21-10-2019

Nederland is een Cloudland

Meer dan negentig procent van de bedrijven in Nederland maakt al gebruik van een clouddienst, en de cloud is dan ook breed geaccepteerd. Toch zijn er af en toe nog discussies over de voor- en nadelen van cloud. Voornamelijk met betrekking tot de veiligheid.

Echter, als je wilt digitaliseren, dan is dat zonder cloud vrijwel niet te doen. “De complexiteit en omvang van digitale systemen is zo groot geworden dat je het simpelweg niet meer allemaal zelf kunt doen”, vertelt Michiel Steltman, directeur van de stichting Digitale Infrastructuur Nederland. “Lang niet iedereen kan het zich permitteren om alles zelf te doen, zoals een eigen datacenter of een eigen infrastructuur. Daarom is het verstandig om gebruik te maken van de diensten van anderen. Zo kan je sneller innoveren. Een goed voorbeeld is Uber, in de begintijd. Ze gebruiken een bestaande digitale kaart, een betaal gateway en apps op smartphones, en opslag in de cloud. Zo kun je razendsnel een innovatief platform opzetten. Als je dat ook allemaal zelf moet ontwikkelen is het ondoenlijk om snel iets nieuws te maken.”

Een trend die zich momenteel voordoet is dat men steeds meer gebruik maakt van de cloudservices van grote hyperscalers: marktleiders zoals Amazon, Microsoft en Google. “We kunnen natuurlijk niet voorspellen of die trend door gaat zetten, dat heeft met veel verschillende zaken te maken. De geopolitieke ontwikkelingen spelen daarin bijvoorbeeld een rol. Maar er is ook veel aanbod van Nederlandse cloud providers. Daar zijn partijen bij zoals Leaseweb of i3d die wereldwijd actief zijn.”

Maar ondanks dat Nederland veel gebruik maakt van cloud hebben we hier nog geen Cloud First strategie. “In Duitsland is dat wel het geval, terwijl de adoptie van cloud nog niet zo ver is als hier. Daar zegt de overheid: als je wilt innoveren, dan kan je het beste cloud gebruiken, anders gaat het niet snel genoeg. Nederland is nog niet zo ver, daarin lopen we achter. Hier wordt nog gesproken over de gesloten Rijkscloud, maar zoiets kan zich niet meten met de commerciële clouddiensten. Met een eigen cloud kan lang niet zo snel geïnnoveerd worden.”

Toetsen veiligheid blijft aandachtspunt afnemers

Waar veel bedrijven en ook de overheid nog moeite mee hebben is de veiligheid van zo’n cloud dienst. Steltman: “Maar het probleem is niet dat de cloud niet veilig is, maar dat het voor afnemers erg moeilijk is om dat te kunnen beoordelen. De leverancier heeft vaak wel een certificering maar wat er precies gecertifieerd is wordt ook door die leverancier bepaald. De afnemer kan dan niet rekenen op een onafhankelijke beoordeling. Gelukkig wordt dit probleem in Europa ook erkend, in de nieuwe Cyber Security Act. Want alleen als onafhankelijk is vastgesteld dat zo’n cloud dienst geschikt is voor een bepaalde risicoklasse, geschikt is voor verwerking van persoonsgegevens, en ook alle betrokken toeleveranciers in de beoordeling zijn meegenomen, krijgt de afnemer voldoende zekerheid.”

Steltman is er van overtuigd dat op termijn cloud de standaard zal zijn voor vrijwel alle IT. “Het is daarvoor wel belangrijk dat de overheid helpt met een Cloud First strategie en met de ontwikkeling en promotie van keurmerken die de gevraagde zekerheden voor afnemers bieden. Als het vertrouwen er is, kan innovatie nog sneller gaan en kan de Nederlandse cloud sector zich blijven ontwikkelen. Nederland kan met zo’n strategie digitale koploper blijven.”

Dit interview verscheen op 18 oktober 2019 in ‘Analyse – Digitalisering’. De bijlage werd mogelijk gemaakt door European Media Partner Nederland B.V. en gedistribueerd met het FD. Het volledige magazine is via deze link te lezen.

Digitaal Veilig

Veiligheid van onze samenleving vraagt meer dan politie op straat en dijken om het water buiten te houden. De Nederlandse maatschappij en economie zijn inmiddels volledig afhankelijk geworden van digitale middelen. Aanvallen op di... + Meer over Digitaal Veilig

Gerelateerde links

Betrokken ECP'ers

Jelle Attema