ECP Deelnemersspecial Quantumtechnologie ontrafeld: hoe nu verder?

Datum: donderdag 22 april 2021
Vorm: webinar

Op 22 april 2021 organiseerden ECP en Living Lab Quantum and Society het opvolgende webinar over quantumtechnologie. Waar het vorige keer ging over wát quantumtechnologie nu precies is, werd op 22 april een blik geworpen in de toekomst. Voor welke concrete toepassingen is quantum geschikt? Hoe is de technologie verweven met andere technologieën? En hoe zit het met de ethische, juridische en maatschappelijke aspecten van deze technologie? Hierover gaan sprekers van ECP, Living Lab Quantum and Society, IBM, TNO en Stanford Law school met elkaar in gesprek.

Programma

Welkom en korte introductie

 • Daniël Frijters, voorzitter ECP werkgroep Quantum en betrokken bij team Living Lab Quantum and Society

Concrete toepassingen; Energie & Quantum machine learning

 • Dr. Cor van der Struijf, MBA, IBM Quantum Ambassador
  Cor is als Quantum Ambassador werkzaam bij IBM. Zo leidt hij het IBM Benelux Quantum team. Met zijn team helpt hij organisaties om Quantum Computing te adopteren via open-source initiatieven, als Qiskit. Cor heeft een doctoraat in experimentele natuurkunde van Universiteit Utrecht, en een MBA van Warwick Business School. 
 • Koen Groenland, Quantum Innovation Officer bij QuSoft
  Koen Groenland is Quantum Innovation Officer bij onderzoeksinstituut QuSoft. In deze rol maakt hij de kennis en onderzoeksresultaten op het gebied van quantumsoftware bruikbaar en toegankelijk voor bedrijven en de maatschappij. Daarnaast vervult hij de rol van Community Manager bij Quantum.Amsterdam, welke als doel heeft om het ecosysteem rondom quantumtechnologie te versterken.

Verwevenheid met andere technologieën

 • Mark Buningh, Cyber Security & Quantum Technology Specialist TNO ICT
  Organisaties opereren in een steeds meer verbonden samenleving met behoefte aan betrouwbare digitale infrastructuren en netwerken, geavanceerde computing mogelijkheden en snelle en veilige informatie-uitwisseling. TNO begeleidt publieke en private organisaties in diverse samenwerkingsverbanden met het vertalen van (inter)nationale technologie- en innovatieagenda’s naar nieuwe technische oplossingen.

Ethische en juridische aspecten

 • Mauritz Kop, Stanford Law School Fellow & Managing Partner at AIRecht
  Mauritz Kop is een Stanford Law School TTLF Fellow, Directeur van MusicaJuridica en strategic intellectual property lawyer bij AIRecht, een leading 4th Industrial Revolution technology consultancy firm gevestigd in Amsterdam. Zijn werk over de regulering van AI, machine learning training data en quantumtechnologie is gepubliceerd aan zowel Stanford, Harvard als Yale. Mauritz is lid van de European AI Alliance (Europese Commissie), de Vereniging voor Auteursrecht (VvA), CLAIRE, de Nederlandse AI Coalitie (NL AIC) en ECP.

Introductie Living Lab Quantum and Society en governance vraagstukken op het gebied van cybersecurity

 • Deborah Nas, innovation expert TU Delft
  Deborah Nas is een technologieliefhebber, keynotespeaker en thought leader in technologiegedreven innovatie. Ze heeft 25 jaar hands-on ervaring in innovatie en werkt met startups en grote bedrijven aan projecten waar nieuwe technologieën de basis vormen voor nieuwe producten. Nas acteert op het kruispunt van technologie, business en psychologie. Ze is deeltijdhoogleraar ‘Strategic Design for Technology-Based Innovation’ aan de Technische Universiteit Delft, visiting professor aan Politecnico di Milano en bekleedt verschillende bestuursfuncties.
 • Joris van Hoboken, professor of Law at LSTS
  Joris van Hoboken is hoogleraar aan de Vrije Universiteit Brussel en Universitair Hoofddocent aan het Instituut voor Informatierecht van de Universiteit van Anmsterdam. Hij werkt op het snijvlak van technologie en recht en is specialist in de regulering van online platformen en de bescherming van grondrechten in de digitale omgeving. Hij is voorzitter van de Legal & Societal Sounding Board van het Quantum Software Consortium en betrokken bij Quantum Delta Nederland.

Netwerken – vanaf 14.00u is er gelegenheid om in gesprek te gaan met de sprekers en andere deelnemers.

 

Achtergrondinformatie

Via onderstaande links kunt u zich alvast inlezen in het onderwerp:

Quantumtechnologie

Wereldwijd worden grote investeringen gedaan om quantum computing rijp te maken: zowel technisch, op het gebied van wiskunde en algoritmes als in domeinen (bijvoorbeeld biologie/chemie, pharmacie, financieel). Nederland beweegt z... + Meer over Quantumtechnologie
 • Platform Quantumtechnologie

  Aan de horizon verschijnt een nieuwe technologie: quantumtechnologie. De technologie en de ideeën over toepassing bestaan al een tijdje, maar door een aantal doorbraken is de ontwikkeling in een stroomversnelling geraakt. ECP | P... + Meer over Platform Quantumtechnologie