ECP Deelnemersspecial - Digitalisering & Duurzaamheid. Sessie 1: Een drieluik van kansen, uitdagingen en richting geven

Voeg toe aan agenda 2022-04-21 14:30 2022-04-21 15:30 Europe/Paris ECP Deelnemersspecial - Digitalisering & Duurzaamheid. Sessie 1: Een drieluik van kansen, uitdagingen en richting geven ECP Deelnemersspecial - Digitalisering & Duurzaamheid. Sessie 1: Een drieluik van kansen, uitdagingen en richting geven

Op donderdag 21 april van 14:30 tot 15:30 uur organiseerde ECP de Deelnemersspecial: Digitalisering & Duurzaamheid. Sessie 1: Een drieluik van kansen, uitdagingen en richting geven.

ECP organiseert dit jaar drie events over Digitalisering & Duurzaamheid. We inspireren deelnemers met kansen, uitdagingen en strategieën rondom de thema’s klimaatopwarming en digitalisering. Diverse sprekers uit het bedrijfsleven, overheid, maatschappelijke organisaties en wetenschap schuiven bij ons aan tafel om hierover in gesprek te gaan. Tijdens de eerste sessie ligt op het verkennen van kansen binnen deze thematiek.

De thema’s klimaatopwarming en digitalisering zijn belangrijke topics voor het EU-beleid. Nederland heeft de wens om het klimaat voor de toekomstige generatie goed in te richten, waarbij digitalisering tegenwoordig een belangrijke rol speelt. Beide thema’s staan dus in verband met elkaar, maar zorgen vaak ook voor tegenstellingen zoals het sluiten van CO2 producerende fabrieken en het uit subsidiëren van boerenbedrijven, terwijl er steeds vaker veel energie verbruikende datacenters worden gebouwd.

De ambitie van het kabinet is als volgt geformuleerd: “het kabinet wil zich dit jaar met betrokken partners en lidstaten inzetten om de digitaliserings-transitie ook een duurzame transitie te laten zijn.’’ ECP gaat met een drieluik dit onderwerp verkennen. Hoe kunnen we ICT verduurzamen? Hoe verduurzamen we Nederland met de inzet van ICT? Hoe gebruiken we digitalisering als instrument voor sociale innovatie en verduurzaming? Welke rol kan ICT spelen bij het verduurzamen van onze eigen leefomgeving? En hoe moet het systeem dan worden aangepast.

Terugkijken: Digitalisering & Duurzaamheid. Sessie 1: Een drieluik van kansen, uitdagingen en richting geven

Ziet u hier geen YouTube video? Klik dan hier om de ECP Deelnemersspecial rechtstreeks via YouTube te kijken.

In het schema hieronder kunt u snel zien welk onderdeel van het programma op welk moment is uitgezonden.

Onderdeel Tijdstip
Opening – Daniël Frijters MT-lid en programmamanager bij ECP | Platform voor de InformatieSamenleving 0:25
Gesprek met Gert-Jan van Eck 4:31
Gesprek met Harold Veldkamp en Arno Laeven 14:40
Gesprek met Mark Bressers 30:00
Gesprek met Alexandra Schless 41:02
Tafelgesprek met de experts 52:12
Afsluiting door Daniël Frijters 1:00:01

 

Over de sprekers

Mark Bressers is directeur van de Nederlandse Emissieautoriteit (NEa) en expert digitalisering. De NEa is de onafhankelijke autoriteit voor de uitvoering van en toezicht op marktinstrumenten voor klimaatbeleid. De NEa zorgt er onder andere voor dat bedrijven via het Europese emissiehandelssysteem (EU ETS) hun CO2 uitstoot verminderen. Ook is de NEa verantwoordelijk voor het vergroten van het aandeel hernieuwbare biobrandstoffen in vervoer. Mark: Digitalisering moet geen onderdeel zijn van de oorzaak, maar juist van de oplossing van het klimaatprobleem.” 

Gert-Jan van Eck is COO van Huawei Technologies Netherlands B.V. Vanaf zijn aantreden in 2016 tot 2019 was hij verantwoordelijk voor de introductie van 5G in Nederland. Gert-Jan heeft de overtuiging dat technologie een belangrijke bijdrage levert aan het adresseren van de grote maatschappelijke uitdagingen, zoals gezondheidszorg, onderwijs, mobiliteit en duurzaamheid. Gert-Jan: “Digitalisering wordt te vaak gezien als een bedreiging en zou meer omarmd kunnen worden als drijvende kracht achter duurzaamheid.”  

Harold Veldkamp is sinds 2020 actief als programmadirecteur Digitalisering bij de Topsector Energie, daarnaast is hij projectaanjager slimme energiesystemen bij de provincie Drenthe. De Topsector Energie is de drijvende kracht achter innovaties die nodig zijn voor de transitie naar een betaalbaar, betrouwbaar en duurzaam energiesysteem. Harold: “Zonder digitalisering krijgen we de energietransitie niet voor elkaar.” 

Arno Laeven is themalead Energie & Klimaat bij de Dutch Blockchain Coalition (DBC). Sinds 2015 houdt Arno zich bezig met blockchain, als oprichter van het Philips Blockchain Lab, daarna heeft hij organisaties zoals KLM, Bosch en Shell geholpen met het opzetten van blockchain activiteiten. Als mede-oprichter van WBNoDE, een blockchain consulting organisatie, is hij sinds 2020 betrokken bij de DBC waar hij het Thema Energie & Klimaat heeft opgezet en leidt. Arno: Zonder blockchain zal er nooit een betrouwbare CO2 boekhouding komen.” 

Alexandra Schless is CEO van NorthC Datacenters, de grootste regionale datacenter provider van Nederland. Schless startte haar datacentercarrière 20 jaar geleden bij TelecityGroup en werd daar uiteindelijk Vice President West Europa. In oktober 2019 werd Schless benoemd tot CEO van de gecombineerde Nederlandse datacenterbedrijven TDCG en NLDC (voorheen KPN datacenters), die verdergingen onder de naam NorthC Datacenters. Alexandra: Datacenters zijn een belangrijk onderdeel van de energietransitie.” 

Internet governance

Cybercrime. Privacy. Toegankelijkheid. Mensenrechten. Cloud. Internet of Things. Het internet brengt niet alleen nieuwe mogelijkheden, maar ook blijvend vraagstukken met zich mee. Hoe gaan we daarmee om? Welke regels stellen we op... + Meer over Internet governance