Nationale Privacy Conferentie 2023

Voeg toe aan agenda 2023-01-25 10:00 2023-01-25 14:00 Europe/Paris Nationale Privacy Conferentie 2023 Nationale Privacy Conferentie 2023

De Nationale Privacy Conferentie vond plaats op woensdag 25 januari 2023. Hieronder kunt u de conferentie terugkijken en leest u meer over de sprekers die deelnamen.

 

Op woensdag 25 januari 2023 van 10:00 – 14:00 uur organiseerde ECP | Platform voor de InformatieSamenleving in samenwerking met Stichting Privacy First de 6e Nationale Privacy Conferentie. Het overkoepelende thema was dit jaar: Financiële Privacy. De conferentie vond plaats in de Glazen Zaal in Den Haag.

Tijdens de conferentie gingen we dieper in op onder andere transactiemonitoring. Hiernaast passeerden nog een aantal onderwerpen de revue; de digitale munt, central bank digital currency, witwassen, bitcoin en crypto, meer informatie hierover kunt u ook vinden op de website van de Dutch Blockchain Coalition. Tijdens de conferentie stond vooral de privacy rondom al deze onderwerpen centraal. Hiernaast reikte Stichting Privacy First tijdens de conferentie weer de jaarlijkse Nederlandse Privacy Awards uit. Benieuwd naar de winnaars? Lees dan dit persbericht op onze website.

Programma

Hieronder in het programma kunt u ook de presentaties van Bert Slagter en Simon Lelieveldt terugvinden.

7:55 Start Conferentie
 8:05
10:15
Welkom door dagvoorzitter Tom Jessen
Opening door Marjolijn Bonthuis (ECP | Platform voor de InformatieSamenleving)
 16:15  Tom Jessen in gesprek met Ellen Timmer – ‘Setting the scene’ financiële privacy, waar hebben we het eigenlijk over?
 40:10  Tom Jessen in gesprek met Katja Mur (Autoriteit Persoonsgegevens) over transactiemonitoring
 1:02:45 Pauze
 1:32:30 Bert Slagter presentatie over Central Bank Digital Currency (CBDC) en privacy.
Presentatie Bert Slagter
De ECB bouwt aan de digitale euro. Dit is digitaal geld uitgegeven door de centrale bank, en daarmee een digitale variant van contant geld. Maar krijgt het ook de prettige eigenschappen van contant geld, zoals de privacy, neutraliteit en inclusiviteit? De twee uitersten van het spectrum maken de meeste herrie. De ene kant zegt dat de digitale euro bedoeld is om vrijheden te beperken en gedrag te beïnvloeden, de andere kant vindt de digitale euro volstrekt onschadelijk, de overheid heeft immers het beste met ons voor. Wie heeft er gelijk? In deze talk verkennen we de verschillende soorten digitaal geld, bekijken het voorlopige ontwerp van de digitale euro en bespreken de gevolgen voor de privacy van de Europese burgers.
 2:07:15 Simon Lelieveldt over Bitcoin, crypto, witwassen en privacydilemma’s
Presentatie Simon Lelieveldt 
In deze presentatie neemt Simon Lelieveldt u mee in de praktische details van de Nederlandse toezichtregels crypto, witwassen én die van de AVG. Sluiten die op elkaar aan of wordt je als bedrijf eigenlijk geforceerd óf de witwasregels óf de AVG regels te overtreden. Biedt de AVG ook de mogelijkheid om overmatige witwasregels en – toezicht eisen terug te dringen? Welke rol heeft de discussie over het UBO-register hierbij gehad en wat staat ons in Europa nog te wachten?
 2:39:00 Paul Korremans over Stichting Privacy First en heeft een privacy primeur voor u!
 2:57:00 Uitreiking Nederlandse Privacy Awards door Magdalena Magala en dagvoorzitter Tom Jessen
 13.00 – 14:00 uur Netwerklunch

