een beperkt aantal dominante buitenlandse marktspelers. Digitale gemeenschapsgoederen bieden hier een uitkomst.

Zowel in Nederland alsook in het buitenland wordt geëxperimenteerd met het inzetten van digitale gemeenschapsgoederen in het voorzien van digitale publieke infrastructuur, zowel voor cloudbeheer en werkomgeving, als ook voor data management en een digital ID. Voor de Nederlandse overheid liggen hier nog veel kansen, bijvoorbeeld in de zorg en onderwijs. Hoe kunnen we hier mee verder? In deze Networking Table, aangeboden door Forum Standaardisatie, verkennen we vanuit het Ministerie van BZK en het Commons Network verschillende mogelijkheden aan de hand van verzamelde best practices in binnen en buitenland.

Themahuisje: Artificial Intelligence

Europa streeft naar groei en ziet kansen in nieuwe technologieën zoals kunstmatige intelligentie. Nederland zet in op mensgerichte AI,waarin technologische vooruitgang hand in hand gaat met privacy en ethische verantwoordelijkheid. Om deze doelen te realiseren, is toegang tot kwalitatieve en relevante data essentieel.

Tegelijkertijd zetten Nederland en Europese toezichthouders strenge kaders voor datagebruik. Deze regels, hoewel begrijpelijk, maken het moeilijker om gelokaliseerde AI-modellen te ontwikkelen. Daardoor dreigen we afhankelijk te worden van niet-Europese modellen, getraind op data die minder nauw aansluit op onze lokale context en behoeften.

Deze situatie roept vragen op: hoe kunnen we Europese ambities waarmaken zonder concessies aan privacy en ethiek? En hoe kunnen we de voordelen van mensgerichte AI benutten terwijl we tegelijkertijd voldoen aan onze regelgeving? Over deze dilemma’s gaan we graag tijdens het ECP Jaarfestival met u in gesprek

Themahuisje: Ethiek en Samenleving

Desinformatie is voor overheden een ingewikkeld thema om beleid op te ontwikkelen; in een liberale democratie wordt immers van hen verwacht dat zij zich terughoudend opstellen waar het het reguleren van het publieke debat betreft. Tegelijkertijd blijkt uit recente enquêtes steevast dat burgers desinformatie als groot probleem zien. Lokale overheden en samenlevingen worden bovendien regelmatig direct en indringend met de gevolgen van desinformatie geconfronteerd op een manier die op zijn minst noopt tot bestuurlijke reflectie, zo blijkt onder meer uit een recente mondiale rondgang in verschillende steden, waaronder Amsterdam en Utrecht.

Waar lokale overheden een strategie voor de omgang met desinformatie ontwikkelen, is evenwel van belang dat de gekozen instrumenten voldoende draagvlak binnen de (lokale) samenleving genieten, en zich daarnaast rekenschap geven van de stand van wetenschappelijk kennis op het terrein van gedragsinterventies.

In deze ronde tafel verkennen wij deze thematiek aan de hand van een lopend verkennend onderzoek naar deze vragen dat wordt gefinancierd door de Maatschappelijke Coalitie Over Informatie Gesproken.

Onderzoeker Maarten Hillebrandt van de Universiteit Utrecht presenteert de eerste bevindingen van een casusonderzoek naar de Utrechtse gemeentelijke context. Aan de hand daarvan verkennen we:

De beste methode voor het grondig in kaart brengen van desinformatie in lokale contexten. (Hoe weet je waar je tegen optreedt?)
De legitimiteits- als de effectiviteitsvoorwaarden voor een doortastende lokale omgang met desinformatie-risico’s. (Wat is een goede omgang met desinformatie?)

