NL IGF event - 'Future-Proof Internet Governance; The Power of Multistakeholder Collaboration'

Op 12 september vond het NL IGF 2023 met als thema: ‘Future-Proof Internet Governance: The Power of Multistakeholder Collaboration’ plaats in Utrecht. Wij kijken terug op een informatieve en geslaagde middag met ruim 80 vertegenwoordigers van overheid, bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en wetenschap ter voorbereiding op het mondiale Internet Governance Forum, dat van 8 tot en met 12 oktober plaatsvindt in Kyoto, Japan.

Het plenaire programma is volledig terug te kijken en de verschillende presentaties kunt u per sessie downloaden. We zetten de hoogtepunten nog even voor u op een rij:

Technologie is niet neutraal

Marleen Stikker (Waag) gaf bezoekers meteen stof tot nadenken. Welke rol speelt technologie in ons leven en waar moeten het heen met digitalisering? Die richting moet niet alleen door publiek en privaat gekozen worden; burgers mogen niet vergeten worden! De hele presentatie van Marleen Stikker is hieronder terug te zien.

Digitale Platforms

Menno Cox (DG CNECT), Michiel Steltman (DINL) en Eleonora van Hoorn (min. van Justitie en Veiligheid) gingen in gesprek over de implementatie van de Digital Services Act. Menno Cox benadrukte dat een goede samenwerking tussen verschillende lidstaten en sectoren cruciaal is. De Nederlandse aanpak op het gebied van publiek-private samenwerking kan mogelijk als voorbeeld gaan dienen voor andere lidstaten.

Standaarden en schildpadden

Wat hebben standaarden en schilpadden met elkaar te maken? Het duurt even voordat ze op gang zijn maar daarna zijn ze stabiel, sterk en blijven ontzettend lang bestaan. Daarom zijn standaarden zo belangrijk. Onder leiding van Niels ten Oever (UvA) en een expert panel, leerden bezoekers aan de hand van een quiz alles over het belang en de impact van standaarden.

Artificial Intelligence en de AI Act: hoe nu verder?

Aan de hand van drie presentaties en een panelgesprek werd de AI Act toegelicht vanuit het perspectief van de overheid, het bedrijfsleven en het maatschappelijke middenveld. Wat gaat de AI Act teweeg brengen, hoe kan het bedrijfsleven daar op inspelen en wat mist er nog?

Powerpoint presentatie Lisa Vermeer (min. van Economische Zaken en Klimaat): Artificial Intelligence – Hoe nu verder? Over de AI Act in internationale context.

Powerpoint presentatie Jord Goudsmit (Considerati): Hoe ga je aan de slag? – Responsible AI guide

Powerpoint presentatie Ariën Voogt (Stichting Algorithm Audit): Bottom-up algoritmes toetsen – Artificial Intelligence: Hoe nu verder?

De toekomst van internet governance

Tijdens deze sessie praatten Alisa Heaver (min. van Economische Zaken en Klimaat) en Jacco-Pepijn Baljet (min. van Buitenlandse Zaken) de bezoekers bij over de laatste ontwikkelingen op het gebied van internet governance onder de VN. Hoe zal de Global Digital Compact eruit gaan zien en is er plek voor het IGF in de toekomst? U kunt de powerpoint presentatie bekijken via deze link.

Big in Japan

Ook keken we vooruit naar het IGF in Japan door stil te staan bij de sessie over AI en de energietransitie vanuit de Nationale Coalitie Duurzame Digitalisering (NCDD). Daniël Frijters, coalitiemanager van de NCDD, gaf een presentatie die u hieronder terugzien.

Afsluitend vertelde Adam Peake (ICANN) waarom Japan zo interessant is als host voor het IGF en de do’s en dont’s als gast in Japan. Hieronder kunt u de presentatie van Adam Peake terugzien. Ter ondersteuning kunt u de powerpoint bekijken via deze link.

IGF 2023 | 8-12 oktober

Het IGF 2023 in Kyoto, Japan vindt dit jaar plaats van 8-12 oktober en is volledig online te volgen en terug te kijken. Via deze link komt u op de website van het IGF en kunt u zich aanmelden.

12-09-2023