17-07-2013

Bent u IPv6 ready in 2014? Verslag IPv6 seminar voor overheden

Overstappen naar IPv6 is investeren in infrastructuur. De invoering in Nederland loopt achter bij omringende landen. Als we niet uitkijken verliezen we onze toonaangevende positie als Europese toegangspoort tot het internet. De Nederlandse overheid is op weg, maar er moet een tandje bij om de kabinetsambitie dat de websites en email van de overheid via IPv6 beschikbaar zijn in 2014, te realiseren.

 

De IPv6 bijeenkomst van afgelopen donderdag 27 juni georganiseerd door Forum Standaardisatie, ECP en de IPv6 Task Force was in alle opzichten een groot succes te noemen. Er waren meer dan 70 bezoekers en alle lagen van de publieke sector waren goed vertegenwoordigd. De presentaties gaven de deelnemers niet alleen een overzicht van wat er nog moet gebeuren om de Kabinetsambitie in 2014 te realiseren, maar ook concrete handvatten ter ondersteuning van het implementatietraject van IPv6. Het video verslag geeft hier een goed beeld van.

 

Het seminar werd voorgezeten door de voorzitter van de IPv6 Task Force Erik Huizer die kort een overzicht gaf van de huidige adoptiestatus van IPv6. De ambitie van de (rijks)overheid dat alle websites en e-mailadressen IPv6 toegankelijk moet zijn in 2014 (zie Digitale Agenda) is haalbaar, maar er moet nog veel gebeuren! Gelukkig zijn er al goede voorbeelden te noemen (bijv. denbosch.nl, rijksoverheid.nl en digid.nl). Heleen Uijt de Haag van het Ministerie van Economische Zaken onderstreepte in haar presentatie nogmaals het belang van snelle invoering van IPv6 door overheden om de ambitie te realiseren. Leon-Paul de Rouw (DGOBR) en Alexander Hielkema (Logius) gaven in hun presentatie aan dat bij de ontwikkeling van het Rijksoverheidnetwerk 2.0 al rekening wordt gehouden met invoering van IPv6.

 

Concrete handvatten werden aangeboden door CBS, RIPE NCC en de gemeente Den Bosch. Het CBS is sinds 2012 IPv6 ready en is daarmee de eerste uitvoeringsorganisatie die haar diensten beschikbaar stelt via IPv6. De gemeente Den Bosch is inmiddels ook begonnen met invoering van IPv6 en verwacht eind dit jaar het project geheel te hebben afgerond. De website van de gemeente is op dit moment al goed bereikbaar via IPv6. Nathalie Trenaman van RIPE NCC liet zien dat Nederland in vergelijking met het buitenland achterblijft: België doet het beter! Ze benadrukte aanvullend nog eens het belang van een gefaseerde invoering van IPv6. Niet alles hoeft morgen af!

 

Het seminar werd afgesloten met een kort voorbeeld van een leveranciersuitvraag van de gemeente Breda met direct daaropvolgend een leverancierspanel waarin KNP Lokale Overheid, Cisco, Equinix en Transip kort aangaven in hoeverre zij al IPv6 ondersteuning aanbieden. Een belangrijke uitkomst hiervan was dat de meeste leveranciers klaar zijn voor IPv6, maar dat overheden er wel zelf naar moeten vragen! Al met al leverde de middag genoeg gespreksstof voor de daaropvolgende borrel.

 

De presentaties kunt u hier nalezen. 

 

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube's privacy policy.
Learn more

Load video