13-03-2021

Kees Verhoeven: "Digitalisering is een cruciaal politiek thema"

Het GGD datalek, de Toeslagenaffaire en grote cyberaanvallen. Stuk voor stuk serieuze problemen, die laten zien hoeveel impact digitalisering heeft op onze maatschappij. Tweede Kamerlid Kees Verhoeven vindt dat er véél meer aandacht moet komen voor digitalisering en technologie. Zeker ook tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart.

Zowel in de politiek als bij de kiezers moet digitalisering veel hogere prioriteit krijgen. Dat zegt Kees Verhoeven, die zich in de Tweede Kamer al meer dan tien jaar bezighoudt met dit onderwerp. Volgens Kees Verhoeven is digitalisering een cruciaal politiek thema.

Geen sexy onderwerp

Hoe kan het dat een onderwerp dat maatschappelijk zo groot is, politiek zo klein is? Verhoeven ziet diverse redenen. ‘Digitalisering is relatief onzichtbaar. De data, kabels, dataservers en software zie je niet. Daarbij is digitalisering een onderdeel van andere gebieden zoals onderwijs en zorg. Dat maakt het voor politici een lastig behapbaar en niet heel erg aantrekkelijk, sexy onderwerp.’

Informatievoorziening

Volgens D66 Kamerlid Kees Verhoeven, die na elf jaar de Tweede Kamer verlaat, is ook de wijze van informatievoorziening belangrijk. Het luistert heel nauw op welke manier informatie naar Kamerleden wordt gebracht. “Pushen of ongevraagd toesturen heeft zelden impact. Aangeboden sessies van langer dan een half uur zijn bijna altijd kansloos. De beste formule is de vindplaats van relevante informatie goed te organiseren en beschikbaar te stellen. Dan komt een Kamerlid na het ervaren van de kwaliteit zelf om nadere of gerichtere informatie. Daarnaast zal zij een netwerk zoeken van betrouwbare partijen om zélf een deelonderwerp te ontwikkelen en ermee te ‘scoren’ door middel van een motie of studie.”

 

Kees Verhoeven is ambassadeur van de Technologie Kieswijzer. Deze kieswijzer is mogelijk gemaakt door Stichting Toekomstbeeld der Techniek, in samenwerking met Het Nieuwe Kiezen. De Technologie Kieswijzer is inmiddels al meer dan 15.000 keer ingevuld. Lees verder op de website van Stichting Toekomstbeeld der Techniek. Luister ook de BNR podcast met Kees Verhoeven over de Technologie Kieswijzer.