18-12-2014

Eindejaarssocieteit ECP 2014 – een dynamisch einde van 2014

Ruim 100 deelnemers, zowel oude bekenden als nieuwe gezichten nemen plaats en Tineke Netelenbos, voorzitter ECP, opent de bijeenkomst met een hartelijk welkom.

Arie van Bellen, directeur ECP, presenteert het Jaarprogramma van ECP in 2015. Het wordt een jaar waarin veel projecten programma’s en activiteiten op de agenda staan, zoals een uitbreiding van de website veiliginternetten.nl en Alert Online. Benieuwd naar de speerpunten voor 2015? Bekijk hier de presentatie en het jaarverslag van 2014.


 
Het volgende onderdeel gaat over de essentiële rol van ICT in de Societal Challenges en het Enabling Technololgy programma van de Europese Commissie. Erik Fledderus vertelt, als lid van het Connect Advisory Forum en als lead editor van het advies over ICT in het werkprogramma 2016/2017 over de trends en game-changers die het advies hebben onderbouwd, de aanbevelingen richting de Commissie en de wijze waarop ‘Nederland’ hier op in kan spelen. Bekijk hier de presentatie.


 
Hierna vindt er een feestelijk onderdeel plaats waarbij vier onderscheidende initiatieven op het gebied van ICT-innovaties in de ouderenzorg in het zonnetje worden gezet. Binnen het doorbraakproject ‘De zorg ontzorgd met ICT’ is de afgelopen maanden via een oproep gezocht naar consortia die zelfredzaamheid van ouderen en/of hun (in)formele zorgverleners vergroten door gebruik te maken van de mogelijkheden van ICT-oplossingen. Elk initiatief krijgt zijn eigen ‘symbolische’ sleutel om opschaling van het project waar te maken. Bekijk hier de winnaars.

 
Rond 16 uur wordt het publiek getrakteerd op een korte voorstelling van theatergroep PlayBack die enkele scenes uit het stuk LIKE ME de ouderavond speelt. In 20 minuten wordt er op creatieve wijze gediscussieerd over het online gedrag van de jeugd anno 2014 en de reactie van hun ouders hierop.


 
Als afsluiter van de bijeenkomst lanceert Derk van Delden, plaatsvervangend Directeur-Generaal Bestuur en Koninkrijkrelaties, het Digitaal Hulpplein. Burgers die onvoldoende digitaal vaardig zijn kunnen terecht op het Digitaal Hulpplein – via www.digitaalhulpplein.nl maar ook telefonisch via 0800 – 023 4444. Zij kunnen daar hun digitale vaardigheden testen, cursuslocaties vinden bij hen in de buurt en telefonisch hun vragen stellen.