ECP Deelnemersspecial Virtual Reality: het belang van kaders voor maatschappelijk inbedding van de virtuele wereld

Datum: vrijdag 16 april 2021
Vorm: webinar en workshops

Op vrijdag 16 april organiseerde ECP de Deelnemersspecial “Virtual Reality, het belang van kaders voor maatschappelijke inbedding van de virtuele wereld.”

Vrijelijk bewegen door een computer-gegenereerde omgeving. Virtuele objecten toevoegen aan uw dagelijks leven. En een voetbalwedstrijd kijken vanaf de middenstip. Dit is geen opsomming van mogelijkheden uit het jaar 2050, maar de (virtuele) realiteit van vandaag de dag!

Virtual Reality (VR) is niet alleen leuk voor gaming en entertainment. Artsen zetten steeds vaker VR in om de meest uitdagende medische problemen op te lossen. Voor ASML is Augmented Reality (AR) de oplossing om de productie in tijden van corona voort te zetten en dankzij Mixed Reality (MR) is op afstand samenwerken met collega’s en klanten duurzamer, leuker en makkelijker dan ooit. VR, AR, MR… een hoop technische termen, maar wat is het nou precies? Wat zijn de mogelijkheden en kansen van deze technologie die groeit in populariteit? ECP organiseert op vrijdag 16 april een Deelnemersspecial om u te informeren over de potentie van deze technologieën.

Het kabinet heeft begin 2021 opdracht gegeven om te onderzoeken of de huidige wet- en regelgeving voldoende toereikend is voor deze immersieve technologieën. Eind 2020 publiceerde het Rathenau Instituut een manifest met daarin de belangrijke aanbeveling om tot maatschappelijke kaders te komen. Tijdens het webinar gaan we graag met u in gesprek over de publieke uitdagingen die voor ons liggen.

Samen met het ministerie van Justitie en Veiligheid, het Rathenau Instituut en VRBase organiseren we een ECP Deelnemersspecial om naast te informeren en te inspireren ook input op te halen voor een kabinetsreactie die deze zomer wordt verwacht.

Programma

  • 14:00 Studio sessie – Marloes Pomp, Daniël Tijink (ECP), Daan Kip (VRBase), Dhoya Snijders (Rathenau Instituut) en Pauline Arts (ministerie van Justitie en Veiligheid) spreken over het begin van VR en de huidige situatie, de urgentie van maatschappelijke kaders, de rol van de overheid en het belang van publiek-privaat samenwerken.
  • 14.45 uur Pauze
  • 15.00 uur Interactieve brainstorm – Deelnemers worden verdeeld in verschillende groepen. Onder leiding van moderatoren wordt input opgehaald voor een kabinetsreactie. Voorbeelden van de gestelde vragen zijn: Waar liggen de uitdagingen? Waar heeft de industrie behoefte aan? Wat zijn de belangrijke thema’s?
  • 15.30 uur Inspiratie in en met VR – Deelnemers kunnen met VR headset meedoen aan de digital twin van Felix Meritis Amsterdam. Hierin vindt een paneltalk plaats met de sprekers en moderatoren waarin een wrap-up wordt gegeven van de brainstorm. De digital twin is bereikbaar via: https://ravel.cloud (meer informatie in de handleiding). De paneltalk is ook via een livestream op YouTube te volgen.

Strategische innovatie

ICT zit overal: thuis, onderweg en op het werk. ICT zorgt als sleuteltechnologi... + Meer over Strategische innovatie