Conclusies
De digitale transformatie vraagt om een gezamenlijke inspanning van HR, werkgevers en medewerkers om iedereen digitaal vaardig te maken en AI te omarmen. Dit kan door voortdurende training, innoveren en samenwerking binnen sectoren en bedrijven.
Tijdens deze sessie stonden de digitale vaardigheden van werkenden in Nederland en de toekomstige rol van AI in werk centraal. De centrale vraag was: hoe zorgen we ervoor dat iedereen digitaal en AI-vaardig wordt? De focus lag op het belang van digitale vaardigheden in de werkplek en hoe organisaties medewerkers kunnen meenemen in de digitale transformatie op de werkplek. De sessie werd geleid door Jolanda Bakker (projectleider werkgroep Leven Lang Ontwikkelen – Nederlandse AI Coalitie), en de sprekers waren Willeke Klinker (coördinator Human Capital – NL AIC), Iris Koolen (oprichter – I.AMDIGITAL & kwartiermaker – Stichting NLoM!
Opening: de digitale toekomst en AI op de werkplek
Iris ontwikkelde de Nationale AI-cursus en richt zich op het verbeteren van digitale vaardigheden voor professionals. Zij benadrukte dat digitale vaardigheden essentieel zijn voor iedereen die werkt, met name in het mkb. De reden? Slechts 4% van de bedrijven in Nederland is AI-ready. Willeke benadrukte dat de mens centraal staat in de AI-versnelling: AI moet ondersteunen, niet leidend zijn.
Cross the line
Aan de hand van vier stellingen werden de aanwezigen gevraagd naar de stand van zaken binnen organisaties wat betreft technologie en het gebruik van AI. De vraag of organisaties binnen twee jaar significant zouden veranderen door technologie, leidde bijvoorbeeld tot uiteenlopende reacties die sectorafhankelijk waren: waar overheden verwachten dat veranderingen langer gaan duren, zullen het bedrijfsleven en communicatie- en marketingfuncties sneller veranderen door technologie. Er werd breed gedragen dat AI-kennis belangrijk is voor de toekomst van werk, hoewel het menselijk contact – zeker in de zorg – ook werd benadrukt.
Technologische ontwikkelingen en de veranderende arbeidsmarkt
Iris deelde voorbeelden van technologische ontwikkelingen, zoals de toepassing van big data, cloud computing en AI in de zorg (bijvoorbeeld robots die artsen ondersteunen). Deze ontwikkelingen veranderen de aard van werk, waarbij elk beroep technischer wordt. Soft skills, zoals communicatie en aanpassingsvermogen, worden daardoor steeds belangrijker op de werkplek. Volgens Iris kunnen organisaties zorgen voor de acceptatie van nieuwe technologieën door duidelijk te maken dat AI gebruikt kan worden als ondersteuning en niet als vervanging en door medewerkers actief mee te nemen in het proces. Bijvoorbeeld door medewerkers zelf AI-toepassingen te laten bedenken en trainingen aan te bieden. Hierbij is het van belang om de directie en managers eerst de training te laten volgen, omdat zij de rolmodellen van de organisatie zijn. Iris ziet dat dit heeft geleid tot een positieve houding, hogere betrokkenheid en meer vaardigheden.
Willeke ging in op de veranderingen in de arbeidsmarkt die worden beïnvloed door digitalisering en vergrijzing. De werkende bevolking zal afnemen, waardoor het essentieel is om de productiviteit te verhogen door digitalisering en AI. Er werd gesproken over de noodzaak van een versnellingsplan voor AI-vaardigheid, met focus op bewustwording, ondernemersaanpak en AI-readiness programma.
Er werden verschillende projecten gepresenteerd om de werkende mens digitaal vaardiger te maken, zoals het AI-brevet voor managers, de AI-awareness cursus sectorspecifieke cursussen en “Tech the Teacher” voor docenten in het onderwijs. Er is ook een AI-zoeker gelanceerd voor AI-geletterdheid.
Presentatie
Bekijk hier de presentatie van de sessie: ECP Jaarfestival – NL Digivaardig – Versnellen naar een Digitale Toekomst