28-01-2010

Spongebob en MyLife winnen Gouden Apenstaart

De website van Spongebob heeft de Gouden @penstaart 2010 gewonnen voor beste kindersite van Nederland. In de categorie ‘websites gemaakt door kinderen zelf’ won Wilma Westenberg (15) een Gouden @penstaart met My Life, een site waarop ze openhartig vertelt over haar levensbedreigende ziekte.

De Gouden @penstaart werd op 27 januari 2010 uitgereikt in Hilversum. In elke categorie waren vijf websites genomineerd door een vakjury, waarin onder anderen adjunct-directeur ECP-EPN Marjolijn Bonthuis zitting had, maar de winnaar is gekozen door het publiek. In totaal hebben ruim 11.000 mensen hun stem uitgebracht via www.goudenapenstaart.nl.

 

Spongebob.nl
De jury roemt Spongebob.nl als een van de beste websites in zijn soort: Het borrelt en bruist er van activiteiten: 100% Spongebob!”, aldus de Gouden @penstaart-jury.

 

My Life
My Life gaat over Wilma Westenberg, die geboren is met een tumor in haar linkerwang. Op haar site vertelt Wilma over haar ziekte, maar vooral over haar leven. De doktoren weten eigenlijk niet wat ze heeft: "Soms heb ik het idee dat ik als proef-konijn word gebruikt. Toen ik in 2006 aan mijn kaak werd geopereerd, widen ze mijn hele operatie gaan filmen. ‘Andere mensen moeten er ook nog van leren’ zei mijn dokter. Nou, dan leren ze maar van iemand anders dacht ik dan."

 

Ze is een doorzetter: "Gelukkig hebben de dokters niet altijd gelijk gehad. Zo dachten ze dat ik het niet zou redden tot mijn 3e. Ze zeiden dat we blij moesten zijn met elke dag die we nog hadden. Ook zeiden ze dat ik een leerachterstand zou hebben, en dat ik niet zou kunnen fluiten. Nou mooi wel! Ik moest en zou kunnen fluiten, dus na heel heel lang oefenen kon ik als klein meisje fluiten!"

De jury over haar site: " De 15-jarige Wilma heeft goede structuur-beslissingen gemaakt en beheerst het schrijven: haar korte stukjes met de ingehouden, bijna zakelijke stijl maken nieuwsgierig naar het meisje achter de website.”

 

Hoge kwaliteit
De jury heeft uit alle inzendingen vijf websites genomineerd in beide categorieën. De criteria zijn: aantrekkelijkheid, betrouwbaarheid en gebruiksvriendelijkheid. De jury ziet dat er veel moeite gedaan wordt om websites voor kinderen aantrekkelijk te maken: sommige websites bieden een hele ‘experience’. Maar voor volgend jaar had de jury aan de makers ook een opdracht: zorg voor een goede afhandeling van vragen via email. Opvallend vaak komt er geen antwoord op email. De jury: “We stellen als onderdeel van het criterium ‘betrouwbaarheid’ de eis dat altijd binnen twee dagen een reactie op email komt, maar dat is dus nog een ver ideaal.”

 

Het juryrapport is te vinden op www.goudenapenstaart.nl, evenals een toelichting op de criteria waarop sites beoordeeld zijn.

 

Geschiedenis
De Gouden @penstaart werd voor het eerst uitgereikt in 1999, op initiatief van Waag Society. Na de uitreiking van 2004 stopte de verkiezing wegens een tekort aan financiën. Vier jaar later, in 2008, blies de stichting Mijn Kind Online de Gouden @penstaart-verkiezing nieuw leven in, met sponsoring van KPN. Dit jaar is ook het programma Digivaardig & Digibewust als Gouden Apenstaart-partner aangesloten.

 

Online vakmanschap
Stichting Mijn Kind Online en Digibewust & Digivaardig willen met de verkiezing online vakmanschap stimuleren en een gesprek over kwaliteit op gang brengen tussen ouders, kinderen en mediamakers. Inmiddels begint de boodschap door te dringen dat je kinderen op internet moet begeleiden. Niet alleen om risico’s te vermijden, maar ook om de weg te wijzen naar mooie, aantrekkelijke en betrouwbare websites die voor hen geschikt zijn. Maar dan is de vraag: waar nemen we ze naartoe? Mijn Kind Online ziet een toenemende behoefte bij ouders, maar ook bij docenten en mediamakers aan criteria voor digitale kwaliteit. Hoe bepaal je wat geschíkt is voor kinderen?