28-07-2020

Blog: Internetstandaarden dragen bij aan veiliger internet- en e-mailverkeer

In tijden van crisis komt het belang van veilig internet- en e-mailverkeer nog meer aan het licht. Nu bijna iedereen vanuit huis werkt, zien internetcriminelen hun kans schoon. De afgelopen periode is er dan ook een stijging te zien in internetcriminaliteit. Maar wat kunnen de overheid en digitale partijen doen om de online veiligheid van gebruikers te vergroten? Hierover ging ECP | Platform voor de InformatieSamenleving in gesprek met het Nederlandse Internet Governance Forum (NL IGF) en Platform Internetstandaarden in de podcast Hoe houden wij het internet- en e-mailverkeer veilig?.

Dat digitalisering een niet meer weg te denken onderdeel is in onze maatschappij, is inmiddels bekend. Maar dat we met elkaar bijzonder afhankelijk zijn van een veilige en betrouwbare digitale infrastructuur wordt op dit moment wel heel erg duidelijk. Dat onze digitale infrastructuur veilig is wordt vaak als waarheid aangenomen, maar er zijn nog belangrijke stappen te zetten op dit gebied. Hoe kunnen wij het internet zo veilig mogelijk houden? En hoe kan de politiek hieraan bijdragen? 

De noodzaak om het internet veiliger te maken is nu groter dan ooit. Internetcriminaliteit neemt nu in hoog tempo toe. Waar het aantal thuisinbraken en fietsendiefstallen in coronatijd daalden, steeg het aantal phishing– en spoofingacties exponentieel. Hieruit is op te maken dat de digitale crimineel echt zijn slag probeert te slaan. Het implementeren van internetstandaarden zal een deel van het werk van internetcriminelen of spionerende partijen onmogelijk maken.  

Maar wat zijn internetstandaarden? Simpel uitgelegd zijn internetstandaarden onderlinge afspraken die overheden en organisaties wereldwijd met elkaar maken over de kwaliteits– en veiligheidseisewaaraan de internetverbindingen moeten voldoen. Denk hierbij aan de kabels en ‘digitale stekkers’. Om een veilig internet te kunnen garanderen moeten deze overal hetzelfde zijn. Als dit niet gebeurt, sluiten ze niet goed op elkaar aan wat zorgt voor veiligheids- en kwaliteitsrisico’s. Vergelijk het met een stopcontact: ieder land heeft een eigen stopcontact en voltage. Dit betekent dat als je op reis gaat, je zonder reisstekker je oplader van thuis niet kunt gebruiken. Om dit voor het wereldwijde internet te voorkomen zijn er standaarden afgesproken. Dit is essentieel voor de werking van een betrouwbaar internet. Maar dit werkt alleen als alle betrokken partijen hun verantwoordelijkheid nemen en het implementeren van internetstandaarden als actief onderdeel van hun digitale beveiligingsstrategie oppakken. 

Een samenwerking tussen overheid, de publieke en private sector is hierbij van cruciaal belang. De overheid moet zich inzetten voor het maken van afspraken rondom internetstandaarden en beleid en wetgeving over het implementeren hiervan en de publieke en private sector dienen deze standaarden serieus te nemen en actief te implementeren. 

De veiligheid van uw internetverbinding, e-mail of website is eenvoudig te controleren op www.internet.nl. Hier test u eenvoudig hoe veilig uw verbinding thuis is en dus ook of het versturen van e-mails en inloggen op uw werkomgeving vanuit huis veilig is. Extra belangrijk voor mensen die in een politiek-bestuurlijke omgeving werken en met gevoelige informatie omgaan. 

Alleen als iedereen actief met het onderwerp moderne internetstandaarden aan de slag gaat, komen we tot een veiliger en betrouwbaarder internet en mailverkeer. Luister nu onze podcast over internetstandaarden.

Internet governance

Cybercrime. Privacy. Toegankelijkheid. Mensenrechten. Cloud. Internet of Things. Het internet brengt niet alleen nieuwe mogelijkheden, maar ook blijvend vraagstukken met zich mee. Hoe gaan we daarmee om? Welke regels stellen we op... + Meer over Internet governance