Veiliginternetten.nl, ECP | Platform voor de InformatieSamenleving en Thuiswinkel.org lanceren vandaag op SIDN Inspire 2022 de Nederlandse versie van de scamadviser ‘ScamCheck’. Met de ScamCheck kunnen consumenten checken hoe groot de kans is dat een website onveilig is. “We zetten hiermee een belangrijke stap in de ondersteuning van consumenten en ondernemers om zich veiliger te gedragen op internet”, zegt Esther Mieremet van Veiliginternetten.nl.
Wereldwijd is het aantal gerapporteerde scams gestegen van 139 naar 266 miljoen. “Nederland is een van de landen met de grootste dichtheid van digitale gebruikers ter wereld en is inmiddels ook digitale mainport van Europa. We zien hierdoor dat veiligheid en weerbaarheid tegen fraude steeds belangrijker wordt. Fraude is aan het verplaatsen van het fysieke naar het online domein. Dit treft niet alleen bedrijven maar in toenemende mate ook steeds meer consumenten. We pakken hiermee onze rol om de sector veiliger te maken”, zegt Marlene ten Ham, directeur bij Thuiswinkel.org.
“Door de tool ook in Nederland beschikbaar te maken, zorgen we samen voor veiliger internet. Consumenten kunnen websites controleren, terwijl ondernemers beter kunnen aantonen dat hun website veilig is. ScamCheck werkt samen met consumenten en ondernemers. Iedereen kan informatie aandragen over de (on)betrouwbaarheid van een website. Zo versterken we deze tool en houden we hem up to date”, zegt Marjolijn Bonthuis van ECP | Platform voor de InformatieSamenleving.
Hiervoor wordt input gebruikt van onder andere Nederlandse partijen zoals Thuiswinkel.org, Kamer van Koophandel en internationale partijen als Trustpilot (voor reviews), Quad9 (malware), ScamAdviser (scams) en Netsweeper (o.a. phishing). Daarnaast worden technische controles gedaan, zoals de oprichtingsdatum van een website en de domeinnaam. Dat geeft een eindresultaat op basis waarvan ScamCheck aangeeft hoe groot de kans is dat het om een veilige of onveilige website gaat.
Controle betrouwbaarheid website
ScamCheck is via de website van Veiliginternetten.nl te bereiken. Met de tool kun je direct controleren hoe groot de kans is dat de website een legitieme website is. ScamAdviser is zowel een belangrijke bron als de ontwikkelaar van ScamCheck. ScamAdviser werkt met een algoritme dat voortdurend verbeterd wordt en werkt op basis van een Trustscore (betrouwbaarsheidsscore). Door logische relaties te leggen tussen diverse databronnen wordt een Trustscore bepaald. Een webwinkel die bijvoorbeeld net een week oud is en al 300 positieve reviews toont in combinatie met andere kenmerken, kan mogelijk onbetrouwbaar zijn.
Vandaag tekenden de betrokken partijen een convenant voor de samenwerking in ScamCheck op SIDN Inspire 2022. Roelof Meijer, algemeen directeur van SIDN, omarmt initiatieven die bijdragen aan een veilig gebruik van internet. “We doen er vanuit SIDN alles aan om nepwebsites al in een vroeg stadium te herkennen en offline te halen. Maar ik heb niet de illusie dat we daarmee het probleem helemaal kunnen oplossen. Het is dus ook belangrijk om consumenten een tool in handen te geven waarmee ze zelf kunnen checken hoe betrouwbaar een website of webshop is. De ScamCheck doet precies dat.”
Namens ECP | Platform voor de InformatieSamenleving tekende Esther Mieremet, projectleider Veiliginternetten.nl. Op 26 mei wordt de tool in gebruik genomen. Gedurende de zomer wordt ScamCheck verder toegespitst op Nederlandse gebruikers en gaat ECP | Platform voor de InformatieSamenleving actief op zoek naar nieuwe partners voor ScamCheck. Geïnteresseerden kunnen zich melden via info@veiliginternetten.nl.