26-07-2016

Eerste certificaten ICT Lab Utrecht uitgereikt

In het onlangs opgerichte ICT Lab Utrecht gaan studenten samen met de gemeente Utrecht en app-developer 2CoolMonkeys aan de slag met praktijkcases op het gebied van smart cities. Zij onderzoeken aan de hand van prikkelende vraagstukken en het maken van demo’s hoe je de stad slimmer kunt maken met behulp van open data.

De presentaties werden naast de docenten van het ROC Midden-Nederland ook bijgewoond door de overige partners van het ICT Lab Utrecht; Dialogic, Economic Board Utrecht, CA-ICT, de gemeente Utrecht en 2CoolMonkeys. Sven Maltha van Dialogic opende de bijeenkomst. “Het is eigenlijk allemaal bedoeld om een betere aansluiting te krijgen tussen onderwijs en arbeidsmarkt. De ICT-er wordt nu opgeleid voor de hele economie, ICT dringt daarmee door tot de haarvaten van de samenleving.”

Open Data Infographics Plugin

De eerste groep studenten presenteerde de door hen ontwikkelde Open Data Infographics Plugin. Met deze plugin maken zij het voor WordPress-gebruikers mogelijk data van het CBS om te zetten in informatieve illustraties. De plugin is zo gemaakt dat het aansluit bij de gebruiksvriendelijkheid van WordPress. Er is geen (of zeer weinig) IT-kennis vereist om de plugin te gebruiken.

De ontwikkeling vond plaats in opdracht van 2CoolMonkeys, die zeer tevreden waren met het eindresultaat. “Het is belangrijk dat je kunt laten zien wat je doet en kunt aanwijzen: dit heb ik gemaakt”, sprak Reind van Oolst van 2CoolMonkeys de studenten toe.

Utrecht Open Data

De tweede groep studenten heeft ‘Utrecht Open Data’ nieuw leven ingeblazen. De door de gemeente beschikbaar gestelde open data bestond voorheen uit een verzameling van cijfermatige statistieken en kan nu door middel van het nieuwe platform op interactieve wijze grafisch worden weergegeven. Dit maakt de statistieken inzichtelijker en vergroot de bruikbaarheid en mogelijkheden van Utrecht Open Data.

De ontwikkeling vond plaats in opdracht van de gemeente Utrecht. Tim Savenije, werkzaam voor de Gemeente Utrecht, stelde blij te zijn met het eindresultaat. “Het levert concrete, mooie, praktische resultaten op waarmee we nog meer kunnen samenwerken met bedrijven in de stad.”

ICT Lab Utrecht

Rukiye Sarizeybek, directie ICT, Tech en Bouw bij het ROC Midden-Nederland, legde uit dat door het ICT Lab mbo’ers voor de arbeidsmarkt zichtbaarder kunnen worden gemaakt. “Het onderwijs kan niet vernieuwen zonder dat je de markt betrekt”, stelde zij.

Na afloop van de presentaties namen de studenten met trots hun certificaat in ontvangst. Het eerste semester van het ICT Lab Utrecht is daarmee succesvol afgerond. ICT Lab Utrecht is mede mogelijk gemaakt door de Stichting CA-ICT en de Human Capital Agenda ICT van het team ICT.