Datum: 16 oktober 2020
Op 16 oktober vond in samenwerking met NLIGF de online bijeenkomst Digitale inmenging in verkiezingen: probleem zonder oplossing plaats. U kunt de online bijeenkomst via deze link terugkijken.
Nu de Amerikaanse presidentsverkiezingen weer dichterbij komen, gaan de gedachten terug naar de verkiezingen van 2016. Die verkiezingen waren het toneel van Russische inmenging op vele niveaus: het hacken en publiceren van informatie en mails van de Clinton campagne en de Democratic National Congres en de socialemedia-activiteiten van Russische trolls die zich voordeden als Amerikanen om het debat te beïnvloeden. Of, en in welke mate, de verkiezingen zijn beïnvloed is niet te zeggen, maar buitenlandse inmenging in het nationale democratische proces is hoe dan ook zorgelijk. Bovendien gaat het niet alleen om de Verenigde Staten: inmenging in onder andere het Britse Brexit referendum en de Franse verkiezingen geven aan dat ook Europa zich moet wapenen.
In dit debat kijken we waar we nu staan – vier jaar na 2016 – en wat we kunnen doen tegen buitenlandse digitale inmenging in verkiezingen op technisch, politiek, diplomatiek en maatschappelijk niveau. Wat is de rol van de staat en wat is de rol van techbedrijven? Marietje Schaake (Stanford University & Cyber Peace Institute), Ronald Prins (Kiesraad en Onderzoekraad voor de Veiligheid) en Carmen Gonsalves (Head International Cyber Policy, ministerie van Buitenlandse Zaken) gingen hierover met elkaar in debat. De discussie werd ingeleid en gemodereerd door Dennis Broeders van The Hague Program for Cyber Norms (Universiteit Leiden).