09-07-2014

Van stoommachine tot 3D Printing

Nadat ruim 60 deelnemers plaats hebben genomen in de zaal, heet Arie van Bellen, directeur ECP alle deelnemers welkom en leidt het onderwerp in: ECP signaleert de ontwikkeling van 3D printing en tijdens de komende twee uur wordt er gepraat over de trends op dit gebied maar zeker ook de maatschappelijke impact van deze technologie. 

De keuze voor Madurodam als locatie van deze bijeenkomst is niet geheel toevallig. Joris van Dijk, directeur Madurodam licht dit toe. Na een introductie over de oprichting van Madurodam in 1952, vertelt Joris dat Madurodam op zoek is naar nieuwe bewoners. Vanaf zaterdag 5 juli slaat Madurodam aan het 3D printen met de Fantasitron. In samenwerking met de 3D Printing Academy organiseert Madurodam workshops voor scholieren om te leren 3D printen. Door eerst zichzelf te scannen en daarna deze scan te 3D printen kunnen ze een heuse ‘Madurodammer’ worden.

Hierna komt Vincent Wegener van de 3D Printing Academy aan het woord. De verschillende manieren van 3D printing en prototypes passeren de revue. Vincent laat door middel van een filmpje zien dat het van belang is dat mens en computer samenwerken. Goede educatie is daarbij van cruciaal belang. Volwassen hebben een plek nodig om te oefenen met 3D printen, ideeën te testen en dat daarna over te brengen op jongeren: “van inspiratie, naar creatie”.

René Houben, programma manager hybrid manufactering gaat dieper in op ‘additive manufacturing’. Een manier van 3D printen waarbij geprint wordt in verschillende lagen. Additive Manufacturing is persoonlijk, flexibel en snel. Daarnaast wordt bij gebruik van additive manufacturing de tijd van verschepen belangrijker, er ontstaat een snelle marktrespons, er is minder voorraad nodig (geen over bevoorrading) en alleen grondstoffen hoeven te worden getransporteerd.

Marie-Claire van Hessen, van de branchevereniging 3D industrie, zet een enthousiast verhaal neer over de ‘do-it-yourself’ movement die nu op gang is. Denk aan voorbeelden als Airbnb waarbij men zijn of haar appartement kan aanbieden als slaapplek en crowdfunding. 3D printing past hier ook in, bijvoorbeeld door het zelf printen van telefoonhoesjes, kleding en sieraden. Ook voor verzekeraars is de integratie van 3D printing in onze samenleving zeker interessant: want wat als iemand een ontwerp voor een scooteronderdeel van het internet haalt, dit onderdeel print en vervolgens een ongeluk maakt? Wie is er dan verantwoordelijk?

Kees Machielse sluit de bijeenkomst af met ‘de onverwachte impact van 3D Printing op de maatschappij’. Kees is lector transitie in de Haven Rotterdam en werkt aan de hand van verschillende scenario’s. Tijdens deze bijeenkomst wordt het Rotterdam Assembled scenario toegelicht: consumenten worden producenten, zogenaamde prosumers. Kees Machielse laat zien dat dit geen vergezicht is maar een logisch gevolg van de huidige trends. In dit scenario is de 3D printer volledig doorgebroken in zowel productieprocessen als in thuisgebruik. Consequentie: veel bestaande verhoudingen zijn overhoop gehaald, de Rotterdamse Haven zal eerst profiteren van de ontwikkeling van de 3D industrie maar de business gaat veranderen. Er is wel nieuw werk, maar kleiner in omvang. Dit scenario brengt veel vragen op bij het aanwezige publiek: bestaat de industrie dan nog wel zoals we die nu kennen? Zijn er nog winkels? En aan welk tijdbestek moeten we denken? Kees Machielse: “Ik denk dat het veel sneller gaat dan wij denken”.

Bottomline van de discussie was dat we bewust en zorgvuldig om moeten gaan met deze nieuwe ontwikkeling. Want hoe zit het met privacy, rechten, het printen van wapens etc? Een evenwichtige dialoog over deze kwesties maar ook de randvoorwaarden en trustlayers zijn van belang. ECP zet dit dialoog dan ook graag voort. 

Aan de rechterkant van deze webpagina kunt u enkele presentaties nog eens nalezen.