15-06-2016

Verslag ECP deelnemers Special: FinTech

Niet alleen in de hotellerie (Airbnb) en taxibranche (Uber) zijn veranderingen gaande door de komst van nieuwe technologieën. Ook in de financiële sector gaan de ontwikkelingen razend snel. Dankzij innovatieve financiële technologie werken FinTech-bedrijven en startups sneller, simpeler, goedkoper en klantgerichter dan de gevestigde orde. Het wachten is op de nieuwe ‘Uber’ in de bankensector. Wat staat de bancaire sector te wachten? Is het te sturen? Wat hebben ze nodig om mee te gaan in de ontwikkelingen? En wat wil de consument? Hoe behoudt de financiële sector het broodnodige vertrouwen van hun klanten? 

“De toekomst is digitaal”

Fintech-afgezant en voormalig staatssecretaris van Financiën, Willem Vermeend, beet het spits af. Vermeend noemt 3 trends in technologie die ondernemers zouden moeten verwerken in hun businessplan om succesvol te kunnen zijn:

1. Digitalisering van je productie en bedrijfsprocessen.
2. Kijk naar nieuwe technologie, zoals Internet of Things, Big Data en 3D printen. 
3. Klimaatverandering: stel een Co2 profiel op, laat zien dat je werk maakt van energiebesparing.

Volgens Vermeend zijn er niet veel FinTech bedrijven in Nederland. Dit is onder meer te wijten aan de strenge regelgeving van de Toezichthouder. Maar er is ook een gebrek aan kennis over de kansen en mogelijkheden. Daarnaast vormen financiering, doorgroei mogelijkheden, fiscale barrières en sociale verzekeringen belemmeringen voor start-ups in de financiële sector. Vermeend zegt dat de huidige structuur niet noopt tot innovatie. Maar, zegt hij erbij, de vernieuwing moet wel vanuit sector zélf komen. 

“VVD actieplan Fintech: innovatie roept om actie”

Aukje de Vries (Tweede Kamerlid VVD) kijkt naar kansen voor de financiële sector. “Geef bedrijven de ruimte om te innoveren in plaats van het speelveld dicht te timmeren met regelgeving,” tipt ze de overheid. Afgelopen maart overhandigde zij het actieplan FinTech aan minister Dijsselbloem. Hierin geeft de VVD onder meer aan dat Nederland als doel moet hebben om te behoren tot de top van Europa binnen de financiële sector. Aukje de Vries ligt het actieplan toe. Een van de aanbevelingen die zij doet is om ook naar voorbeelden over de grens te kijken. Zo refereert zij aan een bezoek aan Londen, dat gezien wordt als voorloper en waar toetredingsbarrières zo veel mogelijk zijn weggenomen. Ook adviseert zij in gesprek te gaan met de toezichthouder en het opzetten van een regulatory sandbox. Het ministerie van Financiën zou tevens in gesprek moeten met zowel de grote als de kleine bedrijven als het gaat om klemmende regelgeving. Daarnaast zou, wat Aukje betreft, de wet Financieel Toezicht omgebouwd mogen worden. De sectorale verdeling waar de wet op gebaseerd is, is achterhaald. De praktijk leert dat veel start-ups er net tussenin zitten en dan geforceerd in een hokje worden gepropt. Dat werkt niet en dat is jammer. “Fintech bedrijfjes hebben juist het vermogen om de financiële sector te prikkelen!”

Toch moeten we die kleine creatieve, soms bijna gadget achtige bedrijven niet doodknuffelen, vindt De Vries. Opschaling en volwassen worden is nodig. Aukje hoopt dat Willem Vermeend kan helpen bij de doorstart van de financiële sector en dat er meer toetreders komen en dus meer concurrentie. “Het is belangrijk dat men weer vertrouwen krijgt in de sector.”

“A technical perspective on the opportunities and threats of Fintech”

Volgens Peter Jacobs (Chief Information Officer ING Bank NL) zijn bepaalde start-ups zo succesvol omdat zij inspelen op de frictie die in een bepaalde markt heerst.  Door middel van technologie weten zij veel uit die markt te halen. Toch zijn start-ups volgens Jacobs niet alleen bedreigend maar zijn zij ook van enorme toegevoegde waarde. Zij tonen ons de waarde van een customer experience zonder frictie, aldus Peter Jacobs.

En juist die customer experience is zo belangrijk, het gaat allang niet meer alleen om een mobiele website. Het is een ware customer journey, zegt Jacobs. Wil men succesvol zijn dan moet je de consument eerder aan je binden, niet pas bij de finish. De koppeling van de digitale wereld met de fysieke wereld is ook van belang.

Jacobs ziet kansen bij het inzetten van FinTech bedrijven die op een API (application programming interface) gebaseerde oplossingen kunnen bieden om de customer journey te verbeteren. Bedrijven moeten dan niet zelf het wiel uitvinden en men kan sneller schakelen omdat er aangehaakt wordt bij bestaande toepassingen. ING consumeert andermans service al op deze manier. Hier schuilt wel een onzekerheid in, want wat als deze toepassing wordt gehackt? Wie is verantwoordelijk voor het financiële verlies van de consumenten? Zou de toezichthouder iedere start-up onder toezicht moeten stellen?

Jacobs geeft toe dat start-ups ook bedreigend zijn en zich juist richten op het verstoren van de banken sector. Maar er valt ook veel te leren, zegt hij. “Het afbreken van divisies maakt succesvol, zoals Uber, Google en Airbnb hebben gedaan. Misschien kan de gevestigde orde daar een voorbeeld aan nemen.”

   

“FinTech: revolutie of versnelde evolutie?”

Douwe Lycklama (oprichter Innopay) vertelt over de perceptie van start-ups: ze zijn krachtig, snel, cool, fun en in de mode. Maar FinTech is helemaal niet zo cool, zegt hij. Het is hard werken en je hebt vertrouwen nodig want het gaat wel over het geld van je klanten. Slechts 5-10 % van alle start-ups haalt het en dat is niet nieuw maar van alle tijden.

Lycklama stelt de vraag: Wat is FinTech? Volgens zorgt technologie voor gemak, genot en gewin. Tegenwoordig is IT veel goedkoper, daardoor is de toetredingsdrempel heel laag. Veel FinTech bedrijven richten zich echt op die IT en hebben eigenlijk niets met de regulering te maken. Maar het optekenen van een klant volgens de regels wordt steeds duurder omdat er steeds meer regels komen, ook hier zie je innovaties ontstaan, volgens Lycklama. Hij ziet het als bruggetjes. En dat zijn nu heel veel losse bruggetjes over de regelgeving heen. “Of zoeken we de gemene deler en bouwen we daarmee een gezamenlijke brug?”

Coole start-ups en dinosaurussen

Na een korte discussie met de zaal kwam men tot een mooie slotzin: In de financiële sector gaat het nu tussen coole startups en de gevestigde dinosaurussen die wachten tot ze opgegeten gaan worden. Wie gaat het worden? Het zou wel eens heel anders kunnen gaan uitpakken dan wij allemaal denken…

De presentaties van deze bijeenkomst kunt u hier terugvinden.