Themahuisje: Duurzaamheid

De digitale infrastructuur staat ogenschijnlijk op gespannen voet met onze duurzaamheidsdoelstellingen. Aangejaagd door publieke opinie, landschaps- en duurzaamheidswensen gaan sommige lokale overheden zelfs over tot een absolute stop op de bouw van nieuwe datacentra. Terwijl aan de andere kant de samenleving en economie steeds meer vraagt van diezelfde digitale infrastructuur en de lokale push-back zelfs leidt tot internationale desinvesteringen in Nederland. Hoe zijn deze tegenstrijdigheden te verenigen? Mits goed ingezet, kan de digitale infrastructuur zelfs ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid versnellen en duurzaamheidsinitiatieven aanjagen. Zo kunnen hele wijken duurzaam worden verwarmd door restwarmte van lokale datacentra en kan de digitale infrastructuur zelfs worden ingezet als energiebuffer om het elektriciteitsnetwerk te balanceren. Hoe kunnen we de digitale infrastructuur positief inzetten voor het bereiken van duurzaamheidsdoelen en welke risico’s neemt dit met zich mee?

Ontdek de verschillende kansen, innovaties en bedreigingen van een duurzame digitale infrastructuur samen met AMS-IX.

15.45 – 16.40

Themahuisje: Veilig, weerbaar en vertrouwen

Wie erft mijn digitale bestanden en accounts? In je testament beschrijf je wat je wilt dat er gebeurt met je bezittingen na je dood. Je geeft daarin aan wie wat erft en of je wil dat bijvoorbeeld je nabestaanden je dagboeken mogen inzien of dat deze na je dood vernietigd moeten worden.

Voor het digitale nalatenschap moet je vergelijkbare besluiten nemen. Wat gebeurt er met je socialmedia-accounts en waar ben je eigenlijk eigenaar van? Wie kan er bij jouw crypto-wallet, wie zegt je online abonnementen op, blijven jouw foto’s en documenten voorgoed bewaard in de cloud? Wat mogen mensen van je weten na je dood? En wat juist niet? Hoe wil je digitaal herdacht worden? Onze digitale nalatenschap is iets waar we allemaal over na moeten denken.

Themahuisje: Infrastructuur en Technologie

We bespreken de verschillende uitdagingen en succesverhalen en gaan daarbij in op recente Rapport van de Auditdienst Rijk en de implementatie van het Rijksbrede cloudbeleid. Centrale vraag hierbij is: Wat gaat goed, en wat kan beter? En wat is daarvoor nodig?

Deze Topic Based Networking tafel wordt georganiseerd door Microsoft.

Themahuisje: Artificial Intelligence

AI transformeert hoe we werken en leren. Voor overheidsorganisaties en onderwijsinstellingen rijzen er essentiële vragen. Hoe waarborgen we voldoende AI-geletterdheid binnen onze teams? Op welke manier implementeren we effectief AI-gereedschappen, zoals ChatGPT, binnen onze operationele kaders? Hoe garanderen we de privacy en ethische omgang met gegevens?

Bij het implementeren van AI is het cruciaal om heldere richtlijnen te ontwikkelen voor het gebruik van AI-tools, het beheren van privacygevoelige informatie en het verzekeren van menselijke controle over AI-processen. Deze vraagstukken vereisen doordachte antwoorden en strategieën die niet altijd direct voorhanden zijn

De Nederlandse AI Coalitie (NL AIC) heeft diverse cursussen ontwikkeld om organisaties te ondersteunen in hun streven naar AI-geletterdheid. Wij nodigen u uit om uw wensen en ervaringen te delen over het bevorderen van AI-geletterdheid binnen uw organisatie. We zijn benieuwd naar eventuele knelpunten, uw behoefte aan richtlijnen en hoe we gezamenlijk kunnen werken aan kennisuitwisseling.Laten we samenwerken om te verzekeren dat onze organisaties goed zijn voorbereid op de AI-gedreven toekomst.

