27-05-2020

Ontwikkelingen rondom digitaal opgroeien: documentaire the Choking Game, #geefjezelfnietbloot en een safetyquiz op Habbohotel

Door de coronacrisis spenderen kinderen en jongeren nog meer tijd online. Des te belangrijker dat dit op een veilige en vaardige manier gebeurt. Het Safer Internet Centre Nederland, bestaande uit ECP | Platform voor de InformatieSamenleving, Netwerk Mediawijsheid en het Expertisebureau Online Kindermisbruik (EOKM) zet zich hier hard voor in. Welke ontwikkelingen zijn er op dit moment gaande rondom digitaal opgroeien?

Sexchatting met kinderen onder de 16 wordt strafbaar

Een belangrijke overwinning van het EOKM, waaronder ook de Nederlandse hotline en het meldpunt kinderporno onder valt, is de door minister Grapperhaus aangekondigde modernisering van de Nederlandse zedenwetgeving. Hierin wordt ook aandacht besteed aan online zedenmisdrijven. Twee belangrijke dingen veranderen er op het gebied van online seks: Sexchatting door volwassenen met kinderen onder de 16 jaar wordt strafbaar en sexting tussen twee jongeren wordt niet meer als strafbaar gezien. Belangrijk hierbij is de gelijkwaardige situatie tussen leeftijdsgenoten en dat het beeldmateriaal uitsluitend bestemd is voor privégebruik. Als beelden zonder toestemming uitlekken, als er sprake is van dwang, of van afpersing en chantage, dan is dat nog steeds strafbaar.

Safetyquiz op Habbohotel en documentaire ‘nog één foto dan…’

Helpwanted.nl, onderdeel van EOKM en de hulplijn voor online seksueel misbruik, heeft een nieuwe safetyquiz gemaakt in Habbohotel. Ze dagen hiermee jongeren uit hun kennis te testen over actuele onderwerpen over veilig online zijn en veilig chatten. Onderwerpen als sexting, sextortion en grooming komen allemaal aan bod.

Ook werkt Helpwanted.nl mee aan een documentaire ‘nog één foto dan…’, gemaakt door Lyzza Panday. Deze komt binnenkort uit en gaat over het oordeel van klasgenoten richting het slachtoffer wiens naaktfoto rondgaat. Dit oordeel is vaak ontzettend hard: “Je bent een slet, je zoekt aandacht, het is je eigen schuld, je had beter moeten weten.” Gevaren als emotionele schade en zelfs zelfmoord(neigingen) liggen op de loer. Helpwanted.nl-medewerker Nine Corten werd voor deze documentaire geïnterviewd, u kunt hier alvast een voorproefje zien.

#geefjezelfnietbloot

Op de dag van het vermiste kind, 25 mei 2020, lanceerde Amber Alert samen met Politie Nederland en de Europese politiegroep voor vermiste kinderen een preventiecampagne tegen digitaal kinderlokken, oftewel: online grooming. De campagne #geefjezelfnietbloot is een preventiecampagne voor tieners met tips tegen online grooming en wordt in twintig landen verspreid. Het doel van de campagne, die in meer dan twintig landen wordt verspreid, is om tieners ervan bewust te maken dat online interacties, hoe onschuldig ze ook lijken, soms nare gevolgen kunnen hebben. De campagne bestaat uit een preventiefilmpje waarin simpele, maar belangrijke tips aan tieners worden gegeven om zich te beschermen tegen online groomers. Deze vuistregels zijn tot stand gekomen in samenwerking met  experts van de politie.

Documentaire beschikbaar The Choking game

De stichting T.I.M. heeft een online documentaire gemaakt, getiteld The choking game. Deze game is een online challenge en houdt in dat je jezelf verstikt totdat je flauwvalt. Hier zou je dan een ‘high’ gevoel van moeten krijgen, maar dit is zonder risico’s: er zijn kinderen die eraan overlijden. Zo ook Tim. Met deze documentaire willen de ouders van Tim anderen waarschuwen. Ze hopen dat door de documentaire ouders in gesprek gaan (en blijven) met hun kinderen over waar ze allemaal tegenaan lopen op het internet. De documentaire is hier te zien.

Worstel jij zelf ook met zelfmoordgedachten of ken je iemand in je omgeving? Neem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via 0900-0113.

Digitaal opgroeien

Voor kinderen en jongeren van nu is de digitale wereld een onlosmakelijk onderdeel van hun leven. Het is belangrijk dat zij zich veilig en verantwoord in de digitale wereld kunnen bewegen. Dat is niet vanzelfsprekend, want soms ko... + Meer over Digitaal opgroeien

Betrokken ECP'ers

Marjolijn Bonthuis-Krijger