17-04-2014

Branchevertegenwoordigers op bijeenkomst Doorbraak met ICT

Op 27 maart organiseerde het doorbraakproject een bijeenkomst speciaal voor branchevertegenwoordigers over doorbraken met ICT. Doel van deze bijeenkomst was branche-specifieke kansen en belemmeringen te inventariseren. Thema’s als Internet of Things, 3D printing, Big Data en High Performance Computing gepresenteerd en bediscussieerd.

Om ondernemers te helpen deze kansen in te zien en concreet te benutten is het doorbraakproject ‘De ambitieuze MKB-er innoveert met ICT’ in het leven geroepen. Samen met de verschillende brancheverenigingen wil het doorbraakproject MKB-ondernemers helpen met het ontdekken van innovatiekansen, het ontwikkelen en introduceren van product- of dienstinnovaties en het wegnemen van barrières die een doorbraak in de weg staan.

Tijdens de inspirerende middag op 27 maart komen verschillende thema’s aan bod: ‘Internet of Things’, connectiviteit en rekenkracht, Big Data en de nieuwe producttechnologie 3D printing.

Brigitte Zonneveld, directie Regeldruk & ICT-Beleid Ministerie van Economische Zaken geeft de aftrap van de bijeenkomst. Brigitte geeft een warm welkom aan de branchevertegenwoordigers door een oproep te doen: ‘Als jullie brancheverengingen ergens tegenaan lopen, laat het ons dan weten’.

Als tweede komt ondernemer Erik van der Zijden aan het woord, eigenaar van Synapzz: een onderneming met een medische achtergrond die deze kennis heeft gecombineerd met mobiele technologie. Hierdoor heeft Synapzz de zogenoemde ‘mHealth’  toepassingen kunnen ontwikkelen waardoor de zorg weer in de handen komt van de patiënt. Kern van de boodschap? Innoveren kan ook vanuit het klein! 

Joris Castermans, adviseur bij de Kamer van Koophandel, licht het thema ‘ internet of Things’ toe. Kostenreductie, procesoptimalisatie, omzetvergroting en nieuwe business behoren hierbij tot het DNA van IoT. Door het meten, verzamelen, analyseren, communiceren en interacteren/ automatiseren van data kunnen nieuwe inzichten worden verzameld.

Elgert Verhoef, expert op het gebied van Big Data en projectmanager Big Data doorbraakproject,zet een interactieve sessie neer. Big Data heeft vele mogelijkheden, bijvoorbeeld bij het realiseren van een kortere doorlooptijd voor patiënten, of het plaatsen van sensortechnologie in dijken om de bewaking te verbeteren. Maar ook de belemmeringen zoals privacyissues (gaat de techniek sneller dan de wetgeving?), de angst om data openbaar te maken en de mogelijkheid tot manipulatie van data (wie houdt er toezicht?) worden in deze sessie aan de kaak gesteld.

Dan is het de beurt aan Frank Heere, Community Manager bij SURFsara. Grootschalige rekeningkracht versnelt de time2market, creëert nieuwe mogelijkheden en zorgt voor kostenbesparing. Denk aan een applicatie die sneeuwdrift op gebouwen kan verspellen, waardoor uiteindelijk minder ongelukken kunnen gebeuren. Benieuwd naar andere voorbeelden? Klik hier voor de presentatie.

Henk Buining van TNO geeft de laatste presentatie over de verschillende technologieën omtrent 3D printing. Henk vertelt dat 3D printing niet altijd de oplossing biedt. Het is vooral voordelig wanneer kleine specifieke items moeten worden geproduceerd. Live voorbeelden zoals een 3D geprinte kogelgewricht komen voorbij.

Erna Froon, directeur HappyCustomers en één van de aanjagers van het doorbraakproject ‘De Ambitieuze MKB-er innoveert met ICT’ sluit de middag af met de kernboodschap:

Wilt u inspiratie opdoen of uw kennis vergroten? Wilt u weten waar voor u de kansen liggen? Heeft u hulp nodig bij de verdere realisatie van de innovatie? Of wilt u in contact komen met relevante partners? Meld het ons via de website www.doorbraakmetmkb.nl.

Naar aanleiding van deze sessie worden de komende maanden op verschillende plekken in het land sessies georganiseerd speciaal voor ondernemers. Wilt u innoveren met ICT en experts ontmoeten die u helpen om innovaties concreet vorm te geven? Meld u dan aan voor deze regionale sessies in: Den Haag, Amsterdam, Eindhoven.

OVER HET DOORBRAAKPROJECT
Het doorbraakproject is een publiek-private samenwerking. In het project participeren MKB Nederland/VNO-NCW, TNO, KVK, ECP en het Ministerie van Economische Zaken. Willem Vermeend en Erna Froon zijn externe boegbeelden voor het project.