09-03-2023

Terugblikken met Tineke Netelenbos: "Digivaardigheid blijft een belangrijk thema"

ECP-voorzitter Tineke Netelenbos al 15 jaar op een missie: iedereen digivaardig

In het kader van het 25-jarig jubileum van ECP blikken we terug op digitale ontwikkelingen met belangrijke ECP’ers. Deze week spreken we met Tineke Netelenbos, voorzitter van het bestuur van ECP en voormalige minister van Transport en staatsecretaris van Onderwijs, Cultuur, en Wetenschap.

Op het kantoor van ECP vertelt Tineke allereerst over haar 10 jarig voorzitterschap.

“ECP is uniek en dat maakt het ontzettend leuk om voorzitter te zijn. Alle partijen die relevant zijn in de digitale wereld zijn bij ons deelnemer. De onderwerpen die we met elkaar belangrijk vinden en bespreken, kunnen we van alle kanten belichten. Op die manier komen we verder in de ideevorming, in de sturing en met het zoeken van antwoorden op de vraag wat de overheid zou moeten doen en laten.”

De afgelopen 25 jaar is het maatschappelijke en politieke speelveld enorm veranderd door de digitalisering. Welke ontwikkeling heeft de meeste impact gehad op uw persoonlijke leven?

“Dat je je computer in je handtas hebt vind ik geweldig”, zegt ze wijzend naar haar smartphone. “Toen ik in de Tweede Kamer begon, kwamen net de eerste computers op de markt. We kregen les in hoe je een computer moest gebruiken. Ook gebruikten we nog ‘piepers’, apparaatjes waarop je een bericht kreeg als iemand je telefonisch probeerde te bereiken. Stel, je was onderweg in de trein, dan moest je uitstappen om in een telefooncel op het station het nummer terug te bellen.” We lachen samen om mijn verbazing; voor iemand uit generatie Z is dit bijna niet voor te stellen.

 

“Nu heb je een mobiel op zak. Ik vind het een enorme verbetering voor communicatie en om in contact te blijven met mensen. Je hebt alles bij de hand. En we zijn nog maar aan het begin, dus het is ook heel spannend om te bedenken hoe het allemaal kan worden.”

 

Tineke Netelenbos begon 15 jaar geleden bij ECP als voorzitter van het programma Digivaardig en Digibewust. “Mensen moesten leren hoe je met computers werkt en niemand moest achterblijven. Het was belangrijk dat er nagedacht werd over welke groepen het hardste hulp nodig hadden. Laaggeletterden bijvoorbeeld, want het gebruik van computers is ook ‘talig’. Toen en nu ook nog zijn er kinderen en jonge mensen die geen computer in huis hebben.”

“Voor het programma gingen digitaal opgeleide werknemers en digitale specialisten langs scholen om uit te leggen hoe leuk het werk is in de digitale sector. Het tekort aan professionals blijft ook nu nog een groot probleem. Vanuit de Cyber Security Raad hebben we voormalig Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Van Engelshoven hier op aangesproken.”

 

“Digivaardigheid en digibewustzijn blijven grote thema’s, zolang kinderen niet van jongs af aan op scholen goed worden opgevoed in de digitale wereld. En helaas is dat in Nederland nog niet overal het geval.”

 

“Het is heel moeilijk om te voorspellen hoe de komende 25 jaar eruit gaat zien. Zeker als je beseft dat die computer in je handtas er pas een jaar of 10 in zit. Digitalisering van de samenleving gaat enorm snel door, de kunst is dat goed te laten verlopen. ECP is juist de club, met alle partijen die daar actief zijn -overheid, bedrijfsleven en wetenschap- die moet zorgen dat de samenleving profijt heeft van digitalisering.”

25 jaar ECP

ECP bestaat 25 jaar, reden voor een stap terug in het digitale tijdperk! De komende maanden staan we stil bij belangrijke digitale gebeurtenissen en trends van de afgelopen kwarteeuw. Dit doen we door in gesprek te gaa... + Meer over 25 jaar ECP