Sprekers

Ellen Timmer
Ellen is jurist met lange ervaring in de algemene juridische praktijk in het mkb. Ze heeft interesse voor de invloed van digitalisering op het recht, met focus op financiële privacy en privatisering van de criminaliteitsbestrijding (Wwft, AML, CFT). Vanaf 2002 tot en met eind 2022 werkte Ellen bij Pellicaan advocaten als advocaat ondernemingsrecht. Vanaf 1 januari 2023 is zij zelfstandig verder gegaan als juridisch onderzoekster en publicist.
Regelmatig schrijft Ellen artikelen en berichten, die zijn te vinden op haar webblog.

Katja Mur
Katja Mur is sinds 1 februari 2019 lid van het bestuur van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Mur werkt sinds 1993 in het openbaar bestuur. Voordat zij bestuurslid werd bij de AP, was zij directeur Macro-Economische Vraagstukken en Arbeidsmarkt bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Daarvoor werkte zij als programmadirecteur, afdelingshoofd en inspecteur bij diverse ministeries.

Bert Slagter
Bert Slagter is ondernemer, schrijver en spreker. Bert is medeoprichter van The Descryptor of wel LekkerCryptisch*. Zijn focus ligt op het snijvlak van technologie en economie: van macro-economie en digitaal centraal bankgeld tot bitcoin, decentralized finance en digitale eigendomsrechten. Hij maakt deze vaak complexe materie toegankelijk in artikelen, krant, radio, televisie en podcasts.

*The Descryptor is een website waarop Bert Slagter samen met Peter Slager de laatste ontwikkelingen rondom crypto, decentrale technologie en open source op de voet. Van bitcoin tot shitcoin. Van fabels tot feiten. En van mensenwerk tot maco-economische aardverschuivingen.

Simon Lelieveldt
Simon Lelieveldt is bedrijfskundig ingenieur (gecertificeerd compliance professional) die in uiteenlopende rollen in betaingsverkeer en bankwezen werkzaam is geweest. Hij werkte aan het begin van zijn loopbaan bij Postbank/ING, was toezichthouder bij DNB, werkte bij de NVB aan de overgang naar het Europees betalingsverkeer en was in de rol van hoofd Toezicht / Financiële Markten nauw betrokken bij discussies rond herstelen vervolg rond de financiële crisis (o.a. ook kapitaalversterken en bankierseed etc).

Sinds 2010 is hij zelfstandig gevestigd adviseur regelgeving/betalingsverkeer die fintechs en overheden adviseert over vraagstukken van marktregulering, techniek en compliance. Zijn focus is daarbij op innovaties als elektronisch geld, bitcoin/blockchain en de borging van compliance met toezichtregelgeving, Wwft én AVG/mensenrechtenkaders.

Simon werkt onder andere als interim-compliance manager, strategisch adviseur, trainer en coach voor compliance professionals. Over crypto-regelgeving schreef hij een hoofdstuk in het Wwft-handboek en als redacteur van dat thema in de Financial Law Hub van SDU. Als onafhankelijk deskundige is hij regelmatig in de media en podcasts te zien/horen voor de duiding van de ontwikkelingen rond betalingsverkeer, fintech en toezichtregelgeving. 

In de afgelopen vier jaar was hij als compliance adviseur nauw betrokken bij de discussie over de aanpassing van de AMLD5 voor cryptobedrijven en de vertaling in de dagelijkse praktijk: onboarding, monitoring, FIU-rapportage. Bij één van zijn opdrachtgevers, Bitonic, wist hij een foutieve interpretatie van regels door DNB met spoed-interventie van de bestuursrechter te corrigeren in een spraakmakende rechtszaak. Zijn ervaringen over deze periode publiceerde hij in een artikel in het Tijdschrift voor Compliance en zijn ook in diverse podcasts terug te luisteren (BNR cryptocast, BNR nieuwsradio, Satoshi Radio, Bitcoin show en Compliance Adviseert).