01-07-2014

Op naar een slimme maakindustrie

Over het doorbraakproject ‘de ambitieuze MKB-er innoveert met ICT’ Het doorbraakproject is een samenwerking van MKB-Nederland/VNO-NCW, Surf, TNO, Kamer van Koophandel, ECP en het Ministerie van Economische Zaken. Willem Vermeend en Erna Froon zijn trekkers van het project. Meer informatie vindt u op www.doorbraakmetmkb.nl.

Overal ter wereld groeien díe bedrijven het hardst, die ict goed integreren in hun bedrijfsvoering. Dat geldt voor grote, maar ook voor kleine en middelgrote bedrijven. Het Nederlandse MKB staat voor de opgave om precies dat voor elkaar te krijgen de komende vijf jaar.

Als internetondernemer én als telg uit een ondernemersgezin, mijn vader had een modelmakerij waar ik in mijn jeugd heb gewerkt, ligt dat doel mij na aan het hart. Ik hoefde dus niet lang na te denken toen minister Kamp mij een jaar geleden vroeg als aanjager voor de ict-doorbraakprojecten in het MKB.

Want, ik zeg het te pas en misschien te onpas: de komende twintig jaar verandert er meer dan in de vier decennia die achter ons liggen. Er zijn fenomenale doorbraken gaande, die het leven van alledag ingrijpend veranderen. De top vijf: robottechnologie, 3d-printing, big data, internet of things en nanotechnologie.

Neem het internet of things, apparaten die communiceren via internet. Alles kan: vuilnisbakken die automatisch worden geleegd na een signaal vanuit de bak, dijken die aangeven wanneer de waterdruk te groot wordt. Nu al hangt mijn linkerarm dagelijks vol met sensoren om hartslag en stress te meten. Ik ben iemand die ’s morgens hardloopt en ’s avonds op een crossmachine zit. Op het einde van de dag kijk ik op internet hoe mijn algemene conditie is. Als ik nog puf heb tenminste..

MKB-ondernemers zijn betrokken bij de grote doorbraken en passen ze toe in hun bedrijfsvoering. Maar dat kan nog beter en op grotere schaal. We moeten toe naar wat ik noem een slimme maakindustrie in Nederland. En het MKB moet daar een hoofdrol in spelen.

Ik heb het afgelopen jaar gemerkt dat gebrek aan kennis de grootste belemmering is daarin. MKB’ers weten wel dat er van alles gaande is, maar het is lastig om te bepalen waar ze echt iets mee kunnen. Daarom organiseren we deze maanden vijf regiobijeenkomsten (www.doorbraakmetmkb.nl). Ondernemers krijgen daar inspiratie om hun concurrentiekracht te versterken met behulp van ict. Het kan over iets voor de hand liggends gaan als zichtbaarheid op het internet – hard nodig want veel sites in het MKB zijn sterk verouderd – maar ook over het autorijden van de toekomst, en alles daar tussenin.

Tijdens die bijeenkomsten zie ik regelmatig de échte, mentale doorbraken. We zetten de ondernemer op een spoor en proberen belemmeringen weg te nemen. Ik heb al mogen meemaken dat bedrijven in de medische sector en in de software-ontwikkeling 3D- printing oppakten vanaf zo’n regio-bijeenkomst. Dat is altijd het begin van iets heel moois. Dus ik zeg tijdens die sessies: pak die kans!

Bron: iBestuur Magazine