ECP Deelnemersspecial: Bestuurlijke besluitvorming rond AI

Voeg toe aan agenda 2022-11-28 14:00 2022-11-28 18:00 Europe/Paris ECP Deelnemersspecial: Bestuurlijke besluitvorming rond AI ECP Deelnemersspecial: Bestuurlijke besluitvorming rond AI

Datum: 28 november
Tijd: 14:30 – 18:00 uur
Locatie: Nieuwspoort, Den Haag
Vorm: Fysiek evenement, aanmelden kan via deze link.

ECP | Platform voor de InformatieSamenleving organiseert samen met de Nederlandse AI Coalitie en Capgemini een ECP Deelnemersspecial over hoe de bestuurlijke besluitvorming rond AI binnen uw organisatie kan worden versterkt op maandag 28 november in Nieuwspoort Den Haag. Tijdens deze bijeenkomst hoort u meer over de impact van AI op ons dagelijkse leven en werk en hoe AI ons werk en onze werkprocessen zal veranderen. Natuurlijk gaan we ook in op de inhoud van het door NL AIC ontwikkelde examen, de opleiding om het examen te behalen en over het belang voor de Nederlandse werknemer om zich te professionaliseren op dit vlak.

Kennis van artificiële intelligentie (AI) is een veelgevraagde vaardigheid bij overheden inclusief lagere overheden, zelfstandige bestuursorganen, in het onderwijsveld en in het bedrijfsleven. Maar hoe weet u als professional of u en uw medewerkers over de juiste AI-kennis beschikken? Wat is er voor nodig om tot de juiste beslissingen te komen? Welke kennis is er bijvoorbeeld vereist bij professionals die in hun werkomgeving AI willen inzetten en voor (project)managers en directies die op basis van AI-input beslissingen nemen? Tijdens deze bijeenkomst zal dit onderwerp centraal staan. De NL AIC heeft het certificaat ‘AI for Business & Government’ ontwikkeld. Het certificaat ‘AI for Business & Government’ toont aan dat een professional de vertaalslag kan maken van business vraagstukken naar AI-oplossingen en AI kan inzetten om besluitvorming te ondersteunen.

AI staat tevens ook hoog op de agenda van de Kamercommissie Digitale Zaken en derhalve zal de bijeenkomst geopend worden door de voorzitter van de Kamercommissie, Roelien Kamminga, met een inleiding over het werk van de Kamercommissie Digitale Zaken en AI als onderwerp dat door de commissie wordt behandeld binnen het thema ‘opkomende en toekomstige technologieën’.

Sprekers

We hebben de volgende indrukwekkende line-up van sprekers die een bijdrage zullen leveren aan deze bijeenkomst:

 • Roelien Kamminga (Voorzitter – Kamercommissie Digitale Zaken)
  Drs. Roelien Kamminga (44) is afkomstig uit de provincie Groningen en studeerde Internationale Betrekking aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zij was voordat zij in 2021 voor de VVD lid van de Tweede Kamer werd werkzaam bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. Hier was mevrouw Kamminga onder andere raadadviseur Openbare Orde, Inlichtingen en Veiligheid, plaatsvervangend directeur-generaal Wederopbouw en programmadirecteur Groningen Versterken en Perspectief. Sinds 2021 is zij voorzitter van de commissie Digitale Zaken van de Tweede Kamer en lid van het Presidium.
 • Stefan Leijnen (Lector in Artificial Intelligence – Hogeschool Utrecht & Advisor – Nederlandse AI Coalitie)
  Stefan Leijnen werkt bij de Nederlandse AI Coalitie, de publiek-private samenwerking die het Nederlandse AI-ecosysteem helpt versterken en versnellen. Hij coördineert de activiteiten op het gebied van onderzoek, innovatie en internationale zaken. Daarnaast is hij lector Artificial Intelligence aan de Hogeschool Utrecht waar hij leidinggeeft aan een onderzoeksgroep die werkt aan AI-toepassingen binnen ethische en juridische kaders en biologisch-geïnspireerde deep-learning architecturen.
 • Ronald van den Hoogen (Manager Rijksacademie voor Digitalisering en Informatisering Overheid – Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties)
  Ronald is hoofd van RADIO, de Rijksacademie voor Digitalisering van het ministerie van BZK. Alle ambtenaren kunnen bij RADIO aankloppen als zij denken dat hun organisatie of team meer ‘I-kennis’ kan gebruiken. Belangrijke opdracht voor de komende jaren is het opleiden van de ambtelijke top. Hij is lid van de examencommissie AI for Business & Government van NL AIC en medeverantwoordelijk voor de postacademische leergang AI, Recht en Ethiek aan de Universiteit Leiden.
 • Dirk van Brederode (Adviseur digitale innovatie en Smart Cities – Vereniging van Nederlandse Gemeenten)
 • Ernst van Dam (Directeur – Capgemini Academy)
  Ernst is zijn carrière in de IT industrie 30 jaar geleden gestart, dat was vóórdat Internet z’n intrede deed (Elon Musk zou zeggen: ‘Let that sink in’). Ernst was business unit-, project-, en programma manager, maar ook als trainer, facilitator en coach. Momenteel is Ernst directeur van Capgemini Academy. Ernst houdt ervan met mensen te werken en krijgt er energie van om anderen de comfort zone te laten vergroten door ze uit te dagen hieruit te stappen.

Programma

14.30 uur – Inloop
15.00 uur – Welkomstwoord Anne Botman – Nederlandse AI Coalitie
15.05 uur – Roelien Kamminga – Kamercommisie Digitale Zaken
15.20 uur – Stefan Leijnen – Hogeschool Utrecht & Nederlandse AI Coalitie
15.40 uur – Ronald van den Hoogen – Ministerie van BZK
16.00 uur – Dirk van Brederode – VNG
16.20 uur – Ernst van Dam – Capgemini Academy
16.40 uur – Paneldiscussie
16.55 uur – Wrap up
17.00 uur – Borrel
18.00 uur – Einde bijeenkomst

Aanmelden

Interesse in deze bijeenkomst op 28 november? Let op: U dient zich aan te melden op twee plekken. Meld u bij ons aan via deze link én op de Nieuwspoort website.

Neem s.v.p. de bevestiging van Nieuwpoort met de QR code op uw telefoon of uitgeprint mee naar Nieuwspoort en tevens uw identiteitsbewijs.