ECP viert jubileum op Jaarfestival met reis door 25 jaar digitalisering

In het bijzijn van Zijne Majesteit de Koning lancering DigiTijdlijn

Den Haag, 16 november 2023 – Vandaag organiseert ECP | Platform voor de InformatieSamenleving samen met een groot aantal partners het ECP Jaarfestival in de Fokker Terminal in Den Haag. Het thema dit jaar: Een reis door 25 jaar digitalisering, want ECP bestaat 25 jaar. In het bijzijn van Zijne Majesteit de Koning wordt teruggeblikt op belangrijke, digitale ontwikkelingen. En ECP kijkt vooruit. Welke ontwikkelingen staan ons nog te wachten?

ECP werd in 1998 opgericht door partijen uit het bedrijfsleven en de overheid, vanuit de noodzaak om publiek-privaat samen te werken en kennis uit te wisselen over onze digitaliserende samenleving. Op het Jaarfestival wordt teruggeblikt op de rol van ECP in de digitale samenleving, maar ook op tal van ontwikkelingen die in 25 jaar hebben plaatsgevonden; van mobiele telefonie tot aan sociale media en AI. Thema’s zoals ethiek en privacy en technologische ontwikkelingen met impact op de samenleving worden besproken.

Koninklijk tintje

Zijne Majesteit de Koning is ter ere van het jubileumjaar ook aanwezig op het Jaarfestival. De Koning was van 2004 tot en met 2013 lid van de Raad van Advies van ECP. Naast een bezoek aan de tentoonstelling ‘25 jaar ECP & Digitalisering’, spreekt hij met (ervarings)deskundigen over onder andere ChatGPT en ethiek, en actuele digitale dilemma’s die jongeren bezighouden.

Maatschappelijke rol

Arie van Bellen, oprichter en directeur van ECP: “Vanaf de oprichting is het een dankbare en inspirerende rol geweest om met verschillende partijen te bouwen aan een betrouwbare en kansrijke digitale economie en samenleving. Juist overstijgende thema’s, zoals de behoefte aan digitale vaardigheden en digitaal vertrouwen, hebben zich bij ECP enorm ontwikkeld. Dat hebben we te danken aan de bereidheid van mensen uit zowel het bedrijfsleven, de overheid en het maatschappelijk middenveld om samen te werken.”

Ook Tineke Netelenbos, ECP-voorzitter, beaamt het belang van samenwerken voor de digitale samenleving van nu en de toekomst. “Het is heel moeilijk om te voorspellen hoe de komende 25 jaar eruit gaat zien. Zeker als je beseft dat die computer in je handtas er pas een jaar of 10 in zit. Digitalisering van de samenleving gaat enorm snel door, de kunst is dat goed te laten verlopen. ECP is juíst de club, met alle 109 deelnemers die daar actief zijn, die moet zorgen dat de samenleving profijt heeft van digitalisering.”

DigiTijdlijn

Ter ere van het jubileumjaar wordt tijdens het ECP Jaarfestival een historische DigiTijdlijn gepresenteerd en aangeboden aan de samenleving, voor jong en oud. Samen met deelnemers heeft ECP 25 jaar vol digitale ontwikkelingen visueel gemaakt. De tijdlijn is samengesteld op basis van trends, technologieën, de opkomst van gadgets en devices door de jaren heen en bijzondere samenwerkingen. De tijdlijn biedt ook scholen een kijkje in de digitale revolutie. Het doel is dit overzicht aankomende jaren aan te vullen met nieuwe ontwikkelingen van de toekomst.

Programma

Met 18 sessies in 3 break-out rondes, diverse learning tables en demo’s van partners biedt ECP een gevarieerd programma. Een greep:

Opening

  • Lancering DigiTijdlijn van 25 jaar digitalisering door Arie van Bellen, 25 jaar algemeen directeur ECP
  • Keynote over 25 jaar digitalisering door Eppo van Nispen tot Sevenaer, directeur Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid
  • Gesprek over heden en verleden tussen jong en oud, met Frank Heemskerk en Roger van Boxtel. Beiden oud ECP-voorzitters en leden van Jong ECP.

Break-out rondes

  • Van de verkiezingen en GenZ tot duurzame digitalisering en onze kijk op werk.
  • Van digitale vaardigheden in de zorg, tot AI en digitalisering in China.

Afsluiting

  • Bekendmaking winnaar van het ‘Meest Digibewuste Kamerlid’. De genomineerden zijn: Hawre Rahimi (VVD), Barbara Kathmann (PvdA), Queeny Rajkowski (VVD) en Hind Dekker (D66).
  • Boegbeeld van Topsector ICT Jeannine Peek doet een belangrijke aankondiging op het plenaire podium.
  • ‘De techniek staat voor iets’. Een publicatie over ‘begeleidingsethiek’ wordt vers van de pers gelanceerd en aangeboden aan de samenleving.
  • Spectaculaire afsluiting met AI-expert Jim Stolze, gevolgd door een netwerkborrel.

Bekijk het complete programma op ecp.nl/jaarfestival.