28-11-2019

Eerste Lestival Digitale Vaardigheden

Bijna 200 mensen kwamen op maandag 25 november naar Soesterberg voor het allereerste Lestival Digitale Vaardigheden van de coalitie Digivaardig in de Zorg.

ECP’er Daniel Tijink trapte af met de missie van de bijna 5 jaar oude coalitie: “Iedereen in de zorg voldoende digivaardig om goede zorg te kunnen leveren”.  Van de noodzaak van deze missie zijn steeds meer zorgprofessionals en zorginstellingen overtuigd, dat blijkt wel uit de hoge opkomst van het Lestival. De coalitie Digivaardig in de zorg maakt het hen zo makkelijk mogelijk om digivaardig te worden: met een kennissite met leermiddelen, werkgroepen die allerlei producten, artikelen en onderzoeken opleveren et cetera. Voor 2020 staan er al weer veel nieuwe plannen klaar, zoals het uitbreiden van de kennissite naar meer zorgsectoren. Ook presenteerde Tijink de nieuwe website van de coalitie Digivaardig in de zorg.

Echt een grens over

Daarna kwamen Jelle Boonstra, directeur bij werkgeversorganisatie RegioPlus, en digicoach Paula Pattipeilohy op het podium om onder leiding van voorzitter Suzanne Verheijden (ECP) te reageren op een paar stellingen. Bijvoorbeeld de stelling: “Ik heb liever een medewerker die niet is opgeleid voor de zorg dan een medewerker die niet digitaal vaardig is.” Boonstra is het hiermee eens omdat het makkelijker is om iemand zorginhoudelijk bij te scholen dan digitaal vaardig te maken. Wel vinden Boonstra en Pattipeilohy beiden dat zorgprofessionals zelf verantwoordelijk zijn voor het verbeteren van hun digitale vaardigheden. “Al is het wel belangrijk om ze op weg te helpen want je moet echt een grens over als je begint te werken aan je digitale vaardigheden.” Pattipeilohy geeft een mooi voorbeeld van hoe aandacht voor digitale vaardigheden op het werk ook positief doorwerkt in het privéleven van zorgprofessionals.

Nieuw: zelftest digitale vaardigheden voor managers in de zorg

En zijn de managers in de zorg digivaardig genoeg voor hun functie? Boonstra vindt van niet en met hem de meeste mensen in de zaal. De managers kunnen vanaf nu ook zichzelf gaan beoordelen door middel van de nieuwe Zelftest digitale vaardigheden voor managers in de zorg die ter plekke werd gelanceerd door een van de makers ervan: Marco Derksen. In deze test gaat het over veel meer dan knoppenkennis of snel kunnen typen: is de manager op de hoogte van de ontwikkelingen, heeft hij/zij visie en kan hij/zij medewerkers enthousiasmeren en faciliteren om digitaal vaardiger te worden? De nieuwe zelftest geeft managers een startpunt om zich verder te ontwikkelen en een echte digitale leider te worden.

Keuze uit 8 workshops

Het belangrijkste onderdeel van de middag waren de workshops: uit het aanbod van 8 workshops (die allemaal een uur duurden) konden de deelnemers er 2 kiezen. Lees hier de korte verslagen van de workshops.

Enthousiaste reacties

Na afloop kreeg de organisatie veel positieve feedback van de deelnemers. “Enerverend en inspirerend” en “handvatten waar ik morgen wat mee kan in mijn organisatie” waren een paar van de reacties.

 

Digitalisering in de zorg

Zorg is misschien wel de belangrijkste sector van Nederland. Zorg gaat over mensen. Zorg speelt in ieders leven een belangrijke rol, van geboortezorg tot ouderenzorg, van de zorg voor onze kinderen, onszelf en voor onze ouders. Zo... + Meer over Digitalisering in de zorg

Betrokken ECP'ers

Laurens van der Molen

Daniël Tijink