13-06-2016

EuroDIG 2016: de digitale (r)evolutie omarmen

Het EuroDIG is de Pan-Europese dialoog over internet governance: de European Dialog on Internet Goverance. Sinds 2008 komen bij dit open platform jaarlijks stakeholders uit heel Europa bijeen om op informele wijze uitgebreid van gedachten te wisselen over beleidskwesties op het vlak van internet governance. Het EuroDIG bereidt voor op het Internet Governance Forum (IGF).

Doel & belang EuroDIG

Het doel van EuroDIG is tweeledig: ten eerste helpt het Europese stakeholders om hun standpunten en best practices uit te wisselen die vervolgens worden besproken tijdens het internationale IGF. Daar wordt gekeken in hoeverre alle Europese stakeholders dezelfde ervaringen hebben of anders aankijken tegen bepaalde kwesties. Ten tweede wil EuroDIG Europa én Europese stakeholders bewust maken van het belang van de kwesties die in IGF-verband worden besproken, en belanghebbenden ook van het nut van samenwerking via het platform overtuigen.

NLIGF goed vertegenwoordigd

Zowel Eurocommissaris Günther Oettinger als ook Andrus Ansip maakten hun opwachting, naast andere prominenten zoals de Secretaris Generaal van de Raad van Europa, Thorbjørn Jagland, de Finse minister van buitenlandse Zaken, Marina Kaljurand en het hoofd van UNESCO’s communicatie- en informatiesector, Frank La Rue. Ook Nederlandse prominenten en NLIGF vertegenwoordigers ontbraken niet, waaronder kersvers Multistakeholder Advisory Group (MAG) lid Arnold van Rhijn van het ministerie van Economische Zaken, Europarlementariër Marietje Schaake, lid van de internationale Board of directors van ICANN Lousewies van der Laan, Auke Pals, lid van het Young NLIGF en deelnemer aan de New Media Summer School en Maarten Botterman, voorzitter van de dynamic coalition on Internet of Things en debatleider van de laatste plenaire sessie op dag 1.

Gezamenlijke richtlijnen

De tweede dag van het EuroDIG participeerde NLIGF in een speciale sessie ‘Uncovering the DNA of national/international IG(F) initiatives’. Tijdens het vorige IGF in Joao Pessoa is afgesproken om gezamenlijke richtlijnen te ontwikkelen, die vooral ook nieuwe nationale en regionale IGFs moeten helpen. Het doel van deze workshop is Europese coördinatoren en/of vertegenwoordigers zich te laten buigen over de centrale vraag hoe het IG Ecosysteem versterkt kan worden.

Naast interessante plenaire debatten en inhoudelijke sessies en side events was er ook voldoende tijd om te netwerken en te feesten tijdens een geweldige ‘night of the seventies’.

Lees hier de speech van Eurocommissaris Ansip. Video’s en transcripten verschijnen binnenkort op eurodig.org.