Het is crisis. Uw organisatie is na een cyberaanval slachtoffer geworden van een cybersecurityincident. Uw systeem ligt plat, gegevens van medewerkers liggen op straat en uw imago krijgt een flinke deuk. Stuk voor stuk realistische scenario’s. En weet u dan hoe u om moet gaan met een dergelijke crisissituatie? Wie waarvoor verantwoordelijkheid is? Is uw organisatie getraind om adequaat te reageren en de juiste stappen te nemen?
Kortom: bent u voorbereid? Of kunt u nog wel wat leren door te oefenen? Eerlijk toegeven!
Om digitale aanvallen het hoofd te bieden en veilig handelen te stimuleren is het van belang dat bestuurders, managers én medewerkers zich bewust zijn van de digitale dreigingen. Daarnaast moet iedereen begrijpen wat hun eigen rol is, wat de risico’s en consequenties zijn van het eigen handelen en de daarmee samenhangende (bedrijfs)risico’s. Door een crisissituatie na te spelen, weet je snel en effectief te handelen bij een daadwerkelijk incident en weet je elkaar beter te vinden als het mis gaat. Zowel de interne als de externe samenwerking verbetert door te oefenen.
Doe mee aan de interactieve online Cyber-Crisis-Drill 2.0!
Om u al vast kennis te laten maken organiseert de Cyber Security Alliantie, in samenwerking met het PvIB, tijdens het ECP Jaarfestival, een interactieve cyberoefening. We simuleren een cybersecuritycrisis en een crisisteam gaat dit, onder leiding van de onvolprezen Chris van ’t Hof, managen. Hierbij worden ze geconfronteerd met realistische uitdagingen die tijdens een echte crisis te verwachten zijn. Dit crisisteam zit (op veilige afstand) in een studio in de Fokker Terminal en weet nog helemaal niets van de crisis die zich gaat ontvouwen. Gedurende de crisis dagen we u en de andere online deelnemers uit om mee te doen en keuzes te maken door het beantwoorden van polls waarvan de uitslag wordt meegenomen door het crisisteam in de bestrijding van de crisis.
We streamen de Drill vanuit de Fokker Terminal in Den Haag en begroeten u graag online op woensdag 18 november.
De Cybersecurity Alliantie
De Cybersecurity Alliantie is het platform van de publiek-private samenwerking voor een weerbaar en digitaal veilig Nederland. De partijen die actief betrokken zijn bij de Cybersecurity Alliantie leveren aan de hand van concrete thema’s bijdragen aan het streven naar een weerbaar en digitaal veilig Nederland. Een van de thema’s waar dit jaar aan gewerkt wordt is het thema ‘oefenen’.
Door regelmatig te oefenen kunnen organisaties hun digitale weerbaarheid verhogen. Het verbetert de interne en externe samenwerking en oefenen helpt organisaties om beter voorbereid te zijn op potentiële ontwrichting naar aanleiding van een incident in het digitale domein. De Cybersecurity Alliantie als verbindend netwerk is een bron van kennis en kan helpen om de ambities op oefenen verder vorm te geven. De leden van de Alliantie kunnen elkaar daarnaast ook versterken ten aanzien van het organiseren van hun cyberoefeningen, bijvoorbeeld door gezamenlijk tot inzichten en wellicht tot bruikbare materialen te komen als resultaten van de Alliantie. De verbinding tussen publiek en privaat is daarbij essentieel.
De Cybersecurity Alliantie is aangekondigd in de Nederlandse Cybersecurity Agenda (NCSA). In mei 2018 sloten publieke en private organisaties de intentieverklaring. Onder het credo ‘we sign up for cybersecurity’ verbonden zij zich aan het doel om maatregelen uit de NCSA samen vorm te geven en grote en kleine organisaties te ondersteunen in het vinden van concrete oplossingen voor complexe cybervraagstukken.
Kortom: bent u voorbereid? Of kunt u nog wel wat leren door te oefenen? Eerlijk toegeven!
Wil je je al voorbereiden, weten waarom je moet oefenen? Luister dan nu de Podcast “maak je weerbaar, bereid je voor én oefen op een cyberaanval van de Cybersecurity Alliantie”.
Datum: woensdag 18 november
Tijd: 13.30 – 15.30 uur