08-08-2019

Mark Rutte ontvangt AI Impact Assessment

In juli vond de driedaagse Dutch AI Trade Mission plaats in Boston, bij het Massachusetts Institute of Technology (MIT). Deze missie werd onder andere vergezeld door minister-president Mark Rutte. Mauritz Kop, jurist bij AIRecht en werkgroepdeelnemer AI bij ECP | Platform voor de InformatieSamenleving, heeft tijdens deze bijeenkomst het AI Impact Assessment (AIIA) van ECP overhandigd aan de minister-president. Het AIIA biedt handvatten op juridisch, technisch en ethisch vlak zodat AI op een verantwoorde manier ontwikkeld, toegepast en geïmplementeerd kan worden.

Dutch AI Trade Mission

Een Nederlandse delegatie is van 16 juli tot en met 19 juli afgereisd naar Boston voor een economische missie, georganiseerd door de Rijksdienst voor Ondernemen (RVO). Het doel: zakendoen en kennis delen op het gebied van gezondheidswetenschap, klimaatbestendigheid, robotics en artificial intelligence. Zie hier het verslag van Kop.

Massachusetts

De staat Massachusetts in de Verenigde Staten is momenteel the place to be als het gaat om technologie en innovatie. Met meer dan 100 universiteiten, waaronder Harvard en MIT, wordt hier de toon gezet op het gebied van artificial intelligence en robotics. Dit is dan ook de reden dat de economische missie juist in Boston werd georganiseerd. Nederlandse en Amerikaanse kennisinstituten, bedrijven, wetenschappers, politici en maatschappelijke organisaties kwamen hier samen en kregen de kans om te discussiëren over onder andere de impact van artificial intelligence op de maatschappij en de kansen voor het bedrijfsleven. Onderwerpen als ethiek, betrouwbaarheid en innovatie kwamen allemaal aan bod bij de verschillende netwerkevenementen en seminars die werden gegeven.

AI Impact Assessment

Seminars vonden onder meer plaats bij het MIT Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory (MIT CSAIL) en bij Harvard Wvss Institute. Tijdens de afsluitende sessie in het Museum of Fine Arts and Koch Gallery Boston werd Kop door Rutte geïnterviewd over de implicaties van artificial intelligence. Er werd gereflecteerd op de Europese ethische waarden met betrekking tot AI, en hoe we deze waarden kunnen exporteren naar de Verenigde Staten. Vervolgens is het AIIA aan Rutte overhandigd, met dank aan ECP-werkgroepdeelnemers Kop van AIRecht en Joas van Ham van Considerati. Vanuit de ECP-werkgroep AI is in 2018 het AIIA gelanceerd. Dit assessment helpt bedrijven om artificial intelligence op een verantwoorde manier in te zetten. Aan de hand van een stappenplan, bestaande uit acht stappen, maken bedrijven via het AIIA inzichtelijk welke juridische en ethische normen een rol spelen bij de ontwikkeling en inzet van AI-toepassingen, en welke afwegingen ten grondslag liggen aan keuzes en besluiten.

Artificial Intelligence

Kunstmatige Intelligentie (of AI, Artificial Intelligence) is geen futuristische revolutie die ons ineens overkomt. Jaren geleden is deze ontwikkeling onze samenleving al binnengekomen. Beetje bij beetje zal het een grotere rol ga... + Meer over Artificial Intelligence

Gerelateerde links

Betrokken ECP'ers

Jelle Attema

Daniël Frijters