Datum: Maandag 16 juni 2014
Tijd: 15.00-17.00 uur
Locatie: nog nader te bepalen
Al in 2008 waren er meer ‘things’ verbonden met het Internet dan er mensen bestaan op deze aarde: smartphones, tablets, pcs, maar ook sensors (cameras, temperatuurmeters, etc.) en ‘dingen die wat doen en aangestuurd worden via het Internet’ (‘actuators’). En volgens CISCO zal dit tegen 2020 om meer dan 50 miljard ‘dingen’ gaan. We zijn meer ‘connected’ dan ooit. Data en applicaties worden gekoppeld, sensors ‘hangen’ aan het netwerk, en zelfs apparaten kunnen steeds vaker via het Internet benaderd worden om tot actie te komen. Dit brengt nieuwe kansen, en nieuwe uitdagingen.
Tot nu toe ontwikkelt dit zich op hoog tempo zonder dat er gestuurd wordt op ‘de manier waarop’. Uiteraard is de huidige regelgeving ook van toepassing op het Internet of Things (IoT), maar er is nog niet veel nagedacht over hoe dat dan in de praktijk werkt, wetende dat het merendeel van regelgeving ‘nationaal’ is, terwijl het Internet of Things globaal is. En dan hebben we het niet alleen over standaarden (dat ‘dingen’ in alle landen werken en dus verkocht kunnen worden, en met elkaar kunnen ‘praten’) maar ook over het feit dat ‘dingen’ gedurende hun gebruik nationale grenzen kunnen overschrijden. Verder zijn er veel voordelen die behaald kunnen worden door toepassing van Internet of Things, en is beperkende regelgeving soms belemmerend, waar het in andere gevallen een onvoldoende waarborg biedt door de eigenschappen van het Internet of Things.
IoT neemt nu een vlucht, dit is dan ook het moment om hierover te praten als we hier nog enige invloed op willen hebben. Want waar staan we? Wat is er mogelijk? En welke keuzes zijn er?
Praat mee en meld u aan!
ECP Deelnemers Special
Internet of Things: tijd voor maatschappelijke (inter-) actie?
maandag 16 juni 2014
15.00-17.00 uur
Hotel Corona te Den Haag
Met aan het woord:
Maurits Butter (TNO) vertelt over de industrie die radicaal verandert dankzij de steeds verdergaande integratie van ICT in het hele proces van ontwerpen, fabriceren en distribueren. Het Smart Industry Rapport dat recent is aangeboden aan premier Rutte laat zien dat dit mede komt door de sterke positie van Nederland in design, systeemontwerp en logistiek.
Ben van Lier (Centric) licht de ontwikkeling van Internet of Things en de rol ervan bij de totstandkoming van Smart Industries toe.
Maarten Botterman (GNKS Consult) neemt u mee langs de beleidsaspecten van Internet of Things en stelt u de vraag: is het tijd voor maatschappelijke (inter)actie?
Bekijk hier het verslag en de presentaties van de bijeenkomst.