Sinds 2021 wordt de verkiezing voor ‘Meest Digibewuste Kamerlid’ gehouden, georganiseerd door ECP | Platform voor de InformatieSamenleving in samenwerking met de Digitale Binnenhof Academy. Het is een belangrijk moment om aandacht te vragen voor Kamerleden die zorgen voor een meer diepgaand debat over de verschillende aspecten van digitalisering. Een onderwerp dat steeds belangrijker wordt in de samenleving.
Dit jaar zijn de genomineerden: Barbara Kathmann (PvdA), Hawre Rahimi (VVD), Hind Dekker-Abdulaziz (D66) en Queeny Rajkowski (VVD). Barbara Kathmann en Queeny Rajkowski werden vorig jaar ook genomineerd. Op het ECP Jaarfestival 2022 won Queeny de titel Meest Digibewuste Kamerlid en ontving zij de ‘ge-spot-prent’, een politieke cartoon die haar digitaliseringsvisie weergeeft.
Genomineerden
De professionele jury heeft Kamerleden genomineerd die zich de afgelopen jaren extra hebben ingezet voor digitaliseringsvraagstukken. De motivatie van de jury is:
Barbara Kathmann (PvdA)
“Barbara richtte zich als wethouder van Rotterdam al op het belang van digitalisering. Haar ervaring is dan ook onmisbaar in de vaste Tweede Kamercommissie Digitale Zaken. Afgelopen jaar heeft Barbara zich als Kamerlid onder andere ingezet voor een integraal plan voor duurzame digitalisering.”
Hawre Rahimi (VVD)
“Met zijn academische achtergrond in informatica en werkervaring in de IT draagt Hawre als Kamerlid zeer waardevolle kennis met zich mee. Hij blijft actief verbonden met de IT en tech sector; zijn aanwezigheid op congressen en evenementen siert hem niet alleen als Kamerlid, maar geeft ook blijk van zijn intrinsieke motivatie als het op digitalisering aankomt.”
Hind Dekker-Abdulaziz (D66)
“Sinds 2022 is Hind Tweede Kamerlid voor de D66 waar zij onder andere ICT & privacy en digitale overheid in haar portefeuille heeft. De Mensenrechtentoets op algoritme, het algoritmeregister, en de strijd tegen Big Tech zijn hoogtepunten uit haar werk als Kamerlid het afgelopen jaar.”
Queeny Rajkowski (VVD)
“Als Meest Digibewuste Kamerlid van 2022 mag Queeny dit jaar zeker niet ontbreken in de lijst van genomineerden. Ook het afgelopen jaar heeft ze zich namelijk onverminderd ingezet om digitalisering hoog op de politieke agenda te houden, haar brede portefeuille geeft daar blijk van.”
25 jaar ECP | Platform voor de InformatieSamenleving
ECP riep de prijs in het leven samen met de Digitale Binnenhof Academy. De winnaar van de verkiezing wordt op 16 november tijdens het ECP Jaarfestival uitgeroepen. Om het 25-jarige jubileum van ECP te vieren staat het Jaarfestival in het teken van ‘Een reis door 25 jaar digitalisering’.
Op 13 januari 1998 werd ECP opgericht door het VNO-NCW en het ministerie van Economische Zaken om publiek-private samenwerking binnen elektronisch zakendoen te stimuleren. Door de jaren heen verbrede de functie van ECP en groeide het uit tot hét Platform voor de InformatieSamenleving. De focus werd gelegd op het stimuleren van de ontwikkeling van Nederland als informatiemaatschappij en het aanjagen van het debat over de betekenis van informatietechnologie voor de samenleving.
25 Jaar later speelt het debat over de invloed van digitalisering op de samenleving meer dan ooit. Nieuwe technologieën ontwikkelen razendsnel en testen onze democratie. Sinds de aanstelling van de vaste Kamercommissie Digitale Zaken is er aandacht voor de brede maatschappelijke en politieke uitdagingen op het gebied van digitalisering. De landelijke verkiezingen op 22 november zullen plaatsmaken voor een nieuw kabinet. Aan dit nieuwe kabinet de taak om de aanpak van digitalisering vorm te gaan geven.