26-10-2011

Safer Internet Forum 2011, 20 en 21 oktober, Luxemburg

Every European Child Digitally Safe – Emerging Challenges and Youth engagement.

“Een veiliger internet voor alle jongeren", dat is waar het tijdens de conferentie van het Safer Internet Forum allemaal om draaide. Voor de 8e keer verzamelden zich meer dan 100 experts, welzijnswerkers en beleidsmakers vanuit heel Europa in Luxemburg om twee dagen lang van gedachten te wisselen en na te denken over hoe we het internet veiliger kunnen maken voor jonge internetters. Vanuit Nederland namen onder anderen vertegenwoordigers van het ECP-EPN programma Digivaardig & Digibewust, het door de Europese Commissie aangewezen voorlichtingsknooppunt over veiligheid op internet in Nederland, Marjolijn Bonthuis en Marjolijn Durinck deel aan de conferentie. Zij maakten een kort verslag:

Onderzoeker Tim Davies (UK) opende de conferentie met een pleidooi om niet te veel te denken in een polarisatie tussen risico’s en kansen: “Te vaak proberen we risico’s te meten in plaats van effectieve schade die opgelopen wordt. Zo lopen jongeren met goede internetskills meer risico’s omdat ze vaker online zijn, maar lopen ze minder kans om er ook schade aan over te houden, net omdat ze meer ervaring hebben”, aldus Tim Davies.
 

Ook Eurocommissaris Neelie Kroes was – via live stream – aanwezig; zij richtte zich vooral op de aanwezige jongeren van het European Youth Panel met de vraag ,"Wat zou jij doen als je Euro- commissaris was?” Ze spoorde de jonge generatie, omdat zij immers middenin de digitale wereld staan, aan om hun kennis en kunde aan hun ouders en leerkrachten door te geven,. Ook vroeg zij hen om hun ideeën over een veilig internet te spuien. Dat liet onze Digiraad zich geen twee keer zeggen, wat tot een levendige gedachtewisseling leidde. 

Een belangrijk spreker was Anne Collier, directeur van het Amerikaanse ConnectSafely.org. Ze sprak over sociale netwerken waar iedereen weliswaar  veel gebruik van maakt, maar waarvoor in de verste verten nog geen ‘sociale regels’  zijn uitgewerkt. Zij zag een oplossing in ‘digital citizenship’, waarbij iedereen zijn verantwoordelijkheid moet nemen. De cruciale vraag is evenwel of dit digitaal burgerschap zal aanslaan bij jongeren. Wat meteen een pijnpunt blootlegt: te vaak staat het beleid rond digitale media te ver af van de leefwereld van de jongeren zelf.

De aanwezigheid van jongeren was echt een meerwaarde. Ze gaven aan waarom ze mobiel internet zo cool vinden: muziek spelen, snel iets opzoeken op Wikipedia, verbonden blijven via Facebook… Of waarom ze net geen smartphone hadden: "Anders zou ik de hele tijd spelletjes online zitten te spelen", of "Ik vind dat het een beetje beangstigend is". Opvallend was dat de meerderheid van de jongeren getuigde dat ze geen smartphone en mobiel internet hebben. Ook de kracht van ‘merken’ komt aan de orde. Daarbij was de quote van de dag: "If Steve Job had said ‘broccoli is cool’, children would have started to eat it!". Jongeren zien we ook in "<3 me", een uitvoering van het succesvolle Zweedse jongerentoneelgezelschap Ung Utan Pung, die op een zeer originele en laagdrempelige manier jongeren  een spiegel voor hielden en zo online privacy bespreekbaar maakten.  (zie, in het Zweeds: http://www.ungutanpung.se).

Nederlandse bijdragen kwamen van Justine Pardoen Ouders Online) en Remco Pijpers (Mijn Kind Online). Justine over sexting (uitdagende foto’s versturen via je je gsm). Zij vond onder andere dat aan digitale voorlichting ook seksuele voorlichting te pas zou moeten komen en ze stelde: “Seks en flirten online hoeft niet noodzakelijk iets negatiefs te zijn. Soms vergeten we dat sexting bij de normale ontwikkeling van pubers hoort. Maar dat betekent niet dat we hen niet bewust moeten maken van wat de gevolgen kunnen zijn. “

Remco Pijpers vroeg in zijn toespraak, getiteld “App noot muis en My bee” veel aandacht voor alle activiteiten rondom de promotie van positieve content van de Stichting Mijn Kind Online.