01-11-2013

Online hackersfilm nep, maar 100% realistisch

Leidschendam, 1 november 2013 – Veel Nederlanders onderschatten internetcriminaliteit en wanen zich online veilig. “Het tegendeel blijkt waar”, zegt Marjolijn Bonthuis van Digibewust. “Internetfraude is voor slimme hackers kinderlijk eenvoudig als consumenten en bedrijven zich online naïef beveiligen en slordig met wachtwoorden en persoonlijke gegevens omspringen”. Een online video waarin een hacker laat zien hoe gemakkelijk het is om in een paar dagen 100.000 euro los te krijgen van argeloze internetgebruikers is binnen twee dagen inmiddels ruim 100.000 keer bekeken. Digibewust verspreidde de ’hackers tutorial’, die niet echt, maar wel waarheidsgetrouw is, om mensen te confronteren met hun eigen naïeve online gedrag.

Naïef
“Denken dat internetfraude jou niet overkomt of dat het niet bestaat, is naïef”, zegt Marjolijn Bonthuis van Digibewust. “Wij willen nu de confrontatie aangaan met particulieren en bedrijven, hen even de schrik in de benen jagen. Gewone campagnes over internetveiligheid worden wel opgemerkt, maar brengen niet het echte ‘shock effect’ teweeg dat nodig is om mensen daadwerkelijk in te laten zien dat het ook hen kan overkomen.

Kijk hier voor een online interview met Marjolijn Bonthuis en Stan Hegt over het succes van de ‘hackers tutorial’.

Meer dan een ludieke film
Digibewust maakte een niet van echt te onderscheiden online film waarin een hacker in vijf ogenschijnlijk simpele stappen bankgegevens van argeloze internetgebruikers kraakt en binnen een week 100.000 euro casht. De film werd anoniem op internet gezet en binnen één dag door meer dan 66.000 mensen op YouTube bekeken. “De film is nep, maar 100% realistisch. Alles wat je ziet is dagelijkse realiteit. Moneymules, internetfraude door het achterhalen van bankgegevens via e-mails en telefoon of het kraken van persoonlijke gegevens via onbeveiligde openbare netwerken, het komt allemaal voor”, zegt Bonthuis. Volgens Digibewust is het belangrijk om mensen te confronteren met de harde werkelijkheid. “E-mails van criminelen zitten allang niet meer vol met stereotype taalfouten en telefonisten in bijvoorbeeld de Oekraïne die gegevens proberen te achterhalen, spreken foutloos Nederlands. De film is meer dan een ludieke film”.

Hacker aan het woord
Volgens Stan Hegt, IT-adviseur KPMG en voormalig hacker is de film realistisch: “Wat de hacker doet, kan in werkelijkheid. En gebeurt ook. Alleen als je jezelf consequent beveiligt met sterke wachtwoorden, up to date beveiligingssoftware en vooral door je gezond verstand te gebruiken, kun je ellende voorkomen. Wat mensen zich niet realiseren, is dat cybercriminelen op slinkse wijze inspelen op emotie. Met e-mails en telefoongesprekken winnen ze eerst het vertrouwen. Als ze eenmaal dit vertrouwen hebben, weten ze op slinkse wijze persoonlijke gegevens te ontfutselen. In werkelijkheid vraagt een bank, kabelmaatschappij of online winkel nooit telefonisch of per e-mail naar je persoonlijke gegevens, zoals die van je bank, in combinatie met je wachtwoord en beveiligde codes. Wie daar toch intrapt, is naïef.”

Beveilig jezelf online
100% internetveiligheid bestaat niet. Internet criminaliteit bestaat, net als criminaliteit op straat. Wie de juiste voorzorgsmaatregelen treft, kan wel veel ellende voorkomen:
Gebruik je gezond verstand;
Gebruik sterke wachtwoorden;
Houd je computer up-to-date;
Bescherm je computer;
Bescherm ook je mobiel en tablet;
Wees voorzichtig met onbekende bestanden;
Reageer nooit op spam;
E-mail bewust;
Weet bij wie je je gegevens achterlaat;
Bedenk goed wat je deelt op internet.

Meer informatie over deze tips vindt u op www.digibewust.nl.

Over Digibewust
Digibewust wil het veilig en verantwoord gebruik van internet en van computer, mobiele telefoons en andere digitale middelen stimuleren. Digibewust is onderdeel van het programma Digivaardig & Digiveilig (belegd bij ECP) dat een samenwerkingsverband is tussen overheid, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties. Dit programma wordt ondersteund door het ministerie van Economische Zaken, de Europese Commissie en diverse bedrijven (KPN, UPC, NVB, IBM, SIDN, CA-ICT en Ziggo). Meer informatie over het programma op www.digivaardigdigiveilig.nl