Een leven zonder de cloud is ondenkbaar. Anno 2022 leven we in een volledig gedigitaliseerde samenleving. Naast geweldige kansen brengt dat ook risico’s met zich mee. Dat vraagt om regulering maar de vele wetten en regels die vanuit Europa onze kant op komen, maken het moeilijk om door de bomen nog het bos te zien. Europese wetten die de Europese dataspace gaan raken zijn de CSA, de NIS2, DMA, DSA, de Data Act, De Data Governance Act, DORA, de CRA en ook de AI act. Om hieraan te voldoen vraagt een veelvoud van de inzet die destijds nodig was voor de AVG, die zowel bedrijfsleven als overheden in grote verlegenheid bracht. Europese wetten zijn bedoeld om het vertrouwen te verhogen. Maar, met alleen regels en boetes creëren we nog geen vertrouwen.
Staan we aan de vooravond van een digitale vertrouwenscrisis?
Het managen van maatschappelijke en economische risico’s zorgt ook voor bureaucratie en vergt kennis en expertise. Hoe regelen we dit in een samenleving die in sneltreinvaart digitaliseert, met versnipperd en veelvormig toezicht en met een groot personeelstekort?
Tijdens de sessie ‘Hoe voorkomen we een digitale vertrouwenscrisis?’ gaat een gevarieerd panel, met mensen uit politiek, wetenschap en toezicht, in gesprek met het publiek en verkennen mogelijke oplossingen. Dit gebeurt onder leiding van Kees Verhoeven en met een scherpe aftrap door Michiel Steltman. Egon Berghout, Hans Verkruijsse en Angeline van Dijk zijn sprekers bij deze sessie.
De sessie wordt georganiseerd door de Online Trust Coalitie.