Terugblikken met Roelof Meijer

In het kader van het 25-jarig jubileum van ECP blikken we terug op digitale ontwikkelingen met ECP’ers, onze achterban, of deelnemers. Deze week spreken we met Roelof Meijer, directeur van SIDN: Stichting Internet Domeinregistratie Nederland. Naast het regelen van de registratie van de .nl-domeinnamen en zorgen dat deze ‘het doen’, deelt SIDN zijn kennis en steunt het bedrijf initiatieven die bijdragen aan een beter internet. Roelof vertelt over de snelle groei van SIDN die hij als directeur van heel nabij ervaarde. Plots ontwikkelde zich in rap tempo een digitale wereld die nieuwe kansen en uitdagingen met zich meebracht.

Roelof begon zijn carrière als landbouwwerktuigkundige in Zambia, waar hij werkte in ontwikkelingssamenwerkingsprojecten. “Er waren theoretisch gezien drie manieren om contact te houden met het buitenland. De telefoon, maar dan moest je wel een stukje rijden en die deed het meestal niet. De tweede optie was met Telex; een ponsbandje met allemaal gaatjes erin dat je in een apparaat moest stoppen dat het kon uitlezen. En de derde manier was een brief per luchtpost versturen. In die tijd moest je er rekening mee houden dat een antwoord wel een paar weken op zich liet wachten.”

“Er is iedere dag wel iets nieuws in deze industrie.”

Terug in Nederland was Roelof toe aan een nieuwe uitdaging. Vanwege zijn internationale ervaringen, trackrecord met organisatieverbetering, en technische achtergrond werd hij in 2005 directeur van SIDN. “Ik ben eigenlijk bij toeval in die sector gerold op een moment dat er heel veel veranderde. Nou ja, er is iedere dag wel iets nieuws in deze industrie.”

Roelof ziet het .nl-domein dan ook als een digitale trend die de meeste impact heeft gehad op zijn leven. “Ik heb binnen SIDN een groot deel van de ontwikkeling van het internet, zoals we het nu kennen, meegemaakt. Er zijn een aantal game changers geweest, zoals de opkomst van het échte mobiele internet, door de introductie van de iPhone. Toen ging echt ineens iedereen internet gebruiken.”

Het .nl-domein groeide explosief. De aanvraag van domeinnamen steeg onder andere door bedrijven die hun producten online gingen verkopen. In 2011 werd SIDN Labs opgezet vanuit de behoefte aan onderzoek naar technieken die het .nl-domein veiliger konden maken. Zo werden er protocollen en algoritmen ontwikkeld voor de inzet van machine learning, waarmee bijvoorbeeld nepwebwinkels gedetecteerd kunnen worden.

“Je zag dat er iedere keer weer een of andere trend in opkomst was. Daar moesten dan sector overstijgend afspraken over gemaakt worden. Er lag destijds al een rol bij ECP, met zijn geschiedenis als e-commerceplatform.”

“Als technische internetpartij hebben we zelf een verantwoordelijkheid om illegale of onrechtmatige online content aan te pakken.”

Door de jaren heen hebben SIDN en ECP veel samengewerkt. In 2009 vormden ze met KPN, UPC, Ziggo, Vodafone Nederland, DHPA, en Microsoft Nederland het Platform Internetveiligheid (PIV). Eén van de onderwerpen die door het PIV werd opgepakt was het bestrijden van kinderpornografisch materiaal en online kindermisbruik. Binnen de werkgroep werd een zwarte lijst opgesteld van websites met die illegale content. “Daar zijn we met z’n allen heel lang mee bezig geweest. Uiteindelijk is dat echt goed geregeld met een duurzame financiering van het EOKM*. Het is een mooi voorbeeld van Nederlandse publiek-private samenwerking.”

Vrij snel daarna werd de Notice and Takedown-werkgroep opgericht die zich bezighoudt met moderatie van illegale online content. “Wat doen wij als technische internetpartij zelf?,” was de vraag aldus Roelof, “Gaan we wachten tot de rechter ons sommeert om iets uit de lucht te halen? Daarvan heb ik toen gezegd, ‘Nee, daar hebben we een verantwoordelijkheid, we stellen een gedragscode op en daar gaan we ons als sector aanhouden.’ Dat was echt een unicum.”

“Ik sprak met Europese collega’s over de Nederlandse aanpak en merkte dat er heel weinig landen zijn die zoiets hebben als ECP. Daar is het vaak versnipperd, waardoor samenwerking op bepaalde thema’s nauwelijks van de grond komt. Wat dat betreft is ECP een enorme verrijking van onze internetsector.”

“Voordat we kunnen blijven profiteren van alles wat het internet ons te bieden heeft, moeten we een paar uitdagingen aanpakken.”

Tegenwoordig is het door internet zoveel makkelijker om toegang te krijgen tot informatie, meent Roelof als hij terugkijkt naar zijn tijd in het buitenland. “Als je een internetverbinding hebt, ligt de kennis van de hele wereld zo’n beetje aan je voeten en daar moet je wel goed mee omgaan.”

De toegankelijkheid van het internet en het vraagstuk rondom internet governance op internationaal niveau zijn belangrijke thema’s voor SIDN. Want hoewel het grootste deel van de wereldbevolking inmiddels toegang heeft tot het internet, blijven er regio’s achter.

“Voordat dat hele wereldbevolking kan (blijven) profiteren van alles wat het internet ons te bieden heeft, moeten we wel een paar uitdagingen aanpakken. Maar de kansen die het internet ons tot nu toe heeft gebracht moeten we zeker niet vergeten.”

 

*Het EOKM is vanaf juni 2023 verder gegaan als Offlimits

25 jaar ECP

ECP bestaat 25 jaar, reden voor een stap terug in het digitale tijdperk! De komende maanden staan we stil bij belangrijke digitale gebeurtenissen en trends van de afgelopen kwarteeuw. Dit doen we door in gesprek te gaa... + Meer over 25 jaar ECP