Met een nieuwe reeks Hack Talks start op 12 februari het vervolg op“Hack Talk 4: Next Gen Hackers”. Jongeren vinden hacken namelijk wel cool en steeds meer jongeren willen het leren. Dat is mooi, zolang ze die skills maar inzetten om het internet veiliger te maken. Helaas gaat het ook wel eens mis. Deze aflevering pakt Hack Talk door. Zoals beloofd hebben ze een paar leuke voorlichtingsvideo’s gemaakt. Op het podium drie veroordeelden die komen vertellen wat ze gedaan hebben, om zo andere te laten leren van hun fouten. En in gesprek met de politie, reclassering en criminologen over cybercrime en het reclasseringsprogramma Hack Right. En met de Guild of Grumpy Old Hackers, want die hebben zo hun eigen oordeel over cyberboefjes..
Wanneer:
12 februari, 19.00-21.00 (inloop 18.30), Worm Rotterdam
Te gast:
- Criminologen Wytske van der Wagen (Erasmus Universiteit) en Elina van ’t Zand-Kurtovic (Universiteit Leiden) over cyber crime, cyborg crime, daderprofielen en de gevolgen van een veroordeling.
- Floor Jansen van Team High Tech Crime van de Nederlandse politie is projectleider van Hack Right, een programma om jonge cyberboefjes via een alternatief taakstraf op het goede pad te krijgen. Ton Starrenburg van Reclassering heeft enkele cyberboefjes onder zijn hoede en vertelt over zijn ervaringen met hen.
- Drie jongens die veroordeeld zijn voor computervredebreuk. Wat hebben ze gedaan? Wat doen ze om het weer goed te maken? En wat zijn hun ervaringen met het programma Hack Right?
- Ad Buckens is directeur Cyber Security bij CGI en heeft een van de Hack Right cyberboefjes begeleid bij een stage bij zijn bedrijf. Barry van Kampen kennen we nog van Hack Talk 4 toen hij vertelde over Hack in the Class. Hij is directeur van S-Unit en heeft in de tussentijd ook een cyberboefje onder zijn hoede gehad.
- Onze vaste VJ Pleun Gremmen zal ons programma weer visueel ondersteunen. Onze DJ is dit keer Joeri Jungschlager, alias RK9, ook wel bekend als car hacker in Hack Talk 8.
Meer info en aanmelden:
De bijeenkomst is helaas uitverkocht.
Hacktalent Doe er iets goeds mee!
Uit eerder onderzoek van Veiliginternetten.nl blijkt dat 5% van de Nederlandse jongeren van 12 tot en met 18 jaar weleens zonder toestemming in een computer of netwerk heeft ingebroken. 12% heeft dit nog nooit gedaan, maar denkt wel dat ze het kunnen. Terwijl maar liefst 80% van de jongeren hacken associeert met criminaliteit, geeft bijna de helft van de jongeren die nog nooit gehackt hebben aan dit wel eens te willen proberen. Om hackende jongeren te laten zien dat zij met deze vaardigheden juist op een positieve, niet strafbare manier kunnen bijdragen aan onze samenleving, heeft Veiliginternetten.nl twee video’s gemaakt met de oproep: Hacktalent? Doe er iets goeds mee.