Themahuisje: Ethiek en Samenleving

Stel je voor dat je een tiener bent: je probeert te ontdekken wie je bent en waar je thuishoort, maar alle mensen die je ontmoet vinden jou minder belangrijk dan de mensen op hun telefoon. Zo schetst de Amerikaanse psycholoog Jonathan Haidt de zingevingscrisis, waarin hele generaties jongeren terecht zouden komen door overmatig gebruik van hun smartphone. Ook in de Nederlandse context zijn dit soort geluiden te horen: psychiater Esther van Fenema luidt in allerlei media de noodklok en technofilosoof Rens van der Vorst vat het krachtig samen in de titel van zijn boek: ‘Appen is het nieuwe roken.’

Gezien de tijd die jonge én oudere generaties op hun smartphone doorbrengen, lijkt het zo klaar als een klontje: smartphones veroorzaken een zingevingscrisis. Maar klopt dat wel? Hoogleraren als Eveline Crone en Patti Valkenburg wijzen erop dat het bewijs verre van eenduidig is: smartphones hebben zowel positieve als negatieve effecten. De zingevingscrisis zou evengoed veroorzaakt kunnen worden door de prestatiedruk die jongeren ervaren in onderwijs en maatschappij, door onvoldoende steun in de thuisomgeving of door onderliggende psychische problemen. De smartphone is dan hooguit een manier om met deze problemen om te gaan.

Zijn smartphones nu een vloek of een zegen voor jongeren die hun plaats in de wereld en hun weg door het leven proberen te vinden? Is een smartphone-verbod op scholen een goed idee? Hoe geven we als volwassenen het goede voorbeeld? Hoe maken we van een smartphone een vindplaats van zingeving?  Over deze en andere vragen gaan we aan de hand van prikkelende stellingen in gesprek aan de Topic Based Network Table “Swipe left voor een portie zingeving? – smartphones en de zoektocht naar zin.”

Themahuisje: Duurzaamheid

Sluit u aan bij onze inspirerende ronde tafel tijdens het ECP Jaarfestival, waar we de uitdagingen en kansen van duurzame digitalisering voor Nederlandse overheden bespreken? Onder leiding van Arnoud van Gemeren, hoofdredacteur van iBestuur, en Karen van der Zanden, voorzitter van de Nationale Coalitie Duurzame Digitalisering, verkennen we twee belangrijke struikelblokken:

  1. Handelingsverlegenheid rond data: Wat zijn de gevolgen van onduidelijke wet- en regelgeving, zoals de Archiefwet, voor het opschonen van data?
  2. Gebrek aan kennis en bewustwording: Hoe kunnen we de kloof dichten tussen digitale innovaties en duurzame praktijken binnen overheidsorganisaties?

Daarnaast bekijken we de kansen die voor ons liggen:

  1. Inkoopkracht van de overheid: Hoe kan samenwerking met het bedrijfsleven IT-leveranciers aanmoedigen om duurzamere praktijken te omarmen?
  2. Circulaire inkoop: Wat zijn de voordelen van circulaire inkoopstrategieën voor de overheid en hoe kunnen we deze implementeren?

Mis deze kans niet om actief deel te nemen aan het gesprek en bij te dragen aan een duurzame toekomst! We kijken ernaar uit je te verwelkomen op deze belangrijke ronde tafel.

Demo’s

Dit jaar bestaat Veiliginternetten.nl 10 jaar! Tijd voor een feestje dus eigenlijk. Maar dat vieren we volgend jaar, met een compleet vernieuwde website.

Vandaag geven we je een overzicht van de verschillende videoproducties die we de afgelopen 10 jaar gemaakt hebben. Campagnes samen met partners in ons netwerk, onze eigen Woensdag Ongehacktdag en uitlegvideo’s uit de eerste jaren van Veiliginternetten.nl.

Half december gaat onze nieuwe website live, met een nieuw logo en een nieuwe huisstijl. Daarom hebben we vandaag een weggeefmarkt. Altijd al een Veiliginternetten-tasje willen hebben, nog een webcamcover nodig? Schroom niet, pak wat je nodig hebt en maak ons los!

TNOSURF en NFI ontwikkelen samen een Nederlands taalmodel: GPT-NL. Deze partijen willen zo, samen met partijen die GPT-NL gaan gebruiken, een belangrijke stap zetten richting betrouwbaar, transparant en eerlijk gebruik van (generatieve) AI in Nederland en Europa. Het versterken van Europese digitale soevereiniteit op het gebied van taaltechnologieën en het kunnen inzetten van een taalmodel dat in lijn is met Nederlandse waarden en richtlijnen voor bijvoorbeeld transparantie, dataprivacy en intellectueel eigendom, zijn belangrijke drijfveren om dit initiatief te starten. Bij de demo-stand krijgt u alles te horen over de ambities en mogelijkheden met GPT-NL, de vorderingen van het project, en gaan we graag met u in gesprek over mogelijke toepassingen van GPT-NL in uw praktijk.

Als maatschappij zijn we van het internet afhankelijk. Het is een fundamentele infrastructuur. Toch weten weinig mensen hoe het internet écht in elkaar zit. Packet Run is een installatie waarmee gebruikers kunnen zien hoe het internet data routeert om één enkele website te laten zien. Packet Run kwam tot stand in een samenwerking tussen SIDN fonds, Bureau Moeilijke Dingen en SIDN Labs. De installatie is gebaseerd op de visualisatietool PathVis die SIDN Labs ontwikkelde om niet-technici inzicht te geven in de routes die datapakketjes op het internet afleggen. De installatie is de hele dag te bewonderen op de netwerkvloer.

Open standaarden brengen u een stap verder naar een betrouwbare dienstverlening waarin iedereen kan meekomen als het om digitalisering gaat. Maar waar moet u beginnen?

Maak gebruik van de beslisboom Open Standaarden. Dit systeem helpt bij het uitvragen van open standaarden aan uw leverancier. De PDF-checker ondersteunt u bij het opstellen van digitoegankelijke documenten. En met Internet.nl ziet u in één oogopslag welke Internetveiligheidstandaarden van belang zijn. Forum Standaardisatie staat met deze demo op de netwerkvloer.

Wanneer kwantumcomputers voldoende krachtig worden, kunnen ze de huidige cryptografie eenvoudig kraken. Daarom worden nieuwe algoritmes ontwikkeld die ook veilig zijn voor kwantumcomputers. In deze demo laten SIDN Labs en SIDN fonds zien hoe we DNS (via DNSSEC) kunnen gebruiken met post-kwantum algoritmes.

TMI is de partner in het onderwijs voor digitale geletterdheid. Onze missie is om alle leerlingen gelijke kansen te bieden deel te nemen aan de digitale samenleving. Dit doen wij door scholen te ondersteunen en te ontlasten in het ontwikkelen van lesmateriaal en het borgen van digitale geletterdheid in hun onderwijs.

In elke levensfase hebben we over verschillende onderwerpen contact met de overheid: studiefinanciering, zorgtoeslag of aangifte van belastingen. Alleen niet iedereen kan zijn of haar weg naar de digitale overheid vinden. De maatschappelijke coalitie Over Informatie Gesproken wil de informatierelatie tussen overheid en burger verbeteren. Toegang tot informatie en eigen gegevens kan beter en toegankelijker, waarbij de menselijke maat voorop staat. Daarom nodigt de coalitie festivalbezoekers uit om mee te denken over hoe de overheid beter kan communiceren én welke rol de coalitie daarin kan spelen. Wat zijn thema’s waarvan jij vindt dat de coalitie mee aan de slag moet gaan in 2025? Welke partijen moeten we daarbij betrekken? Grote gedachtes en kleine oplossingen, alles is welkom. Schrijf het op en laat het ons weten in de ideeënbox! De verzamelde ideeën zullen na het festival als een collage worden gedeeld op onze website en LinkedIn-pagina.

Gesponsord door: